За една пържола

Светла Иванова
Снимка: Личен архив

Имаше едно магазинче близо до нас. Казвахме му ”удобното“ магазинче. И още си го има, но вече не влизам в него.

То е от онзи тип все още оцеляващи квартални бакалийки, в които има всичко най-необходимо – мляко, хляб, вода, бира, закуски, сладки, шоколадови яйца, соленки, семки, дъвки, оризови ядки, кафе, цигари… И е точно до блока ни, срещу детската градина, в която ходи синът ми. 

Всеки ден да влизаш в него, все ще намериш какво да си купиш. Така и правехме. Понякога оставах да поприказвам с жената или мъжа, които го стопанисваха.

Друг път, в бързината, просто подавах парите и те знаеха какво искам. Позната история. Може би всеки има подобно местенце, в което му е приятно да се отбива. И продавачът знае какви цигари пуши съседът или колко захарчета да сложи в кафето на майката с червената количка. 

Много удобно ми беше например и аз да си взимам кафе за градинката. Но точно кафето е причината да не влизам вече там.

Заговорихме се един ден със собственика, че и аз имам подобна кафемашина-робот, като неговата, която от месеци стои като скулптура, но за разлика от произведенията на изкуството, не само че не краси кухнята ми, ами и не върши друга работа, а и заема излишно място. След няколко неуспешни опита в сервиз да я оправя все се канех да я преместя в мазето. В нашата страна е трудно да се ориентираш какво да направиш с вещите, които не ти се иска да изхвърляш, но не знаеш къде да оставиш.

И приятният продавач ми предложи да я даде на ”негов човек“ да се пробва да я оправи. Още на същия ден му я занесох и той не след дълго ми я върна срещу 50 лв. и месец ”устна“ гаранция. Да, обаче тя не проработи.

За да бъда честна, направи няколко блудкави кафета и започна да загрява и да се самоизключва, както преди. Понеже нищо не разбирам от техника, а не ми и трябва, я върнах пак за ремонт. Помолих любезния човек да ми даде все пак телефона на ”майстора“, за да му обясня какво прави машината и той на свой ред да ми каже какво е правил по нея.

Обаче магазинерът държеше връзката да е чрез него. Оказа се, че трябвало още нещо да ѝ се смени. За още 50 лева.

Проверих колко струва машината и реших, че ако този път я оправи, наистина все още си струва да не я сменям с нова. Обаче и след този ремонт уредът не проработи. Нито на следващия ден, нито на по-следващия. Включвах – изключвах – както ми казваше човекът от магазина, който по телефона се консултираше с ”неговия човек“. Накрая отново помолих за номера на този майстор, за да не си играем на развален телефон. Пък и нали имах още един пореден месец ”устна“ гаранция.

Какво беше учудването ми, когато приятно-приказливият продавач започна да заплита език, да се държи неестествено, да усуква и да не иска да ме свързва с майстора. А колко словоохотливо бъбреше преди това, когато бях минаваща, непретенциозна клиентка.

Накрая някакъв ”скрит“ номер ми позвъни и ми каза, че бил майсторът. И ми бил направил услуга да ”оправи“ евтинко машинката, но тя нямала късмет да проработи. А той вече не можел да си играе с нея, защото заминавал в чужбина. Още утре!

И така. Дотук беше с ”удобното“ магазинче.

Мислех, че не съм злопаметна или че лесно ми минава, но ненавиждам лъжата. Особено тази, която е евтина, безпочвена и егоцентрична.

Кой беше ”скритият“ майстор така и не разбрах, но разбрах, че все още има хора за една пържола. Дали потайният сръчен майстор беше самият собственик на магазинчето, дали заради някой лев отгоре не искаше да ме свърже с другия по-голям майстор, все тая.

Всеки си намира майстора някога.

От двете страни на удобното магазинче има големи супермаркети. И винаги ги е имало. И в тях се намира повече от необходимото. И правят много по-ароматно и вкусно кафе. Или поне сега така ми се струва.

Пишете на Светла Иванова на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти