С деца на море... в чужбина

Светла Иванова
Снимка: Личен архив

Вадили ли сте международен паспорт на непълнолетни деца? На вашите деца, на които трябва да обясните, че за да отидат на море в друга държава, е нужно да имат документи.

Ставате рано. С желание и готовност, търпеливо обяснявате на децата какво ви предстои. Обличате ги хубаво. Ако имате момиченце, слагате панделки, фибички, правите прическа, обличате блузка с якичка примерно. Правите всичко, което бихте направили за вас, когато ви предстои снимка, на която ще се гледате няколко години. А и все пак това е първият им официален документ, на който и те ще се радват.

Идвам от паспортната служба. При наличието на толкова административни сгради за чакащите на опашка в службата към нашия квартал е определен коридор с размери метър на три метра. В това пространство с големина на 3 малки тоалетни, наредени по дължина и с подобна миризма, чакаме за 3 стаи и една каса 3 часа около 30 човека и повече.

Чака се първо на опашка за заявление, после за плащане таксите на каса, после за подаване на заявлението и снимка. На същите опашки се бутат и късметлиите за получаването на готовите им паспорти. Тоест само за подаване на документи се редиш 3 пъти. И понеже толкова много тройки се получиха, ако трябва да поставя оценка на обслужването, пак бих го оценила с толкова. Колкото да не е без нищо.

Ето как се случват нещата у нас. С чакане!

Ако някой недоразбрал се опита да получи информация и изпревари опашката от потни желаещи, стадото го напада и го праща където му е мястото – най-отзад. Междувременно - климатикът не работи. Излишно е да обяснявам, че въздухът не стига за всички.

Не ме разбирайте погрешно. Нямам нищо напротив да почакаме, ако имаше малко повече даже не удобства, а нормални стъпки за улеснение на нас - европейските граждани. Като например - да си вземеш номерче за реда си, да се разхождаш с децата на въздух и през 15-20 минути да си следиш реда. Така никой няма да те изпреварва, няма да се сърдим един на друг, но няма и да се потим и блъскаме с децата ни в коридорите-чакални.

На табелка е изписано, че бременните, майките с деца и хората със здравословни проблеми ползват предимство. Разбира се, такова не може се очаква, предвид изнервените хора, отделили един ден от живота си, за да се сдобият със задължителния документ, който ще ги отведе далече от бюрократична ни реалност. Поне за дни.

След първата опашка, като вземеш заявление, сядаш да го попълваш. Между чакащите има наместени една маса и 2-3 стола от Средновековието, които заемат по-голямата част от широчината на коридора, т.е. там хората около теб преминават в колонка по един, но са буквално над главата ти.

Накрая стигаме до опашка номер 2, която води до недоволната касиерка, на която също ѝ е горещо, тежко и нервно. Разбирам, защото постоянно крещеше да се отдръпнем от касата. Това практически беше невъзможно, защото за да се отдръпнем дори с крачка назад, трябва да яхнем следващия човек, който така и така вече е натиснал и смачкал двете ми деца, чиито прически, фиби и дрехи не знам дали ще стигнат до следващата стая – където трябва да се снимаме.

Но не това е най-важното. Отдавна се примирих, че снимките ще ни послужат колкото да ни разпознаят на митницата, а не за кастинг по красота.

Проблемът е, че сблъсквайки се често с подобни преживявания, като ваденето на нужен документ, все повече ме е яд, че живея в нашата страна. Където на всяка крачка извън дома човек се чувства като нежелан гост в собствената си държава.

И още по-тъжното е, че децата ми (на 3 и 6 години), които до днес с радост брояха колко дни остават до морето, след половин ден чакане на опашки ми казаха, че не искат вече да ходят на море в друга държава. Как да им обясня, че аз пък не искам да се върнат отново с чревна инфекция от нашето Черноморие?

Как изобщо да обясним на децата ни, които са малки, винаги гладни, жадни и нетърпеливи повече от нас, че хубавите неща в живота им са придружени с много чакане, лоша миризма и намръщени хора!?

Утре ще опитам пак… 

Прочетете още от Колонката на Светла Иванова в Edna.bg:

Как да не сме изнервени сутрин?

Внимавайте какво добро правите!

Мъжът, в когото се влюбих...

Пишете на Светла Иванова на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти