Когато всички подслушват първата брачна нощ...

Биляна Траянова

Имаме план да се запознаем с народа Консо.

Тази етническа група има необикновени традиции. Момчетата биват отделяни от семействата си, когато навършат 12 години. Те спят в специални къщи до  25-тата си година, когато вече могат да се женят.

Младите се „крадат“ и се крият в дома на някой роднина. Първата брачна нощ е много важен ритуал, който се подслушва от момчетата и мъжете в селото. Трябва да стане ясно колко „силно“ вика младоженката, дали е запазила честта си за своя съпруг и дали е достатъчно свенлива. Цялото село е в течение на подробностите от живота на младите.

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Когато пък съпругата не може да роди син идва ред на втората съпруга. Нова жена мъжът трябва да си „вземе“ и когато съпругата му стане баба. Тогава тя вече е „свята“ и се отдава на внуците си. Категорично забранено ѝ е да прави секс до края на живота си. Разбира се, това не важи за съпруга.

Консо са последният мегалитен народ. Те имат ритуал по вдигане и хвърляне на различни по големина камъни, с които определят кой за какво е готов от мъжете.

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Консо не знаят възрастта си. По камъните разбират кой може да се жени.

На всеки 18 години те добавят по едно дърво към структура, която символизира единството и приемствеността на поколенията. Тогава общността организира огромни тържества с песни, танци и гощавка. Консо знаят на колко такива фиести са присъствали. Това за тях е начина да предположат на каква възраст са.

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Горите си използват традиционно като гробни места за ритуални водачи и от здравни съображения. Дървените антропоморфни статуи „уака“,  направени от дърво и имитирайки починалия, са издигнати сред дърветата.

Консо пазят традициите си. Потапяме се в тяхната пъстра и необятна култура и знаем, че тук ще намерим мъдрост, която ще ни съпровожда през целия ни път нататък…

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Гледайте новите епизоди от поредицата на „Без багаж“ - всяка неделя , от 13 ч. по Диема.

Най-доброто от миналите епизоди можете да гледате всеки делничен ден от 18 ч., по Диема.

В официалния канал на "Без багаж" във Vbox7.com можете да гледате всички епизоди на предаването. 

Припомнете си още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти