Как да варим яйца

Как да варим яйца
Снимка: Thinkstock

Великденските празници са вече на прага ни и със сигурност в главата на всички домакини се въртят мисли за празнични трапези, боядисване на яйца, козунаци, агънца и щедри пролетни салати.

Днес сме решили да ви дадем няколко съвета как да сварите успешно яйцата, за да избегнете пукванията и да можете да боядисате възможно повече великденски яйчица.

*Никога не варете яйца, веднага след като ги извадите от хладилника. Студените яйца, сложени в горещата вода, почти задължително ще се напукат.

*Ако разполагате с таймер – използвайте го. Така няма да преварите яйцата – тогава жълтъците почерняват, а белтъците стават като гума. Ако яйцата са много пресни (до 4 дена), добавете още около 30 секунди към времето за варене.

*За да не се напукват яйцата при варене, може да се добави сол във водата. Може да прободете с игла дъната на яйцата, за да се намали вътрешното налягане.

*Избягвайте да варите съвсем пресни яйца. Те не могат да се белят добре. Белтъкът залепва по черупката. Най-добре се варят яйца на 3 до 10 дни.

f
Снимка: Thinkstock

*Винаги използвайте малък съд – ако варите яйца в голям съд, след завирането на водата, те ще се блъскат едно в друго и лесно могат да се напукат. Варете на тих огън, без бурно кипене.

*Ако ще варите повече от няколко яйца, най-добре е да ги поставите в метална кошничка или мрежичка. Това ще ви помогне да ги извадите по-лесно и бързо.

Рохки яйца 
Не се препоръчват да се консумират от деца, бременни жени, възрастни хора или възстановяващи се след сериозни заболявания. 

Сложете яйцата в съда, залейте със студена вода и поставете на силен огън. След като заври водата, намалете огъня и варете:

*3 минути, ако искате наистина рохко яйце
*4 минути за твърд белтък и течен жълтък
*5 мунути за твърд белтък и сварен жълтък с яркожълто полутечно петно в сърцевината.

f
Снимка: Thinkstock

Твърдо сварени яйца
Сложете яйцата в съда за варене и залейте със студена вода. След като заври водата, намалете огъня и варете:

*6 минути, за яйца леко течни в средата на жълтъка
*8 минути, за напълно сварени яйца

След като ги свалите от огъня, е необходимо да ги поставите в студена вода. Отначало ги оставете под течаща вода за 1 минута, след това в съд със студена вода, докато не се охладят, така че да могат да се държат в ръка - за около 2 минути.

Да се обели много прясно сварено яйце е доста трудно - затова варете яйцата поне 4 дена след снасянето им. Най-лесно е да се обелят, като първо се начупи кората по цялото яйце, след това като държите яйцето под течаща вода, започнете да белите, като започнете от тъпия край.

Водата ще измие всички малки частици от черупката.

f
Снимка: Thinkstock

След това отново сложете яйцата в студена вода, докато напълно не изстинат. Ако не охладите яйцата бързо, то те ще продължат да се варят и е възможно да се преварят и белтъкът да почернее.

великден 2019
Снимка: Edna.bg

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти