Как да изберем цветове за жилището ни

Цветовите решения за тази година са...
Снимка: Thinkstock

Отдавна се знае за връзката между цветовете и начина, по който те влияят върху нашата психика. Затова ви предлагаме да обърнем по-детайлно внимание на най-подходящите за жилището ни тонове, с които ще оптимизираме настроението и умствените си възможности.

Оранжев интелект

Доказано е, че оранжевото стимулира психическата активност, като увеличава насищането с кислород в клетките на мозъка. Освен това този цвят действа успокояващо. Подберете по-меките му нюанси като прасковено и го комбинирайте с млечни или пастелни тонове за останалите интериорни детайли. Внимавайте, ако сте на диета, защото оранжевите стени, избрани като акцент за кухнята, допълнително ще разпалят апетита ви.

Жълти приключения

С жълтия цвят трябва да сме предпазливи, тъй като той също има ползотворен ефект върху умствените способности и по-специално паметта и концентрацията, но прекаляването с него може да ни направи по-раздразнителни. По-светлите му тонове подобряват нашата творческа мисъл, затова те са чудесен вариант за помещения, където учим или работим.

Синьо безвремие

Синьото пък подобрява умствената продуктивност, затова е толкова присъстващ цвят в класните стаи. От друга страна той потиска апетита и повишава концентрацията. Ако сте решили да боядисате някоя от стаите вкъщи в синьо – най-добре избягвайте неговите тъмни или прекалено светли тонове.

Бели полета

С няколко думи – бялото е най-универсален и функционален избор, който доминира в повечето домове, защото успокоява психиката, влияе антистресово и внася още светлина и романтика, дори и в най-тъмните кътчета от жилището.

Черно ми е пред очите

По отношение на интериора черното не е за всеки, но ако бъде съчетано като балансиран акцент с други по-топли тонове – тогава всичко си идва на мястото. При редица хора именно по-тъмните и наситени цветове събуждат тяхната творческа енергия, въпреки че като цяло черният цвят се слави с репутация, свързваща го с депресивни състояния.

Сиво спокойствие

Сивото също, както повечето споменати дотук цветове, подобрява интелектуалните способности, а неговата неутралност спомага са изпъкването на останалите цветове в помещението.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти