"Фейсбук" е странно море

Калин Терзийски
Снимка: Личен архив

Калин Терзийски

Една "Фейсбук" жена неотдавна изрази възхищението си от мен – заради моите книги. Тя беше на косъм от шейсетте. Симпатична и склонна да се отдава на задушевност и да се трогва.

Емигрантка. В един от най-хубавите краища на света. Калифорния. Да не забравяме, че и там има пустини. Тя, като че ли живееше в пустинята. Това ме навеждаше на тъжната мисъл, че ние българите и тук и там живеем в райска градина, но в най-запустелия край на райската градина.

Милата дама. Беше достолепна на снимките си в митичния "Фейсбук". Преподаваше музика на пустинните деца. Имахме връзка. Сега ще се изсмея на глупака, който веднага свързва думата връзка с Ероса. Връзка означава общуване, глупако.

Тази дама беше наистина въодушевяващо умна. Не казвам ли това от страх, че тя може да прочете в пустинния си дом написаното тук (в този свят на всепроникващата информация – като пясък в пустиня) и ако то не е достатъчно мило – да се обиди? Може би и заради това. Но тя наистина беше и надявам се Е, една много умна дама. Четеше много и пишеше добре. Пращаше ми свои неща.

Аз също и изпращах през хилядите километри несъществуващо (вече) пространство свои разкази. Всеки път си изпращахме все по-въодушевени и мили, хвалебствени и крайно благоразположени отзиви. Това е една от болестите на "Фейсбук". Хората или злобно се нападат, или го подкарват на едно кухо и прекалено славословие.

О, колко си прекрасен на тая снимка, колко одухотворен! – пишат те един на друг за профилните си снимки. О, супер си, невероятна! – пишат те. О, Бог ти е дал всичко! Всевъзможни свръхмили ласкателства. Това, всички добре знаем – уморява. И често се превръща в своята противоположност.

И както двама човека са си писали най-красиви и ласкателни думи – така изведнъж жестоко се обиждат един на друг и спират да си пишат…Оставайки с тежка горчивина от мимолетното познанство. Във "Фейсбук". Умората на прекалената и неподдържана от нищо материално връзка.

Поддържана на фалшиво високо ниво. Ах, колко си мил, ах колко си прекрасен – пишат си "Фейсбук" съществата – и след няколко седмици, уморени от това празно, нематериално въодушевление, подкрепяно само от думи и снимки – те изпадат в чувство за празнота и раздразнение. Симпатията, обичта и топлите чувства се крепят на обонянието, допирът между топли кожи и така нататък. Добре знаем, че обонятелната част от мозъка е всъщност част от системата, отговаряща за емоциите.

Лимбичната система. Както и да е. Във "Фейсбук" няма миризми. Няма и топли докосвания. Това не прави "Фейсбук" по-малко прекрасен! Просто трябва да се научим да не очакваме от общуването там нещо повече от мимолетност. От леки и кратковременни въздишки. Та така – дамата от пустинята един ден попаднала на един мой текст – кой знае как стигнал през етера до нея – чрез някое от безбройните електронни издания.

В този текст аз говорех за някакви общофилософски неща, но в едно кратко изречение давах за пример нея, наричайки я: Една мила, възрастна дама от Калифорния. На същия ден, в която тя прочете това, ми писа съобщение, пълно с горчивина и озлобление. Възрастна дама значи! – възмущаваше се тя. Ама…- оправдавах се аз – за мен ти си възрастна… тоест – не си дете, не си и момиче…- но оправданията ми не помогнаха, естествено.

Плюх от отчаяние. Все още живеем във времена на пълно лицемерие и неосъзнатост… – казах си - … в които един човек се обижда дори когато публично кажат истинското му положение в живота. Но може би… и аз не съм прав? – казах си след това. - Може би хората не искат да живеят в истина, а в миличка, щадяща, блудкаво-розова, но мека и ненараняваща заблуда? Може би…

И все пак…Мъчно ми беше за тази една жена. Която повече не се появи в моя живот. Следа от горчивина остана от нея. Тъжно ми беше за нея. И за нейната пустиня, в която сигурно има много красиви, бодливи цветя.

Пишете на Калин Терзийски на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти