Ива Екимова: Да бъдеш или да не бъдеш... майка?!

Ива Екимова
Снимка: Личен архив

Ива Екимова

Долуизложеното респектира абсолютно всички жени, които са избрали да бъдат или да не бъдат  майки, независимо на колко и кои мъже са решили да подарят фертилността си.

Поклон пред онези, които тихо и полека понасят бремето, равно на петте века.

Майчинството днес е въпрос на лично светоусещане и осъзнат избор.

Има жени, създадени да бъдат майки, такива, които бранят децата си, без да се оплакват, както и такива, който са избрали друг вид живот, в който не оставят генно наследство в ничии род. Има и много бащи, избрали да бъдат майки.

Срещала съм ги в работно време да разхождат децата си. Видно е, че не са ги родили те собственоръчно. Разпъват колички пред багажника на семейния автомобил, в отсъствието на другия родител на невръстното сополанче, което тропа с крак и размахва ръчички, докато същисания баща се опитва да го опитоми в детската седалка. Уважавам и шумното присъствие на едно, две и многодетни родителки, които превръщат майчинството в  мъченичество, развяват го на барикадите на семейната революция и държат да си получат сметката, която, о, чудо, плаща друг.

Сайтове и форуми прокламират майчинството. В особено големи размери.

Две, три, пет деца от един или различни мъже поставят на пиедестал саможертвата на майката с всичките му последствия. Отпуснат корем, разхвърляна къща, мръсни памперси, никакъв секс, сърдити съпрузи, спорадична почивка, други екстри и постоянно мрънкане.

„Ще си легна навреме, няма да стана, когато часовникът звъни, уморена съм, той не ми помага, бащата е съвършен, обичам го, не ме харесва.” - истинска мъка.

Истината е, че всичко е въпрос на организация и личен избор. Двете деца от единия, и следващите от друг, не са дошли с непорочно зачатие. Защото то не е новина вече 2 000 години. Тайният флирт, срещите зад гърба на бившия, вече благоверен, напитките в среднощна доба и секса, от който контрацептивът е „пай се” са доста приятни.

И все пак раждането на едно, две, три, а след това в телешки възторг още няколко деца е дело на двама души. Само припомням, че противозачатъчното е измислено от българин, а четенето на листовката може да се окаже доста полезно.

Във века на информираното съгласие, навярно някъде там съществува свободната воля. Бизнес, книги, развитие, учене на езици и други или раждане на деца и тяхното отглеждане.

Свободата на личния избор е форма на отговорност, с която се налага да живеем дълги години напред. Веднъж избрали друго, тегобата на килограмите, целулита, умората и децата са част от правилата на играта. Въпросът е, как се справяме с тях.

Нали така? Защото има и други, които отглеждат децата си от различните си мъже, тренират, домакинстват и са във формата, която никога мрънкащите домакини няма да имат. Даже им остава време за кола маска.

Кола маска, впрочем, е семейство-спасяващо деяние. Другото са дрехите. Размъкнатите панталони и похабената от носене фланелка никоя дропла не превръща в по-всеотдайна майка. И ако мъжете си ги харесват в този аутфит – толкова по-зле за всички.

Ние познаваме и други майки на много деца. Последната, на която истински се възхищавам след поредицата си от деца, се омъжи за носител на Пулицър, а преди това роди няколко красиви деца, които носят името Иглесиас.

Една друга, която е горд гено-дарител на дъщеря си, е запазила тялото си на богиня. И се гордее с 50-те си години. Между другото Шер стана на 70. Да не съм чула повече за играчко-памперсова вакханалия.

Ако искате да изглеждате добре – изглеждате, ако ви мързи – оплачете се в блога си, там ще ви намерят множество мързеливи почитателки, които приличат на вас. 

Прочетете още от Колонката на Ива Екимова в Edna.bg:

Скъпи, запознай се със съвършената жена

Възможно ли е приятелството между мъж и жена?

Секс, четири жени и един щур уикенд

Бивши.ком

Къде са децата?

Само още Edna нощ...

Пишете на Ива Екимова на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти