В деня на думата "благодаря" - за какво да (си) благодарим

В деня на думата "благодаря" - за какво да (си) благодарим
Снимка: Thinkstock

Една единствена дума днес е повод за празник. Дума, която изразява по най-ярък начин човешкото в нас.

„Благодаря“!

Благодарен съм не само на онези, които обичам. Тяхното отношение към мен няма как да не бъде възнаградено с признателност. Има хора, без които не бихме се справили с проблемите, без които преодоляването на препятствия би останало занимание самотно в буквалния смисъл.

Хубаво е да поделяш с някого пътя, а и винаги е по-забавно.

Благодаря на враговете си! Умните от тях ми дават стимул да продължавам напред. Трябва да уважаваме достойните си противници, защото победата в битките се услажда, само когато срещу нас се изправят хора, от които има какво да научим. Тактиката е изкуство. Усвояваме това изкуство с времето и чрез онези, които не ни мислят задължително злото, но по една или друга причина са също препятствие, което се налага да преодолеем.

В думата, която днес почитаме, има нещо магично. В нашия език тя започва с буквата, с която започва и назоваването на Бог. В нея се съдържа „благо“ и „дар“, защото добротата е едно от най-важните неща, които определя хората като вид. За разлика от останалите видове, ние имаме разсъдък и можем да контролираме инстинктите си в името на висши идеали и цели.

Ние познаваме любовта, затова трябва да сме изключително благодарни на боговете, на които вярваме.

Благодарността е сигурният начин да поддържаме хигиената на собствената си съвест. Гордостта не бива да ни контролира, не трябва да се вслушваме в съветите ѝ, защото тя единствено може да ни отдалечи от другите. А човек трудно може да съществува сам. Устроени сме да живеем заедно, макар всеки да има своите причудливи положителни черти или пък трески за дялане като характер.

Снимка: Thinkstock

Животът е единственото нещо, което си струва да бъде споделено с всеки друг. Затова благодаря на самия живот! Той е най-голямото чудо, което се е случвало поне в границите на нашата нищожна галактика.

Благодаря на гравитацията на малката ни планета! Не е достатъчно да си здраво стъпил на земята, ако не съществуваха моретата, планините, дърветата, цветята и другите живи същества. Именно заради тях си струва да познаем радостта, когато за малко спираме лудия си бяг, колкото да поемем глътка въздух.

Благодарността е благодат за душите ни.

Днес отбелязваме Световния ден на думата, която го превръща в най-учтивата дата от календара. За разлика от други дати, набедени за празнични, днешната наистина заслужава своята почит.

Благодаря!

жена лято природа щастие
Снимка: iStock

Прочетете още от Добромир Банев в Edna.bg:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти