Ч като Чопакова: "Ничия земя" ми показа, че винаги има възмездие

Елена Чопакова
Снимка: Личен архив

Велина Томова

Edna.bg представя Елена Чопакова. Близките ѝ я наричат Чопи, затова я избрахме за нашата буква Ч от поредицата „Жените от А до Я“. В нея ви представяме забележителни (не е задължително да са популярни) жени с всяка буква от азбуката. Задаваме им едни и същи въпроси, свързани с женската сила, роля и мечти. И всички те отговарят различно, за да нарисуваме заедно най-пъстрата картина на жените в България.

Елена Чопакова е сред създателите на предаването „Ничия земя“ по Нова ТВ. Преди това е работила във „Всяка неделя“ като главен редактор на предаването на, забележете, 22-годишна възраст.

Разказва онези истории, които дори не ти се иска да започнеш да гледаш, но не искаш да свършват.

Елена Чопакова
Снимка: Личен архив

Защото показва хора, истории и места, които никога няма да видим, съдби, за които никога няма да чуем.

Професията й е обратното на женствена. Среща се със затворници, убийци и забравени и от Бог хора. Или пък е идеална точно за жена? Кой друг може да усети със сърцето си и да разкаже с ума си всички онези теми, за които говори в „Ничия земя“?

Изключително удоволствие е да ви представим Елена Чопакова:

Каква е твоята професия и защо избра нея?

Според НАП съм журналист, според мен – разказвач на истории. Исках да стана адвокат, но мързелът ми надделя и ме отведе на изпитите по журналистика, защото ми се стори по-лесно. Така си намерих мястото. Това, което правя сега, ме държи някъде между облаците, в които витаят много мои колеги, и земята, на която би трябвало да съм здраво стъпила, но не съм.

Кои женски качества ти помогнаха в работата?

Oбществото, каквото и да значи тази дума, обикновено схизходително ни освобождава от неудобството да показваме емоции – простено ни е някак. На момчетата от малки им се казва, че са големи мъже, а големите не плачат, което после създава други проблеми, но това е пък друга тема.

Елена Чопакова
Снимка: Личен архив

На терен използвам всичко, което жената използва откакто свят светува – мила усмивка, отривисто пърхане с мигли, понякога престорено наивен до глупост поглед, невинен флирт, манипулация, но най-вече чисто женска емпатия.

Понякога се фръцвам, блъфирайки, и това ми е печелило не една и две истории, които не съм могла да имам в началото на разговора. Но съчувствието, истинският интерес не може да бъде изиграно или поне аз не мога да го изиграя.

За да стигна до някоя история, до някой човек – то той ми е истински интересен. Денят, в който трябва насила да отида на работа, обикновено е последният ми ден на тази работа. Рискова, но добра в дългосрочен план инвестиция, която прилича на каприз, но не е.

Успяваш ли да балансираш между работата и семейството?

Не, не успявам, затова направих катастрофален опит да ги обединя. Не е случайно, че повечето жени в нашата професия се женят я за оператор, я за режисьор. Я не се женят изобщо.

В която женска житейска роля се чувстваш най-добре (домакиня, майка, експерт, любима)

Елена Чопакова
Снимка: Личен архив

Всички, които ме познават добре, знаят, че аз съм твърд противник на феминизма в популярния му вид и дивия кариеризъм, присъщ на много жени в нашата професия. Засега най-добре се чувствам вкъщи, когато току-що съм почистила, пуснала две перални и готвя супа на мъжа си. В тези моменти ме залива истинското щастие. Така че – най-добре се чувствам в дантела и с престилка, боса, до печката. Може би защото това ми липсва в момента.

Иначе и в гумени ботуши в някое гето или с рокля в затвора пак ме е спохождало щастие. Сменям роли много бързо. Непоносимо бързо за околните.

Какво си казваш, когато изпитваш трудности?

Не избухвай. Ще мине. Всичко минава. Преди фитилът ми беше къс, сега каишката ми – по-дълга.

Какво мечтаеш да имат всички жени по света?

Мъже, които да (ги) обичат.

Елена Чопакова
Снимка: Личен архив

Как живееш с толкова много тежки истории, как се пазиш да не потънеш в лошотията?

Истината е, че лошотията, за която разказвам, жертвите или извършителите на тази лошотия, с които разговарям, ме пазят от лошотията, сверяват ми часовника, държат ме будна и адекватна. Опитвам се да се уча от грешките, за които разказвам, грешките, допуснати от друг. Научих се никога да не съдя – дори убийците, а да ги разбирам.

Зад всеки убиец, когото съм снимала, се крие жертва. Винаги има насилие, което той е преживял, но не е успял да преодолее, избрал е да реагира обратно със същото в търсене на реванш от съдбата. Но! Ако трябва да бъда съвсем конкретна как се пазя – с много четене преди и с вана и вино след. И чувство за хумор. Черно, много черно, неприлично черно.

Вярваш ли още в доброто? То ще победи ли?

Вярвам и в доброто, и в лошото – едното без другото не може. Вярвам в Бог. Вярвам в справедливостта. Тя, по-скоро нейната липса, свързва всички герои на “Ничия земя”. Следя продължението на историите, които показваме, доколкото мога. Краят на всяка не е с финалните надписи, а с възмездието.

В него няма никаква друга поука, освен безпощадният закон на бумеранга. Последната, която накара косата ми да настръхне, е смъртта на един изнасилвач на дете. Умря в затвора. От това, което беше причинил на детето. Звучи наивно да кажа, че доброто ще победи, ще победи справедливостта. Накрая всеки получава каквото е заслужил. Ако не го получи – не е краят.

Искало ли ти се е да спреш снимките и да кажеш "Не мога повече"?

Да, случвало се е вече. Ставам и си тръгвам - когато насреща ми стои глупав и арогантен човек. Обикновено тези две качества вървят в комплект. Преди държах да ги поставя на мястото им, да им покажа ясно, че не са прави. Сега им се усмихвам и възпитано прекъсвам разговора. С времето “не мога” се превърна в “не искам”, всяко “не мога” е маскирано “не искам”.

Всички можем повече, всеки може колкото иска. Въпрос на мотивация. Моята е обичането. Всичко хубаво, което съм направила, е било от обичане. Всяка друга основа е нездрава. Наивно продължавам да вярвам, че въжетата на любовта са по-здрави от въжетата на дълга и така любимото ми “Какво ще кажат хората?!”. Ами... да казват каквото щат.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти