Между 2 кюфтета...*

Между 2 кюфтета...*
Снимка: Thinkstock

Интригата – тя е като солта на живота. Толкова стара и обречена на вечност, толкова горчива и същевременно сладка...

За много хора животът е твърде скучен. Скуката поражда нужда да разнообразиш света, който обитаваш. За разлика от осъзнатата самота, скуката не те подтиква към размисъл. Насочва вниманието ти към чужди радости. Занимава съзнанието ти с чужди страсти и желания, където изобщо нямаш място.

„Между две кюфтета“, както казва Стефан Цанев, обожаваме да обсъждаме „наистина ли незаконно спят Ромео и Жулиета“. Страхът да бъдем главни действащи лица в собствената си пиеса ни превръща в обикновени зрители. Само че, незнайно защо, превръщаме чуждите постановки в цирк.

Циркът не изисква съсредоточаване, на арената се случват неща, които по правило ни веселят. Смехът е здраве, но присмехът погубва.

Ако гледаме собствените си работи, светът няма да стане по-лош. Превърнем ли скуката в градивна самота, ще чуваме собствените си гласове и стаите ни няма да са толкова пусти.

Монолозите са трудно нещо, но носят по-малко истина от диалога.

г
Снимка: Thinkstock

Интригантите по правило са винаги усмихнати. Те подхвърлят уж случайно някоя фраза пред близък човек или пък намигват многозначително след точката в изречението. Останалото върши въображението. Клюката се разпространява със скоростта на светлината и с всяко следващо намигване остава многоточие. Приказка без край. Безкрайна пустота за чужди отчаяния.

Ако не можем да намерим уюта в себе си, няма как да припознаем радостта на другия. Омагьосан е кръгът на тъгата, а тя често и лесно преминава в гняв и ярост. Рано или късно започваме да се мразим заради това, че по пътя сме изгубили способността да обичаме и да ръкопляскаме като зрители в театър на нечий успех, на нечия любов. В цирка, разбира се, няма нищо лошо, но той е предназначен повече за деца, защото невинните се смеят и се забавляват от сърце.

Невинността си отива с всеки ден бавно, но сигурно. Да обвиним целия свят в несправедливост, е най-лесният начин да опровергаем собствената си неудовлетвореност. Интригите винаги помагат в състояние на емоционално бедствие. Малко хора могат да останат насаме със себе си.

г
Снимка: Thinkstock

Истинският интригант не може да убие скуката. Тя убива него.

Скуката на нашето недоволство е като станиол, залепнал за разтопен шоколад на слънце. Интригата отвлича вниманието от невъзможността да се насладим на какаовия му вкус.

Докато „циркът пристига във нашия град“, всичко ще е наред. Има кой да ни забавлява на арената, и животът има смисъл.

Театърът не е за всеки. Там се ръкопляска и след като си плакал.

г
Снимка: Thinkstock

Прочетете още от Добромир Банев в Edna.bg:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти