Има ли МЪЖКО и ЖЕНСКО вино

Има ли МЪЖКО и ЖЕНСКО вино
Снимка: Thinkstock

Ирина Софранова

Когато говорим за хора едва ли има много области, в които можем да бъдем категорични за това дали има разлика в половите преференции. Това е нещо като да изследваме темата за това дали има мъжка и женска храна. Всичко е твърде индивидуално...Освен това е следствие от манталитета и културата, които несъмнено играят роля при формирането на вкусове и характери. А ако добавим и модите, които все повече определят това, което консумираме без да се замисляме дали на нас лично ни харесва, става още по-сложно. Все пак има много стереотипи по повод кое е мъжкото, кое женското вино и някои от тях съвсем не са далеч от истината.

Гледайки назад към миналото мъжете са консумирали вино, за да изразят свободата и независимостта си и да покажат в социокултурния контекст пренебрежението си към домашната работа.

В същото време, жените съвсем не са имали привилегията да консумират вино. Днес обаче нещата са драстично променени. Пиенето на вино дори е станало част от ежедневието ни. Освен това всеки, независимо от пола има еднакви възможности да му се наслаждава. Някои изследвания дори доказват, че в днешно време консумацията на вино при жените се е повишила седемкратно сравнено с тази при мъжете. 

Можем с увереност да заявим, че жените предпочитат повече виното от силния пол, поради доста добри причини.

г
Снимка: Thinkstock

Независимо от стила му, виното е добра компания, а и е най-класната от всички алкохолни напитки. Наред с това има здравословни ползи, социално приемливо е, дори е насърчавано като питие и освен това е свързано с региона от който произхожда, и разказвайки историята си е повод за безкрайни разговори и дискусии.

Все пак можем да кажем, че всички изследвания до сега не могат да открият зависимост в вкусовете на половете към дадено вино. Има жени, които обожават малбек и каберне совиньон и мъже, които се наслаждават на десертни вина, пенливи и розета.

Независимо от предпочитанията, един от доказаните факти е, че жените са по-склонни да търсят информация за дадено вино и да вземат решения при покупката му. За тях противно на всякаква логика, освен естетическата, един от съществените параметри при избора е как изглежда етикета на виното, не толкова какво е съдържанието му. Колкото и да е повърхностно от винена гледна точка това като избор, все пак е факт, така че трябва да го вземем предивид, особено, ако сме производители.

г
Снимка: Thinkstock

Едно съвременно изследване на Нелсън показва, че каберне совиньон е педпочитаното вино в САЩ еднакво от мъже и от жени. От друга страна, има доста тези (като тази от специализиания Журнал за винена икономика), които все пак доказват, че има много разлики във вкусовите възприятия на мъжете и жените по отношение на сладост, соленост, горчивина, плодовост, но нито една от тях не е непосредствено свързана с виното, а просто със самите вкусови предпочитания.

Освен това жените се водят много повече от модите. За съжаление много прекрасни винени сортове страдат от преекспонираната мода на совиньон блан. А има толкова много, които са по-комплексни и интересни, например гръцкото асиртико, ризлинг, шардоне, вионие... Дори и локалните сандански мискет и димят биха отговорили на същите очаквания, само че дамите са твърде деформирани от масовите определения за хубаво бяло вино. А и пазарът не е благосклонен: предлаганото бяло вино е...предимно совиньон блан.

Важно е и в кой регион мъжете и жените са „закърмени“ с вино.

Ако идват от страни, в които тенденциозно се предпочита и произвежда предимно червено вино като България, САЩ, Австралия, Южна Африка и мъжете и жените са по-склонни да предпочитат червено пред бяло. Същото е валидно и за обратната взаимозависимост: и германците и германките посягат по-често към бялото например. Общо взето както при всичко в живота: предпочитаме това, което познаваме.

А трябва да бъдем по-любопитни и да откриваме постоянно нови вкусове.

г
Снимка: Thinkstock

Но за това трябва да търсим, да се събираме с винени приятели, да посещаваме винени курсове и... да пътуваме.

Виното освен това е и доста психологически елемент. Познавам много консервативни хора, които цял живот консумират същите храни и напитки. Просто им е уютно в комфортната им зона и не са любопитни да пробват нещо различно. Други са авантюристи. Трети са просто любопитни: опитват и пак се връщат към старото. Четвърти са с принципи: червено зимата, бяло: лятото. Пети държат напитката да е био, независимо от сорта и цвета. Това са тези, които или са прекалено осъзнати, или просто се влияят от социални тенденции и моди.

Но все пак има ли женско и мъжко вино? Без претенции за статистическа точност, базирано на собствения ми опит и общуването с много винени хора мога да заявя следното:

Жените предпочитат по леки, по-сладки и предимно бели вина.

Мъжете тенденционно уважават по-плътни, сурови и танинови, червени вина. Освен това при тях виното е въпрос на престиж: колкото по-скъпо и с добра репутация, толкова по-добре.

Мъжете стандартно обичат по-сурови вкусове и държат на произхода (марката и региона). Жените са склонни да експериментират, но като цяло обичат плодови, ароматни, цветисти, ефирни вина.

г
Снимка: Thinkstock

Но, ако влезем по-дълбоко в различните категории вино става ясно следното:

Пенливо вино:

Жените го предпочитат заради мехурчетата, които са синоним на елегантност, лекота и изискан вкус... Мъжете го пият, не поради тези приччини, а защото е скъпо и показва социално положение. Жените наистина обичат пенливи вина: независимо какви. Гъделичкащите балончета, леката сладост, както и елегантната чаша са определящи при избора. Така, че заявяваме: жените обичат пенливото.

г
Снимка: Thinkstock

Бяло вино:

Жените го обичат, заради лекотата и свежестта му. Мъжете му се възхищават, когато е отлежало (в бъчва или не), защото тогава има по-голяма дълбочина и комплексност. Но и обратното понякога е валидно. И въпреки, че статистиките показват една малка преднина на консумацията на бяло вино при жените, можем смело да заявим, че то се харесва и от мъже. Често обаче, те обичат по-леко ароматни сортове. За щастие светът разполага със стилове и вкусове, подходящи за всеки един от нас.

г
Снимка: Thinkstock

Розе:

Розето съвсем не е предпочитано само от жените. То е прекрасен вкусов компромис, когато не можем да решим в компания дали да е бяло и червено. Розето има доста качества, които са комбинация от предимствата и на двата: леки танини от червеното, горските плодове, а и киселинността и свежеста на белите. Все повече мъже посягат с удоволствие към розовите вина. А в България те са с прекрасни качества. Освен това няма нужда да „разбираме“ от розе, можем просто да му се наслаждаваме;

ф
Снимка: Thinkstock

Червено вино:

Въпреки, че мъжете предпочитат по-често червеното, заради структурата, силата и репутацията му, има немалко жени, които оценяват и се наслаждават на този цвят вина. Все пак можем да кажем, че ако трябва да открием разлики при предпочитанията в тази категория, женското вино е мерло: плодово, свежо и обемно, а мъжкото: каберне совиньон: строго, плътно и с повече танини. По тази логика и имайки предвид сходните им вкусове, алтернатива за жените биха били божоле, мелник, пино ноар, а за мъжете: малбек, рубин, мавруд.

г
Снимка: Thinkstock

Десертно вино:

Тук и при двата пола огромна роля освен вкуса играе и здравословния аспект. Знаейки колко много калории има в чаша десертно вино, често и двата пола предпочитат парче торта например.

Натуралните и оранжевите вина продължават да бъдат много търсени: не само заради увеличеното самозъзнание за запазване на природата и връщането към корена и традициите, а и заради факта, че стилът е нестандартен и интересен и се харесва на все повече хора, независимо от пола.

г
Снимка: Thinkstock

И последно, на базата на всички разсъждения, наблюденя и изследвания, можем да кажем, че няма типично женско или типично мъжко вино. Интересът към дадено вино е изцяло въпрос на характера на консумиращия и неговия/нейния вкус. Въпреки това обаче дори и да не можем да открием съществени разлики във вкусовете, това не означава, че и двата пола имат същите дегустационни умения.

Единственият доказан факт е, че жените, особено във фертилната си фаза имат много по-добри дегустаторски качества и идентифицират много повече вкусове и аромати.

Все пак и двата пола могат да се насладят на дадено вино, независимо от сорта и цвета, когато то наистина е добро.

f
Снимка: Thinkstock

Още по темата:

Виното като начин на себеоткриване: невероятната история на Ирина, която търси своето истинско Аз чрез блажената напитка на боговете

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти