Думите на 2012

Думите на 2012
Снимка: Thinkstock

Сайтът CollinsDictionary.com избра 12 думи, по една за всеки месец, които определят 2012 година.

Сред тях са Gangnam Style, данъчна скала и порно за майки.

Окончателният списък, съставен след като интернет потребители изпратили своите предложения, отразява водещите новини и тенденции за отминаващата година. Той включва събития като Олимпийските игри, Диамантения юбилей на кралицата и изборите в САЩ.

Закачливата песен на южнокорееца Сай "Gangnam Style" беше избрана за дума на ноември, когато видеото към парчето стана най-популярното в "Ю Тюб" с близо един милиард гледания.

"Данъчна скала" е изразът на този месец - декември, заради преговорите сред американските управляващи на фона на рязкото намаляване на държавните разходи и увеличаването на данъците, което може да върне икономиката в рецесия.

Подобни проблеми имаше и Европа по-рано тази година със заплаха от "Еврогедон" заради влошаването на икономическото положение в еврозоната. Думата беше включена в списъка за март.

Следващия месец излезе книгата "50 нюанса сиво", давайки ново име на някои видове еротични измислици като "порно за майки".

Невероятното лято във Великобритания е почетено с две думи в списъка за 2012 г. "Джюбилимпикс" е думата на месец юни, когато Великобритания се готвеше да бъде домакин на Олимпийските игри в Лондон и Диамантения юбилей на кралица Елизабет II.

Games makers (англ. - създатели на игри), големият екип от доброволци за Олимпийските игри, е думата на месец август.

Американската политика и шоубизнес са значително представени в речника. На церемонията по раздаването на наградите "Оскар" през февруари актрисата Анджелина Джоли позира с висока цепка на десния си крак, което създаде думата "легбомб" (от leg-крак и bomb-бомба) и множество пародийни снимки.

През май "Фейсбук" излезе за първи път на борсата и цената на акциите се срина почти незабавно. Събитието доведе до думата "зукърд" от името на основателя на сайта Марк Зукърбърг.

Когато кандидатът на републиканците за президентските избори Мит Ромни пътува до Лондон през юли, критиците му нарекоха визитата "Ромнишембълс" (от фамилното му име и shamble - тромава разходка).

Тайно записаният коментар на Ромни, че 47% от американците биха гласували за Обама, независимо от всичко, защото зависят от правителството, стана причина "47 процента" да се превърне в ключова фраза на изборите и да влезе в списъка на речника за септември.

Думата на октомври е "супербуря" заради супербурята Санди, опустошила Карибите и североизточното крайбрежие на САЩ. Списъкът се допълва с думата на януари "брога", комбинация от думите "bro" и "yoga", заради създаването на нова форма на йога, предназначена за мъже.

Всяка от думите била предложена от публиката на онлайн речника Collinsdictionary.com.

Някои вече бяха публикувани като отражение на честотата, широтата и периода на употреба. Други са смятани за кандидати, които ще бъдат прибавени към онлайн речника при следващото осъвременяване на сайта.

Други думи са поставени на обсъждане, което означава, че употребата им продължава да расте. Някои думи като "зукърд" били отхвърлени въз основа на критериите на речника за включване.

Издателите съобщиха, че не всички 12 думи на годината ще имат дълготрайност, за да бъдат включени в печатното издание на речника Колинс. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти