Клиширани, но очарователни – домашната магия на коледните филми

коледа
Снимка: iStock

Около Коледа телевизиите се изреждат да показват горе-долу едни и същи коледни филми, като тук-там се включва по някое ново заглавие. Екшъни с Брус Уилис, за които още се спори коледни ли са или не, тежката артилерия на “Сам вкъщи” всичките части, Хари Потър (първия филм, най-много и втория), вечната класика “Настина любов” и цяла плеяда продукции на Холмарк, които изглеждат почти еднакви, но са все очарователни.

Истината обаче е, че колкото и да сме научили наизуст репликите на героите и сюжета, (а може би именно заради това), гледаме филмите с удоволствие.

Да, понякога си казваме “еее, пак ли тоя филм, няма ли нещо ново”, но не сменяме канала, а викаме и останалите домашни да гледаме заедно.

Лично на мен коледните филми действат неочаквано успокояващо. Те предлагат не просто час и нещо-два на хубава музика и красиви визуални изображения, но и чувство на сигурност, което произтича от клишетата, с които обилно е поръсен филма.

Всички ние знаем много добре какво ще се случи. Дори и драматичния обрат на събитията малко преди финала, когато ситуацията за героите хич не изглежда добре, не може да ни заблуди, че скоро ще има очакван и желан хепи енд. И в това няма нищо лошо, даже напротив.

коледа
Снимка: iStock

Харесва ми да знам, че времето, което отделям за този филм, наистина ще ме отпусне и разсее от ежедневните (и даже предколедно повечко струпали се) проблеми. Харесва ми да знам, че имам гарантиран щастлив край, украсен с празнична музика и красива сценография.

Харесва ми да се залъгвам, че поне за малко всичко в света ми може да е така приказно и щастливо, както в този клиширан коледен филм.

Защото клишетата може и да са изтъркано нещо, но пък винаги можеш да разчиташ на тях. Те няма да се отметнат в последния момент, няма да провалят плановете ти, няма да те разочароват и не ги лови ковид. Затова искам поне за малко, поне понякога да им се доверя да ме разведрят и освежат.

коледа
Снимка: iStock

В живота си имаме достатъчно много драма и неочаквани обрати, плюс повече от необходимия стрес, че да си причинявам още толкова, пускайки телевизора вечер.

Напротив, търся точно това, което коледните филми предлагат – сигурност, че накрая всичко ще се нареди и всички ще пием горещ шоколад до бляскава елха, Франк Синатра ще напява отнякъде, а снегът ще се сипе романтично над главите ни.

Така че нека се оставим на симпатичните коледните клишета като филми и празнични песни да ни омагьосат с простичката си, но така ефикасна магия. Все пак се случва само веднъж годишно и то за толкова кратко. Докато се усетим ще е отново януари – понеделникът на годината, когато винаги всичко изглежда по-трудно, студено и тягостно, отколкото е, и нито една коледна песен не звучи на място.

Отдайте се на празнични емоции, потънете в коледните клишета и изобщо да не ви пука. Чак догодина ще можем отново да си го позволим!

Прочетете още от Лилия Дюлгеров:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти