Кажи ми коя зодия си, за да ти кажа кое е перфектното вино за теб!

Кажи ми коя зодия си, за да ти кажа кое е перфектното вино за теб!
Снимка: iStock

Ирина Софранова

Дали има връзка между зодиакалния ни знак и това какво вино предпочитаме е тема, която ме занимава от известно време. Опитах се на базата на лаконичните си познания по астрология, главно от наблюдение на характерите около мен и солидните си такива по енология, да установя дали отделните зодии предпочитат определен тип вино. Несериозно ще е от моя страна да говоря за теории по темата, но все пак се осмелявам да споделя какво съм наблюдавала, говорейки и дегустирайки със стотици винени любители. И както и при виното и пола, така и при виното и зодията всичко зависи от сетивните усещания на човека. Но все пак има няколко интересни повтарящи се взаимозависимости, които с удоволствие ще споделя.

Знаем, че естественият ритъм на природата не търпи човешка намеса. Раждаме се, както и виното, тогава когато и както е писано и това са процеси, които не можем да повлияем. Все пак астрологията е точна наука и следвайки звездите, всеки от нас се появява на този свят с определени зодиакални характеристики. Те определят и предпочитанията му към насладите в живота: някои обичат по-строги вкусове, други се разтапят пред плодови и свежи стилове.

За моята категоризация ще изходя от енологията, не от астрологията, тъй като смятам, че това по-силната ми страна. Тук става въпрос само за водещи вкусове към даден характер, което не изключва предпочитанията на една зодия към повече от един стил или цвят вино. Ето в какво се убедих, говорейки с различни хора и техните преференции към даден сорт.

ф
Снимка: iStock

Бели вина

Белите вина нямат танини, повечето от тях са ефирни и ароматни, с ясно изразена свежест. Такива стилове се харесват повече от въздушните (близнаци, везни и водолей) и водните (рак, скорпион и риби) знаци. Совиньон блан например е сорт, който е доста противоречив, поради факта, че е харесван предимно заради модни тенденции. Много малко хора се замислят какво точно харесват в него, но тъй като всички го консумират, стиловите му характеристики остават на заден план. Факт е, че това е ароматен сорт, който често се харесва на близнаците, стрелците и везните. Те с удоволстве следват масовите тенденции, обичат екзотиката, свежестта в живота и младостта. Но стрелците освен това се целят и в предизвикателството и екзотиката, за това и често предочитат флоралното, но и много замислено вионие.

Сетивният „угодник“ на всяка публика: шардоне все пак има любимци сред зодиите: везните го предпочитат, защото те ценят дипломацията и класните неща. Неговата солидна репутация е всепризната, а както знаем и везните обичат да са харесвани от всички. Все пак и сортът и зодията обичат удобството и комфота и не предизвикват консуматорите достатъчно. Но в комплексния си вариант (вино, което сменя драстично стиловете си взависимост от мястото и производствения процес), шароне е  харесван сорт и от сложните и дуалистични близнаци.

ф
Снимка: iStock

Трудният за отглеждане, но когато е в отлична кондиция: хипнотизиращ семийон се харесва много на лунното дете: ракът. Капризен и чувствителен, ракът избира много внимателно връзките си и аналогично на сорта се разкрива едва само след много внимателна грижа. Такива са сладките вина с благородна плесен от Сотерн напимер, които се произвеждат именно от семийон.

Емоционално сдържаният, но изискан и независим водолей е привърженик на стилните ризлинги. Той може да бъде много ексцентричен сорт, развивайки с възрастта и петролени нотки, катран и висока киселинност, подобна на ябълки от сорта Грани Смит. Все пак, както и водолея, ризлингът е елегантен и сложен, най-освежаващият от всички във винения свят, което го прави перфектния партньор към всякакви интелектуални дискусии.

Спонтанните, мечтателни и поетични риби не обичат натрапчивите, а по-скоро ефирните стилове. За тях подходящи са мускатовите вина, както и елегантния совиньон блан.

ф
Снимка: iStock

Червени вина:

Червените вина определено са предпочитани от огнените (овен, лъв и стрелец) и земните знаци (телец, дева, козирог). Плътни, структурирани и обемни тези вина са доминиращи, показващи се, с голямо самочувствие и увереност. Каберне совиньон например, кралят на червените сортове определено е виното за всеки лъв. Този сорт е колониален (завзел е целия винен свят), притежава традиция и кралска осанка. Разпознаваем с неговите вкусове на касис, кедър и тютюн няма по добър партньор за него и фен от един истински лъв.

Овните, известни със своята упоритост и социално самочувствие обичат да са център на вниманието и да се съревновават. Постоянно. За тях сира или шираз е прекрасен компаньон. Този сорт изразава в пълна сила техния характер: мощен, присъствен, плътен и непоклатим, сира (шираз) обединява и екстравагантни вкусове на пипер и мента, което подхожда изцяло на жизнения характер на овните.

ф
Снимка: iStock

Испанската темпераментна и рустикална Риоха (сорт темпранийо) подхожда прекрасно на стабилния традиционалист: телецът. Плодова и симпатична, риохата има нежна, но и богата палитра от вкусове, която е в унисон с чаровния и инатлив телец. Освен това тази зодия е известна с уютното си живеене, афинитет към материалния свят и наслада от всичко. 

Скорпионите са едни от най-емоционално интензивните, мотивирани, енергични и любознателни знаци в зодиака, които по природа са авантюристи. Обичат откритите пространства, пътуването и изучаването на нови места и вкусове. За тях едно Кианти (санджовезе) от Тоскана би било прекрасният партньор. Рустикално, семпло, но и освежаващо червено вино, което би удовлетворило жаждата им до следващото пътуване. 

Няма съмнение, че козирозите са най-уверените в себе си личности, които не търпят чуждо мнение и искат за себе си само най-доброто. А какво по-добро от най-дълголетното вино на света: италианското Бароло (сорт небиоло), за което се изисква търпение и постоянство, но пък резултатът е очарователен. Високи танини, които не се харесват от всички, но пък със стоическа елегантност, вината от Бароло са идеални за взискателните козирози.

Пино ноар за някои е перфектното вино. Особено за девите, които търсят оптимални стилове и вкусове. Най-философският сорт от всички се харесва от аналитичните деви, които държат на чистотата на вкусовете, прецизния баланс и се критични към всеки детайл. Пино ноар рядко може да ги разочарова. Сходно е и отнишението им към каберне фран: родителят на каберне совиньон, който е чист, изискан и елегантен.

д
Снимка: iStock

Розета:

По отношение на розетата може да се каже много. Но във връзка със зодиакалните предпочитания определено това е стилът на рибите: лекота, оптимизъм, артистичност, нежност и музикалност. Рибите харесват мира и радостта от живота. За това и розето е прекрасен партньор за тях: свеж, елегантен: идеален за споделяне с приятели.

Сладки и/или подсилени вина:

Сладките и подсилени вина се харесват от работливия и търпелив козирог. Той може да направи невъзможното, за да постигне това, което иска, дори и с цената на много жертви. Но накрая напълно успява да оцени прекрасна бутилка порто: балансирано, скъпо и задоволяващо всички негови нужди.

д
Снимка: iStock

Натурални вина

Натуралните и оранжвеи вина са прекрасен повод за водолея да покаже своята нестандартност и мислене извън общоприетите обществени рамки. От друга страна този стил вина са дълбоко свързани с природата, естественоостта и земята. Те не са глътка за всяка уста, но за водолеите те са изражение на безусловната им любов към планетата.

Пенливи вина:

Балончетата се харесват от всички, но най-вече от зодиите, склонни към неочаквани действия, способни на всякакви неоправдани приключения. Ултимативната зодия с афинитет към пенливите обаче е стрелецът с неговата жизнерадостност и авантюризъм.

Все пак е важно да завършим с това, че независимо от зодията си, вие винаги правите изборите си на базата на емоция, настроение, ситуация, компания. Така, че не се водете по характеристиките, които астрологията дефинира за вас, а се вслушайте в собствените си сетива. И не се страхувайте да експериментирате и да пробвате нови вкусове. Само така може да научите повече за себе си и да се наслаждавате на живота.

д
Снимка: iStock

Още по темата:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти