Защо да медитираме + Практическа антивирусна медитация (видео)

Можете да намерите и прочетете вече много книги за това, как да медитирате, но така и да не започнете. Ще се радвам обаче ако след  3-те минути за четене, които отделите на този текст, да намерите още 30 и да пристъпите към действие. Сами ще усетите промяната.

Медитацията е като рестарт. Абсолютен комфорт, към който искаме да се връщаме. Защо?

С две думи – защото сваля стреса.

В ежедневието си натрупваме много излишна информация, стрес, страх и умора, а не правим нищо, за да ги изкараме от нас.

Всяка вечер, особено сега, когато си стоим вкъщи, освен ежедневните задачи и новините за осведомяване гледаме филми, четем книги или избираме някакво друго сетивно развлечение, после или по време на това си лягаме и заспиваме. И очакваме дълбокият сън, понякога качествен, друг път не, да ни освежи и да се събудим като нови. Но забравяме, че върху съня ни нямаме никакъв контрол. Той ни дава почивка най-вече на физическо ниво. И, както казах, не винаги качествена.

Обикновено започвахме деня с аларма, която още с отварянето на очите ни караше да почувстваме първия стрес. Започват плановете за деня, кога изпълнени, кога не, както искаме.

Медитацията ни трябва най-вече за да сваляме осъзнато това натрупано ниво на стрес през деня и по този начин да сме по-устойчиви към проблемите и предизвикателствата, за да можем трезво да погледнем на тях с по-спокоен ум. Тя е като рестарт от всичко преди и след нея и връщане към настоящия момент по-отпочинали.

Да обобщя. Какво да очакваме след медитация?

Определено по-свеж ум, по-отпочинало тяло, повече енергичност, креативност и осъзнатост. И най-вече по-ниски нива на стрес.

светла иванова
Снимка: Светла Иванова

Ако опитате сами, най-лесно и логично е да сте били физически или умствено по-активни преди това, защото така по естествен начин ще имате нужда и настройка за почивка.

Може да решите, че вашата медитация се случва, докато пеете, рисувате, гладите или миете чинии например, и аз бих се съгласила с вас с едно уточнение, че в примерите, които ви давам, има действие, нищо че е автоматизирано, повтарящо се действие. Т.е. това може да е вашата динамична или активна медитация, ако искате така да я наречете.

Тази, за която аз ви говоря, е пасивна. В нея няма развлечение на сетивата, няма движение, което да усещате, освен това на дъха ви и всичките между 14 и 18 хиляди физиологични процеса на секунда, командвани от невроните на мозъка ви, които така или иначе се извършват и без вашата намеса.

И не казвам, че, ако сте свикнали на бързото темпо или постоянната дневна ангажираност, ще ви бъде лесно, дори и само това, да останете по-дълго на едно място. Нито ще ви бъде лесно да не се хващате за всяка преминаваща мисъл като риба на кукичка с примамка и тя да ви отнася.

Но когато се научите на това „неправене на нищо“ и ви хареса, значи вече сте правили медитация.

Не забравяйте, че може да се връщате към това чувство колкото често си пожелаете.

Предлаганата медитация е с тибетски пеещи купи, които ни помагат да навлезем по-лесно в медитативно състояние. Казват за тях, че са вид „енергийно лекарство“, защото, свързвайки се с водата в тялото ни, я преструктурират и спомагат за оздравяването ни от стресови ситуации, болка, депресия и всички форми на дискомфорт. Дори и да не усещате такива състояния, след нея ще се почувствате по-хармонични.

Тя е само пример и нещо, с което мисля, че точно в този момент ще съм ви полезна.

Намерете вашия начин „да изключвате“ поне по няколко минути дневно и опитайте да го направите и сами, без някой да ви води.

Приятно слушане!

П.П. Препоръчвам ви да използвате слушалки.

Пишете на Светла Иванова на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти