„А сега трябва много да се забавляваме!“ или стресът от нереалистичните очаквания за 31 декември

нова година
Снимка: iStock

„Къде ще сме на Нова година” е въпрос, който се задава още някъде от началото на октомври. Хитрите хотелиери и ресторантьори вече са започнали да подгряват тенджерите с уж много примамливи, а всъщност нереалистично скъпи оферти за посрещането на празника.

Ти самият не си съвсем сигурен дали искаш да правиш планове за толкова напред във времето, особено на фона на изминалите почти две години, когато стана несигурно дали дори ще можеш да идеш до кварталния магазин, щом поискаш.

нова година
Снимка: iStock

Отделно имаш редица спомени от предходни нови години, когато очакванията за великото голямо парти, романтичната целувка в полунощ на фона на невероятна заря и т.н. останаха неоправдани. В крайна сметка, каквото и да се планира, се стига до домашно събиране, на което си с официална рокля и по чорапи или на претъпкано и шумно заведение, където ти е по-скоро скучно и се чудиш кога ще може да тръгнеш към вкъщи.

Посрещането на Нова година се натоварва с нереалистични очаквания, че трябва да е нещо грандиозно, лъскаво и изключително забавно. Именно това предварително „подковаване“ води и до разочарованието, защото никое парти не се получава особено успешно, когато се подхожда с „а сега трябва много, ама много да се забавляваме!“. По-скоро препиваме, за да насърчим усещането за празничност и после доста съжаляваме (затова и 1-ви януари се води един от най-депресантските дни в годината).

В крайна сметка, 31-ви декември е ден като всички останали. Да, пада лист от календара и започваме новата година, за която толкова ни се иска да е по-успешна от предишната, но истината е, че какви ще са идните 12 месеца не се определя от начина, по който ще посрещнем 1-ви януари.

нова година
Снимка: iStock

Затова и няма нужда толкова да се натоварваме и стресираме, че не сме започнали подготовка за новогодишното парти 3 месеца по-рано, нито пък, че нямаме намерение да дадем две месечни заплати за спа хотел и празнична вечеря.

Замислете се кое ви е харесало най-много при посрещането на предишните нови години и кое ви дразни най-сериозно. На базата на това планирайте как, къде и най-вече с кого да сте в нощта на 31-ви срещу 1-ви и не съжалявайте за избора си.

Хората сякаш ги е срам да си кажат, че искат да са вкъщи на дивана в компанията на най-близки и руска салата, да гледат телевизия и да си говорят, да си легнат малко след полунощ и да заспят блажено. И това идва именно от натоварения с толкова много очаквания въпрос „Къде ще сме на Нова година?!”.

Сякаш има неписан норматив за дейности и забавления за този празник и който не го покрие, е смотан. Смотано е единствено да пренебрегнеш личните си желания и нужди, за да спазиш чужди очаквания.

Затова нека посрещнем новата година така, че да поздравим сами себе си на следващия ден. wink

нова година
Снимка: iStock

Прочетете още от Лилия Дюлгеров:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти