Страховете, които ни връзват ръцете

страх
Снимка: Thinkstock

Илиaна Смилянова

„Страхът е нещо лично.“ Гьоц Бломе

Кой от нас не е бил, за един миг или за цяла вечност, в смразяващата прегръдка на страха? Кой не познава този приятел или враг, който може да ни предупреди за опасност, да ни помогне да действаме адекватно в една ситуация, дори да ни спаси живота, но и да отнеме силата ни и да ни подчини? А има и един вид страх – страх за другия, който може да обезсили не само нас, но и онези, върху които проектираме тревогите си.

Страхът за другия онагледява, но и създава своеобразна пъпна връв, която свързва двете страни на нишката на притесненията. Пъпната връв е здравословна необходимост в началото на човешкия ни път. Но неуместната, ненавременна енергийна пъпна връв свидетелства за отношения на зависимост и се превръща във въже, което ни връзва ръцете, а ние, стоящите на който и да е от двата му края, заприличваме все повече на кукли на конци.

В Цветята на Бах помощта за това нехармонично състояние идва от цветовете на червения кестен, предназначен „за тези, на които е много трудно да не се тревожат за другите. Често те са престанали да мислят за себе си, но за онези, които са им близки, страдат силно и често се страхуват, че може да им се случи нещо лошо“.

Страхът за другия отслабва, краде силата и на този, които се страхува, и на този, който е потърпевш от непрестанните притеснения по негов адрес. Този страх, особено проектиран върху ни от близък нам човек, може да причини пробойни в енергийната ни система, да породи или подсили притесненията ни, несигурността ни, неувереността ни. Да замъгли връзката ни със себе си, да затрудни порастването ни, отделянето ни и свободните ни избори.

страх
Снимка: Thinkstock

Страхът ни за другия е знак за това, че трайно или временно сме отстъпили от пътя си, че не влагаме нужната страст и смелост в собствения си живот, че вместо да изследваме и да развиваме талантите си, се намесваме неоснователно в чужди житейски истории, макар и привидно с добри намерения.

Страхът ни за другия прикрива вътрешната ни тревожност за нас самите, неувереността ни, склонността ни да пренебрегваме себе си и нуждите си, да затваряме очи за проблемите си.

Важно е да познаваме и да проявяваме светлата страна на този дар. Тя е в избора да бъдем себе си, в способността ни да бъдем съпричастни, да съпреживяваме, да съчувстваме, да помагаме при нужда, без обаче да губим почва под краката си, без да ставаме жертва на свои и чужди заблуди и фантазии, без да прехвърляме върху другите собствените си проблеми, предизвикателства и тревоги. Тя е в силата да вярваме в другите, в смисъла на техния житейски път, в здравата връзка на всеки индивид с висшия му аз и вътрешния му водач.

страх
Снимка: Thinkstock

За да успеем да се освободим от страховете си, трябва най-напред да си го пожелаем. Но след това да бъдем готови трайно да разчупим стари шаблони на мислене и поведение, които ни държат в сковаващата си прегръдка, да обновим стари представи за себе си, да излезем от остарели ситуации и отношения, голяма част от които вече съществуват само във фантазиите и навиците ни. Да се осмелим уверено да отстояваме себе си, интересите и убежденията си. Да следваме мечтите си. Да допускаме себе си и другите по-близо до същината си – знак за това, че почитаме себе си не по-малко от ближния си.

За да оставим другите на мира. И най-вече – да дойдем на себе си. Защото как можем да бъдем себе си, ако не сме на себе си?

Сериозни остри и хронични проблеми и заболявания изискват консултиране със специалист.

страх
Снимка: Thinkstock

Още по темата:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти