Гърч при висока температура: Кои деца са застрашени?

Малките деца боледуват често, температурата е постоянен спътник на настинките поне няколко дни. После отминава обикновено без последствия. Драмата настъпва, когато детето получи температурен гърч, най-често при рязко покачване на температурата. За температурен гърч се приема гърчът при деца с температура без други причини за него като болести на нервната система, електролитни нарушения, травма, ефект от спиране на лекарства, епилепсия. Обикновено гърчът продължава 2-3 минути и минава спонтанно. Ако продължи повече от 15 мин. или се повтори за едно денонощие се нарича комплексен /усложнен/ температурен гърч.

Най-застрашени са малките деца до 5 г. възраст, едва 5% от температурните гърчове са при по-големи деца. Причината е, че бебетата и малките деца са с незряла централна нервна система и са по-уязвими към развитието на гърчове.

температура деца
Снимка: iStock

Няма конкретен причинител за гърчовете, но в повечето случаи вирусите са причина за страданието, и по-рядко бактериите. При 30-40% се наблюдава генетична предразположеност, родителите или братята и сестрите също са имали температурни гърчове.

В повечето случаи температурният гърч се получава при рязко покачване на температурата, която стига високи стойности, но това не е задължително. При деца с нисък праг на дразнене на централната нервна система гърч може да има и при 37.5 градуса телесна температура.

При повечето деца гърчът не се повтаря, но дори това да стане, той е „доброкачествен“ – не настъпват усложнения, не се развива епилепсия и не се отразява на здравословното състояние на децата. Вероятността за гърч след петата година е минимална.

температура деца
Снимка: iStock

Най-важният въпрос е какво да се прави по време на гърча. Това състояние преминава спонтанно, вмешателството може само да влоши нещата.

-Не правете опити да спрете гърча, той минава от само себе си. Ако температурата е висока, поставете свещичка против температура в ануса на детето и хладни кърпи на горещите места на тялото. Не поставяйте нищо в устата на детето.

-Не се мъчете да „вадите езика“. При гърч долната челюст е много стегната и при опит да отворите устата ще нараните детето. Мит е, че при температурен гърч децата си „гълтат езика“.

-Поставете детето настрани, за да не се задави от повърнати материи или секрети /ако има такива/.

температура деца
Снимка: iStock

Какви изследвания се правят след температурен гърч? Стандартните кръвна картина с маркери на възпалението, за да се види причината за инфекцията /вирусна или бактериална/ и какво лечение да се предприеме. Специално отношение изискват комплексните гърчове или тези, които се повтарят. В тези случаи е нужна е консултация с детски невролог, ЕЕГ /електроенцефалография/ на мозъка, образна диагностика и др. Добра идея е родителите на деца, които вече са имали гърчове да се запасят със свещички диазепам /изготвят се в специализирани аптеки/. При следващ гърч се поставят в ануса на детето и той бързо се овладява.

Още от автора: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти