Ива Дойчинова: Компромисите са лоша работа

Ива Дойчинова
Снимка: Личен архив

Ива Дойчинова

Кога и как късаме? Слушам една песен на Станиоли – „Ако не тръгна, ще остана“ и я съвпадам с живота си. Мисля си за решенията, които са ни важни – кога и с кого оставаме, с кого и защо продължаваме.

Кога късаме? Когато даваме на късо. Прегаря нещо в жичката на търпимостта ни и край с тока. Не тече. Не свързваме плюса с минуса и никой не иска да целуне и да прегърне другия полюс. Не искаш да се разшириш, а да се скъсиш. Но да останеш себе си.

Вироглавството е начин да не се размиеш. Да си бъдеш верен. Да кажеш това на МЕН не ми харесва и не участвам. Точка, баста, айде чао. Може да съм една жена, но съм ЕДНА. Точно тази, точно аз и точно сега.

Това, което ти дава разединението е точно същото, което ти дава съединението. Ако можеш да се свържеш с друг човек, колектив или процес – значи те има там теб и виждаш себе си в своята цялост в него. Ако не можеш да се свържеш – значи някой или нещо те гази и те прави половинчат. Но не говоря за половинка.

Компромисът е лоша работа. Не мислете, че така прехваленият компромис е път към добрата връзка в живота или в работата ви. Това е като да отрежеш лявата си ръка, защото според изискванията на другия трябва да се храните с дясната. Да направиш компромис със себе си е да си отрежеш мечтите, да отложиш част от живота си и да се примириш с нечие чуждо желание ЗА СМЕТКА на твоето.

В името на едно добро общо бъдеще? Ами че ти нямаш вече лява ръка и си доказал, че можеш да се храниш с дясната. Толкова си гъвкав, че чак не ти се вижда гръбнака. И като те попитат кой си, отговорът тръгва с „Ами вижте сега, обстоятелствата налагат точно в момента да изглеждам като кифла осморка, но след време ще ви покажа кой съм. Само да дойде момента.“

И какво идва? Времето, изкарано в компромиси изкарва през машинката за кайма една размита структура, от която можеш да измайсториш всичко – от плескавица до пазарско кюфте. И всичко това „от месо“. Без кости.

Изкуството да живееш е изкуството да се присъединяваш и съединяваш с другите тогава, когато се чувстваш цял. Само цялостен можеш да дадеш сили на онова, което твориш с другите.

Когато чуя, че бракът бил изкуството на компромисите се ужасявам, защото това е изкуството да се изгубиш. Същото важи и за дългата работа и служба, която не харесваш, само защото някой иска твоето сърце и тяло за своята цел и не му пука, защото сам си се превърнал в IBAN.

Ще остана там, където намирам себе си и осъществявам себе си. Иначе ще си тръгна.

Общите цели не означават обслужването на чужди. А общност от личности, които виждат себе си заедно в една идея и път.

Ако заменим думата компромис с разбиране на другия и уважение, основано на свобода – тогава ДА.

И ще вървим заедно.

Още от Ива Дойчинова

Как сбъднах мечтите си за една година

Благодаря ти за миналото

Защо на брака му е спукана работата?

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти