Когато всички подслушват първата брачна нощ...

Биляна Траянова

Имаме план да се запознаем с народа Консо.

Тази етническа група има необикновени традиции. Момчетата биват отделяни от семействата си, когато навършат 12 години. Те спят в специални къщи до  25-тата си година, когато вече могат да се женят.

Младите се „крадат“ и се крият в дома на някой роднина. Първата брачна нощ е много важен ритуал, който се подслушва от момчетата и мъжете в селото. Трябва да стане ясно колко „силно“ вика младоженката, дали е запазила честта си за своя съпруг и дали е достатъчно свенлива. Цялото село е в течение на подробностите от живота на младите.

б
Снимка:

б
Снимка:

б
Снимка:

Когато пък съпругата не може да роди син идва ред на втората съпруга. Нова жена мъжът трябва да си „вземе“ и когато съпругата му стане баба. Тогава тя вече е „свята“ и се отдава на внуците си. Категорично забранено ѝ е да прави секс до края на живота си. Разбира се, това не важи за съпруга.

Консо са последният мегалитен народ. Те имат ритуал по вдигане и хвърляне на различни по големина камъни, с които определят кой за какво е готов от мъжете.

б
Снимка:

б
Снимка:

б
Снимка:

Консо не знаят възрастта си. По камъните разбират кой може да се жени.

На всеки 18 години те добавят по едно дърво към структура, която символизира единството и приемствеността на поколенията. Тогава общността организира огромни тържества с песни, танци и гощавка. Консо знаят на колко такива фиести са присъствали. Това за тях е начина да предположат на каква възраст са.

б
Снимка:

б
Снимка:

б
Снимка:

Горите си използват традиционно като гробни места за ритуални водачи и от здравни съображения. Дървените антропоморфни статуи „уака“,  направени от дърво и имитирайки починалия, са издигнати сред дърветата.

Консо пазят традициите си. Потапяме се в тяхната пъстра и необятна култура и знаем, че тук ще намерим мъдрост, която ще ни съпровожда през целия ни път нататък…

б
Снимка:

б
Снимка:

б
Снимка:

Гледайте новите епизоди от поредицата на „Без багаж“ - всяка неделя , от 13 ч. по Диема.

Най-доброто от миналите епизоди можете да гледате всеки делничен ден от 18 ч., по Диема.

В официалния канал на "Без багаж" във Vbox7.com можете да гледате всички епизоди на предаването. 

Припомнете си още:

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

Кой е любимият ви герой от "Приятели"?

Оферти