Мъжът, в когото се влюбих...

Светла Иванова
Снимка: Личен архив

Мъжът, в когото се влюбих, държеше ръката ми всеки ден. Къпеше се дори и когато прекарваше деня вкъщи.

Ходеше на фитнес, тенис или просто тичаше в парка. И то - неведнъж в годината.

Понякога идваше с мен на танци, само за да усети магията на тангото. Или да усети мен по-близо до себе си. Канеше ме на срещи, дори и когато се оженихме и никога не закъсняваше за тях.

Плащаше сметката в ресторанта, но можеше да направи деня ми чудесен и без нито един лев в джоба си. В такива дни се разхождахме в парка, прекарвахме цял мързелив дъждовен ден в леглото и ми правеше закуска. Знаеше, че обичам черен хляб. Не забравяше купения от мен пуловер в гардероба, натикан в най-долния рафт.

Забелязваше новия ми лак за нокти и не ми правеше забележка, че е прекалено ярък. Можеше да ми избере роклята, която най-много ми отива и чантата, от която имах нужда и да ги купи, без да забележа, че общият ни семеен бюджет е намалял. Не чакаше Коледа, за да ми ги подари.

Харесваше косата ми пусната. Подаряваше ми цветя. Е, понякога късаше някоя препикана от куче маргаритка по пътя и я закачаше в косите ми. После научи сина ни да ми подарява цветя. Никога не забравяше да го вземе на време от детската градина. И винаги намираше 15 минути да си поиграе с него и да му разкаже приказка.

Разказваше истории и на мен. На повечето мъже сякаш им свършват историите, когато се омъжат.

Обичаше да чете книги. Знаеше какви книги обичам аз. Целуваше ме и за лека нощ. Не се оплакваше, че ръката му е изтръпнала, защото цяла нощ съм лежала на нея.

Когато се оглеждах в очите му, се чувствах най-красивата жена на света…

* * *

Жената, в която се влюбих, отговаряше на целувките ми. Имаше време за всичко – да сготви, да подреди апартамента, да изглади ризата ми, да стане преди мен и да направи закуска.

Когато отивах в командировка, не се сърдеше, а ми помагаше да оправя багажа си. Понякога не можеше да стигне до залата, но правеше упражнения вкъщи. Обичах да я гледам. После се къпеше и слагаше от същия парфюм, който на времето ме накара да се обърна след нея. Искаше да имаме много деца и беше готова да изостави кариерата си, за да се грижи за нас.

Е, поне докато децата поотраснат. Никога не се сърдеше, че тя е по-отговорна за възпитанието им. Не ме караше да сменям памперси и да ставам посред нощ, за да нахраня детето. Смееше се на историите, които ѝ разказвах. В редките случаи, когато ѝ поднасях закуска – пържени яйца с филийка и портокалов сок, не разваляше настроението ми с диетата си, като започваше да ми развива теорията, че не трябва да се приемат протеини и въглехидрати заедно, че най-неподходящата комбинация за диетата ѝ са яйца и сок, защото киселите плодове сериозно пречат на усвояването на протеините.

Веднъж ми изплете пуловер – кога го направи, не знам, но ми беше по мярка. Не държеше да го нося. Друг път ми купи онази „джаджа“ , както тя я нарича, от която имах нужда за телефона си. Дори не бях забелязал, че я е запомнила, защото изобщо не се интересуваше от технологии. И колко бързо се оправяше, когато изненадващо я канех да отидем на ресторант. Нищо, че беше сготвила през деня.

Не се променяше. Не боядисваше  всеки месец косата си в различен цвят и я носеше пусната и винаги чиста. За да я поддържа, не ѝ трябваха часове във фризьорския салон. Дори и вкъщи си слагаше лек гланц и грим, който само подчертаваше чертите ѝ, така че, когато ги махнеше, си беше пак същата. Не носеше стария си изсулен анцуг вкъщи. Не се промени и след третото ни дете. Е, поне в моите очи. Има жени, които сякаш никога не остаряват. Бях влюбен в нея. И тя в мен.

Виждах го в очите ѝ, дори и без да ми го казва…

Остаряваме тогава, когато започнем да разказваме спомените си. Не разказвайте спомени, а ги създавайте!

Прочетете още статии на Светла Иванова:

Еволюирайте!

Моята тъмнокожа приятелка

Всичко, което се случва в живота на Edna жена

Пишете на Светла Иванова на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти