Моята тъмнокожа приятелка

Светла Иванова
Снимка: Личен архив

Пиша този текст наум от няколко седмици…

Реших да ви разкажа за една моя тъмнокожа приятелка.

Чудех се дали да я нарека „приятелка“, или „позната“, но докато стигна до белия лист, бях убедена, че „приятелство“ е по-точното определение.

Запознахме се в градинката до блока ни, която е дворно място на много деца. Там всички се знаем. Ние, майките, сме приятелки, децата ни - също.

Свързват ни игрите навън, рождените дни на децата ни, споделени кафета, сладки приказки, обмяна на опит, взаимопомощ, а понякога и съвместна почивка.

Един ден се появи Мария. С една метла и с нейното момиченце Мира. Веднага се забеляза от всички - първо заради външността ѝ (не знам със сигурност какъв е произходът ѝ - ромски, турски, индийски или друг), после заради метлата. Запретна ръкави - нещо, което ние, останалите майки, отдавна бяхме планирали да направим.

Първо помислихме, че от фирмата за чистота или общината най-накрая някой е стигнал и до нашата площадка. После се оказа, че Мими вече живее под наем в блока до градинката и първата ѝ работа беше да почисти около него. Това не е единственият път на ентусиазъм от нейна страна. Вече редовно имаме чиста площадка! И така, запомнихме жената с това, че не планове и организация, а обикновена метла и лопатка трябват, за да се случи нещо.

От този ден нататък откривах все повече нейни положителни качества, освен трудолюбието. Мими никога не стои отегчено да пуши на пейките отстрани, а сякаш има енергията на всички ни за игра. Освен това притежава така разтоварващото чувство за хумор, въпреки нелекото ѝ материално положение. Скоро стана първа приятелка с децата ни – дундуркаше бебетата, играеше на криеница с подрастващите, на федербал и топка с големите… Няколко седмици по-късно Мими я харесват от най-малките до техните каки и батковци, майки и бащи, детегледачки, баби и дядовци.

Първа става, ако чуе детски плач или види обелено коляно. Има силно чувство за справедливост – никога не оставя някое дете да нагруби друго, не чухме лоша дума от устата на нейното момиченце, или ако се изпуснеше да повтори нещо, чуто от друго, майката търпеливо и без шамари ѝ обясняваше как трябва да се извини на другарчето си.

Веднъж я почерпих кафе, а тя още на другия ден върна жеста, като направи у дома си и донесе в градинката. Един ден дъщеря ми подари на нейната Мира плюшена играчка. Още на същия ден дъщерята на Мими донесе нейна любима играчка, за да ѝ върне жеста.

Разменихме си телефоните. Понякога ми се обажда просто да попита как сме, ако не ни види няколко дни на площадката. И до днес, ако направя някой жест към Мими, тя ми звъни и ми благодари толкова сърдечно, че си казвам – защо всеки един от нас не е такъв като нея. Но и това с жестовете Мими не оставя така. На свой ред ще ми донесе голяма торба с набрани от нея череши и още една - с измити, да почерпи децата в градинката или ще измисли нещо друго.

Днес ще предложа на всички родители да събираме пари и да плащаме на Мими за поддръжката на нашия общ двор – кварталната градинка. Вярвам, че никой няма да откаже, вместо да изпие една бира или кафе по-малко на месец, да ѝ осигури временна работа. Не знам дали ще приеме. Но сигурно няма да откаже, ако я поканя на гости да си поиграят децата ни.

Мими си търси работа и детска градина за дъщеря ѝ. Израснала е в дом, но има средно образование и както се убедихте, добро възпитание и още куп положителни качества, които те карат да я харесаш. Но най-важното е, че държанието ѝ служи за пример и подражание, както на собственото ѝ, така и на нашите деца. А и на нас родителите.

Дискриминирането съществува и в повечето случаи започва от улицата, от цвета на кожата, от най-ранна възраст. Говорим за интеграцията на малцинствата като за външен проблем, в който няма как точно ние да участваме. Като дълъг процес, по който много можем да разсъждаваме, но малко да правим. 

А не е ли просто възможност и желание да допуснем до себе си някой, който има вътрешна потреба да общува, да се развива, да има приятели? Също като нас.

Нашата личност е ключът към това какви ще станат децата ни.

Пишете на Светла Иванова на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти