Парите на бащите ни

Симеон Колев - Симо
Снимка: Личен архив

Парите на бащите ни. Са си техни. И се онаследяват само по желание и добро сърце. Не задължително.

Казвам това по повод на ширококоментирания случай, дето Стинг отказва да остави на 6-те си деца наследство от около 288 милиона долара. Прочетох го в Edna.bg. Дори направихме дебат в радиото по този въпрос.

"Леле мале, какъв гаден егоист!" - на първо четене. Как така, къде отиде родителският дълг, как може да не оставиш нищо на децата си и други подобни брътвежи се появиха в обременената ми с грешна българщина глава. Не го казвам с лошо. Просто част от нашата народо-психология е да оставиш един-два апартамента на децата. Ако добавиш и една лада – ма, как бе, твоя родителски дълг е изпълнен до край!

Но да се върнем на Стинг. Укоримо ли е неговото решение да не остави на децата си, на собствените си деца "нито цент" от собствените си пари? Не. Обяснявам. Стинг е натрупал това състояние заради таланта си, а не заради бизнес нюха си. Ако беше бизнес империя, щях да мисля по друг начин, защото бизнесът трябва да се предава по наследство. Това е смисълът на фамилните бизнес династии. Но талантът, мили мои, не се предава по наследство. Неговите деца и без това е много спорно, до колко са щастливи от факта, че са деца на Стинг. Славата не прощава, а в Англия славата не е просто да те разпознаят в МОЛ-а.

И ако добавим към това и лесните пари, шансът тези деца да станат едни лигави лентяи е доста по-голям от шанса Джерард Бътлър да поиска секс от теб. Както и да го погледнеш това са пари, които получаваш на готово, заради това, че си дете на баща си. Ами и аз не бих ги дал. Децата на баща си, лишавайки се от тези пари, все пак получават доста по-висок старт в сравнение с редица други деца. Да речем 90%. Учат в престижни и скъпи училища, нямат проблем с настаняването, което в Лондон не е като в квартал "Меден рудник" в Бургас. И не са под наем. Е, това не е никак лош старт, не мислиш ли?

Парите и благополучието, ако слагаш равенство между тях, са плод на усилия (тук вече задължително трябва да сложиш равенство), а не на късмета, че си дете на Стинг. Защото да си дете на Стинг, или когото и да е от тая черга, е само допълнителен късмет, който не трябва да зависи от собствената ти реализация и желание за развитие. С други думи – ако искаш да станеш нещо, след като баща ти вече е нещо, се бори така, сякаш баща ти е повече от нищо.

Разбра ме, нали? (Ако да – прати един имейл, че аз сам не се разбрах)

Сериозно. Голяма грешка е да живеем заради децата си в материално изражение. Да се гърбим и гънем, за да им оставим нещо. Това ги прави лентяи и още по-лошо – прави ги уседнали на мястото, на което им се намират подарените придобивки. Тоест – аз живея в бащиния апартамент и край. Емоционално и трогателно съм забит в него. Не космополитствам, а усядам. Това май не е голяма услуга...

Мисля, че децата ми очакват от мен да бъда добър баща, а не да им оставя добър спестовен пакет. И това те интуитивно го знаят от малки. Не им давай да свикват с еретични идеи.

Научи децата си да "се оправят", а не им оправяй живота. Защото това не е твоя живот, а техният живот. 

И бащинският дълг не е финансов дълг. 

Пишете на Симеон Колев на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти