Д като Диана Бойчева: Повелителката на книгите

диана бойчева
Снимка: Edna.bg/Георги Казаков

Велина Томова

Edna.bg представя Диана Бойчева – буква Д от нашия проект „Жените от А до Я“. (вижте за него повече тук)

Буква Д показва независим, взискателен, убедителен и адаптивен човек.

Хората, чието име започват с тази буква, имат душевна сила, аналитични заложби, прозорливост и интуиция.

Действията са мотивирани от ентусиазъм, оригинални идеи, практичен усет, изпълнителност и реализъм.

Човек, който обича разнообразието и промените, но се стреми към сигурност и стабилност – в живота и личните отношения.

Страстта на Диана са книгите. Но за разлика от нас, тя не само чете, но и ги издава. Работи с много млади автори, които тепърва издават първите си романи, достатъчно смела беше да предложи на Криско да напише книга и достатъчно добре познава българската литература, за да издаде отново романите на Свобода Бъчварова.

Но не мислете, че прекарва дните си в четене. През последните няколко години отпуската й всъщност е няколко дневна обиколка с велосипед на България.

Многопластова, спокойна и интересна – Edna.bg представя Диана Бойчева, повелителката на книгите.

А ако имате ръкопис, който мечтаете да се превърне в книга, тя е човекът 😉

Каква е твоята професия и защо избра нея?

Аз съм собственик на издателството БГКНИГ@ и създател на платформата за самопубликуващи се автори "Фабрика за книги".

Диана Бойчева
Снимка: Личен архив

Баща ми е главен виновник да тръгна в посока работа с книги, а през годините, дейността ми се е изменяла многократно, и в момента продължавам да предлам нови услуги, а други да отпадат.

Мисля, че призванието ми e да бъда ментор на хората, с които се срещам по пътя на книгата им от ръкопис към готов продукт.

Кои женски качества ти помогнаха в работата?

Не деля качествата на женски и мъжки, но ми помагат търпението, емаптията и креативносттта. 

Умея да чакам много дълго, без да се отказвам от целта, визуализирам резултата, мечтая и гледам в посока на желаното от мен непрестанно.

Емпатията ми дава много и в бизнеса. Вслушвам се в това, от което клиентите ми имат необходимост, когато се питат как да направят и това, в което се чувстват изгубени и търся оптимално добрите решения за тях.

В „творчески“ план непрекъснато генерирам идеи, малко от които виждат бял свят. Но за мен удовлетворението  е и това – да не се отказваш, когато нещо не се получава, да продължаш със следващото нещо.

Успяваш ли да балансираш между работата и семейството?

Това е добър въпрос. Иска ми се да вярвам, че успявам. Не работя вечер или през уикендите ( освен ако наистина не искам да свърша нещо и децата ми не са у дома). Когато съм в почивка, си изключвам телефона и никога не си проверявам имейла през уикенда или по време на отпуск. Миналата година разглеждах снимки от един велотур, на който доста говорих по телефона и отговарях на мейли.

Диана Бойчева
Снимка: Личен архив

Това ме върна обратно в реалността - няма смисъл от почивката, ако наистина не се отдадеш на това което правиш. Важно е да си наясно кои са твоите приоритети. Аз установих, че за мен на първо е това, да съм майка. Децата ми са най-важни и макар работата ми да ми носи огромно удовлетворение и позитивни емоции, не искам да правя компромис спрямо личният си живот.

В коя женска житейска роля се чувстваш най-добре (домакиня, майка, експерт, любима)

Наскоро посетих едно събитие – семинар от човек, когото следвам от около 2 години онлайн – казва се Питър Сейдж. Възможността да го срещна на живо и да премина през цялото тридневно изживяване на обучението му беше велико. Там, в последният ден от обучението, трябваше да напишем своето изявление „Кой съм аз?“. Самоопределих се така: „Аз съм любяща майка, вдъхновяваща личност и предприемач, която помага на хората по пътя към тяхното съвършенство“.

Диана Бойчева
Снимка: Личен архив

Какво си казваш, когато изпитваш трудности?

Обикновено не приемам трудностите като провал, по-скоро гледам напред и мисля какво да направя като следваща стъпка. Със сигурност не гледам назад и не съжалявам за вече взети решения. Ако мога да цитирам един много интересен човек – Дан Пеня ( Dan Pena) – “Може и да греша, но никога не се колебая“ ( I may be wrong - but I'm never in doubt!)

Диана Бойчева
Снимка: Личен архив

Смятам, че точно трудностите ни дават много възможности за развитие, шансове за нови неща, идеи за напред. Когато проблемите изглеждат нерешими, тогава е моментът да сменим гледната точка, да обърнем ситуацията с хастара наопаки и да продължим напред, но в може би малко по-различна посока.

Кой е проектът, с който се гордееш най-много?

Ако не броим децата като проект 😊, може би постигнатото през изминалата година  беше голям скок за мен. Договарянето на правата за издаване на Свобода Бъчварова - пенталогията „Земя за прицел“ и последващите „Литургия за Илинден“, „Опасен чар“ и тн. ми донесе голяма гордост като издател. Определено искам тези книги да достигнат до младите хора, които не познават творчеството на Свобода Бъчварова.

 
Публикувахте от БГкнига в Сряда, 20 декември 2017 г.

Желанието ми да влияя на големи групи от хора, които не четат по принцип, ме вдъхновява за голяма част от останалите проекти на БГкнига.

Затова и в издателската ни програма са заложени заглавия, които да предизвикат интерес там, където по отношение на книгите отсъства такъв. Пример за това е „Криско. Пътят нагоре“, която направихме с Криско и в партньорство с Facing The Sun.

Получаваме много отзиви от родители, които споделят, че децата им са прочели книгата с огромно желание и интерес. С нас се свързват и самите деца, които с огромно вълнение разказват за това, което им е допаднало (не на последо място и флипбук анимацията с Криско). На срещите с неговите фенове, които получават автограф върху книгата, разговаряме с цели семейства и тяхната обратна връзка означва много за нас. 

 
Публикувахте от БГкнига в Вторник, 28 ноември 2017 г.

Всички тези хора са се отворили към четенето и част от децата са разбрали, че книгите могат да бъдат и интересни и завладяващи, не само скучни и задължителни.

А кой проект ти създаде най-много главоболия?

Бих казала, че „Криско. Пътят нагоре“ беше най-голямото предизвикателство за мен и екипът ми. Да успеем да оставим автентичния глас на Криско да звучи от страниците и същевремено да редактираме текста успешно, да реализираме целия потенциал на този проект, беше истинско предизвикателство.

 
Публикувахте от Stelian Nikolov Photography в Неделя, 26 ноември 2017 г.

Другият труден момент беше огромната маса от хора, които не са чели книгата, нито ще я прочетат някога, но имат крайно негативно мнение, което държат да изкрещят в  пространството.

Друго предизвикателство в работата ни е да променим имиджа на книгите, издавани от самопубликуващите се и независими авори.

Услугата ни „Фабрика за книги“ е създадена, за да предостави професионални услуги, на всеки който желае да издаде книга и не иска да прави компромиси с качестовото на текста, на дизайна, на крайният продукт или дори при дистрибуцията. Има много примери за целеутремени, успешни и харесвани автори и това е напълно естествено.

 
Публикувахте от Фабрика за книги в Понеделник, 4 юни 2018 г.

Съвремието ни дава много възможности и отваря врати за всеки, който иска сам да подхване бизнес проект, и в крайна сметка издаването на книга е и това.

В никакъв случай самопубликуване не е равно на лошо качество или още повече не означава, че някой е лош писател щом не го издава голямо издателство. Просто традиционният книгоиздателски модел работи за едни хора, други са по-нетърпеливи и инициативни, искат да имат контрол над проекта си и дерзаят.

Какви книги чете издателят на книги?

Аз лично съм на моменти, чета разбира се книгите, които издаваме, но чета и доста любовни или криминални романи, леки четива, които ми помагат да релаксирам доста повече от гледането на телевизия.

Диана Бойчева
Снимка: Личен архив

Определено харесвам шведската школа и автори като Ю Несбьо, Стиг Ларшон и т.н. ( ям ги с кориците). Прочела съм всички нашумели любовни истории като „Здрач“, „50 нюанса сиво“ и тн., голям любител и колекционер съм на еротична литература и смея да кажа, че имам почти всичко излизало на пазара от 90 досега.

Какво мечтаеш да имат всички жени по света?

Мечтая всички жени по света да вярват, че могат да успеят, стига да искат. Забелявам, че мъжете сякаш се чувстват по-свободни да следват мечтите си, а ние сме готови винаги да жертваме себе си в името на децата, смейството, кариерата, родителите или каквото и да е друго нещо. Да ценя собствената си свобода определено е нещо, което научих от съпруга си, и съм му благодарна за това.

Мечтите са велико нещо и знам, че който мечтае е щастлив. Защото мечтите се сбъдват накрая 😊

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти