Розето: много повече от “несериозна” женска напитка

Розето: много повече от “несериозна” женска напитка
Снимка: iStock

Ирина Софранова

Розето, противно на масовите вярвания и предположения не е смес от бяло и червено вино. То се произвежда по технологията на бялото, но от червено грозде. Цветът му идва от краткия контакт с ципите на плода, от където идват ефирните танини и плодовата интензивност. Колкото повече ферментира гроздето с ципите, толкова повече се увеличава интензивността на вкуса и цвета.

Стилът на розето не е само един

Розето се среща в редица различни нюанси: от жълтеникаво, през керемидено, светло червено, виолетово, оранжево, ярко розово, лучено. Вкусовете му варират съответно от ягода през череша, малина и кайсия, до цветя и билки. По-бледите розета са по-елегантни, с аромати на червени горски плодове, лавандула, мащерка. Най-известните от тях са френските от емблематичната област Прованс, които дават дори име на стила: провансалски розета. Miraval е един пример от региона, който печели световна известност не само заради репутацията на винопроизводителите: Брад Пит и Анджелина Джоли, а и поради наистина добре направения резултат: купаж от сензо и гренаш, виното е комплексно и плодово, с нотки на малини и праскови.

g
Снимка: iStock

По-плътните, които са характерни главно за средиземноморските страни с по-топъл климат като Гърция, Италия и Испания, са много по-интензивни, често карамелениии дори “бонбонени”.

В последните години България печели славата на една от най-добрите винени дестинации за производство на розе в Европа. Доказват го както засиления интерес на консуматорите, така и редицата медали от интернационални винени конкурси на локални изби. Често българското розе е хибрид между бледо и плътно, а сортовете, от които се произвежда: локалните рубин, мавруд, мелник 55, както и интернационалните пино ноар, гренаш, марселан, мерло, сира позволяват редица стилове, които са подходящи за всеки вкус.

g
Снимка: iStock

Защо розето е повече от краткотрайна мода?

Първо, защото то наистина е универсално. То е еднакво добро, както в комбинация с различни храни, така и само за себе си. Винаги, когато сме с компания темата е какво вино да консумираме, за да подхожда на всички варианти на комбинация с крана и пресонални преференции. В тези случаи розето е прекрасен обединяващ вариант. То е универсален партньор на всички храни: сирена, риби и морски дарове, пилешко, червени меса, дори и десерти, а освен това може да се консумира и самостоятелно.

Второ, защото може да се консумира навсякъде: в ресторанта, на терасата, на пикник или на парти. То е неформално удоволствие, при което реколти, сортове и региони имат по-малка тежест, отколкото в останалия свят на виното. Няма нужда да „разбираме“ от розе, можем просто да му се наслаждаваме;

g
Снимка: iStock

Трето, защото е новият медиен герой. Розето е една от най-засяганите теми от винения свят в социалните мрежи, а това е силен аргумент за продажба във века на Инстаграм, Фейсбук и инфлуенсърите. Освен National Rosé Day на 10 юни, розето е обект на едни от най-големите партита и пикници на открито.

Четвърто, защото розе може практически да се произвежда навсякъде, където има червено грозде. То не е толкова свързано с тероара, както известните бели и червени вина, а по скоро се определя като винен жанр и стил. Най-влиятелните производители са Франция, Испания, Италия и САЩ, но розе се произвежда и във всички останали винени държави.

g
Снимка: iStock

Пето, розето е (икономически) разумна алтернатива на червеното вино

Въпреки, че за половината консуматори, розето е по-комплексна и по-плодова версия на бяло вино, за останалата половина, то просто е леко и неангажиращо червено. И в единия и в другия случай розето печели привърженици и е изгодна алтернатива на скъпите, комплексни вина.

g
Снимка: iStock

Как най-добре да консумираме розе?

Също като бялото вино, розето се сервира в средно голяма, универсална винена чаша, за да може да се аерира и да разтвори ароматите си. Температурата на сервиране трябва да е една идея по-висока (около 14С), тоест да бъде добре охладено, но не и твърде студено. Ако имате колебания, просто следвайте правилото 20:20, а именно: бялото и розето се вадят от хладилника 20 минути преди консумация, а червените трябва да се сложат в хладилника 20 минути преди консумация, за да достигнат „стайната температура“ от миналия век, а именно 18С.

g
Снимка: iStock

Мъжко или женско?

Познавам мъже, които се срамуват да признаят, че харесват да пият розе. От социо-културна гледна точка за повечето от тях ароматните, десертни или розе-вина за несериозни, по-скоро дамски питиета. И въпреки, че тази интерпретация няма логично обяснение, освен асоцияцията с цвета и до днес доста представители на силния пол избягват консумацията им, особено, когато са в социален контекст. А розето, като изключим споменатата „цветова слабост“, съвсем не е е несериозно. Даже напротив: то е свежо, минерално и доста често може да бъде комплексно, с висок алкохолен градус. Причината е, че често се произвежда от сериозни френски сортове като каберне совиньон, мерло, гренаш и сира, които сами по себе си са изискващи, но и даващи многопластовост и мощ. 

g
Снимка: iStock

Все пак напоследък мъжете се преориентират. Започват да оценяват качествата на розето, а и последните именно се подобрявят. И въпреки, че доста розета продължават да се произвеждат етикетирани като White Girl Rosé или Babe, старата репутация и стил като несериозна, полусуха до сладка бомбонено-ягодова винена алтернатива на всяко друго, скоро ще бъде изцяло заличена. За това играят роля освен сериозният подход в производството, така и винената култура на потребителите, която за щастие се подобрява с всеки изминал ден.

Лято е. Независимо от пола си, дайте шанс на всяко едно добре направено розе да ви изненада приятно.

g
Снимка: iStock

Още от Ирина Софранова:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти