Защо Дядо Коледа слага лакомства в чорапите над семейното огнище?

коледа чорапи
Снимка: iStock

Част от духа на Коледа са и коледните чорапи с лакомства и подаръци в тях. В очакване на коледната нощ по целия свят се спазва един интересен ритуал – закачането на голям коледен чорап над семейното огнище, в който дядо Коледа да остави подаръци за децата.

Тази традиция се практикува десетилетия наред. Въпреки това повечето хора не знаят точната история на коледните чорапи. Малко е известно защо се прави това и откъде идва.

коледа чорапи
Снимка: iStock

Споделяме с вас една от легендите:

Живял някога богат мъж, който имал три дъщери. Съпругата му починала и трите момичета останали изцяло под негова закрила. След като загубил цялото си състояние в безсмислени или неуспешни предприятия, те били принудени да се преместят в малка схлупена къщурка, където девойките сами готвели, чистели и шиели дрехите си.

Когато дошло време да се омъжват, бащата с ужас си дал сметка, че те нямат никаква зестра и по тази причина не могат да си намерят добър съпруг.

Свети Никола знаел за тревогите му и искал да помогне, но не можел да го направи през деня. Една нощ той спрял до прозореца на къщата, надникнал и видял, че всички са си легнали. До камината видял чорапите на трите сестри, изпрани и оставени да съхнат.

Свети Никола се качил на покрива и пуснал през комина три кесии със злато, които паднали в чорапите на девойките. На следващата сутрин, когато момичетата се събудили, открили в чорапите си достатъчно злато, за да се омъжат.

коледа чорапи
Снимка: iStock

Не пропускайте следващия път и вие да закачите своите чорапи край камината или елхата, за да може Дядо Коледа да ги напълни с изненади!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти