Й като Йоана Буковска- Давидова: Живяла съм толкова много животи

Йоана буковска давидова
Снимка: Edna.bg

Велина Томова

Edna.bg представя Йоана Буковска-Давидова. Тя е нашата буква Й от проекта ни „Жените от А до Я“.  В него ви представяме забележителни (не е задължително да са популярни) жени с всяка буква от азбуката. Задаваме им едни и същи въпроси, свързани с женската сила, роля и мечти. И всички те отговарят различно, за да нарисуваме заедно най-пъстрата картина на жените в България. 

Ето какво казва за човека Йоана първата буква от името ѝ: Като инициал на личното име Й е показател за силен, енергичен, независим и трудолюбив характер. Носителят на тази буква е жизнен, устойчив, упорит човек.

В много случаи Й е знак за оригинални идеи, новаторски или изобретателски способности.

Да общуваш от близо с Йоана е изключителна привилегия. Особено когато се приготвя за представление и сме заедно в светая светих на актьора – гримьорната.

Тя позволи да я видим без грим, без прегради и с оголени емоции преди едно нейно представление. Преобрази се пред очите ми – от емоционална и ранима до уверена и много забавна жена.

Вижте всички лица на Йоана Буковска – Давидова в специално интервю за Edna.bg.

Как се казва, каква е твоята професия и как я избра?

Казвам се Йоана Буковска – Давидова, актриса съм от 14-годишна. А когато си актьор, имаш всички други професии на света.

Кои женски качества ти помогнаха в работата?

Това с жената е дълга тема. За мен същността на женската природа и нейната цел е да съзидава, да създава живот, да го отглежда в себе си, да го ражда, да се грижи за него, когато той е безпомощен, да го обича безрезервно, да го обича до саможертва. Когато работиш и успееш да вкараш всичко това и в професията си, жената е осъществена.

Независимо дали създаваш тесто, създаваш роля или измисляш нещо, независимо колко ти обясняват, че си слабия пол, жената трябва да знае, че е силна, защото тя създава живота.

Когато съумееш да запазиш това познание за себе си и в себе си и да разчиташ на себе си, въпреки че си жена, тогава си успяла.

В коя женска житейска роля се чувстваш най-добре? (на майка, на любима, на професионалист)

Жената може да се щастлива само когато има пълнокръвно и пълноценно съществуване, само когато животът й включва всички тези компоненти.

Старая се да развенчавам мита, че няма как да си осъществена и в семейството, и в кариерата например. Жената е жена и е смислена във всичките си роли и те са й необходими, за да се чувства цяла и жива тук и сега, да се чувства завършена.

Йоана буковска давидова
Снимка: Edna.bg/Георги Димитров

Енергията, която влагаш да бъдеш майка, актриса е една и съща. Трябва да прецениш докъде ще ти стигнат силите. Когато се докараш до ръба на силите си, но се окаже, че можеш и още, и още, тогава разбираш колко много можеш всъщност.

Успяла ли си да постигнеш баланса между всички тези житейски роли?

Търся го този баланс и се опитвам да превъзмогна чувството за вина, което всяка майка носи – когато е на работа, а не е при децата си, се чувства лоша майка. Когато гледа децата, страда, че не се развива професионално и като човешки потенциал.

Когато човек стане майка, разбира, че няма невъзможни неща. Изправяме се пред немислими трудности и разбираме колко много всъщност можем. Децата са нашето продължено „аз“ и са най-добрите ни учители как да живеем тук и сега. Учат ни как да сме тук и сега, как да гледаме в небето, а не в земята.

Йоана буковска давидова
Снимка: Edna.bg/Георги Димитров

Какво си казваш, когато изпитваш трудности?

Че и това ще мине. Трудностите са ни дадени, за да израснем в собствените си очи, докато се справяме с тях.

Затова и всяка моя следваща роля е по-трудна от предишната. Така си ги избирам. Иначе имам усещане за безсмислие и тъпчене на едно място.

Винаги знам, че може по-нагоре и може да се върви напред. Мисията на актьора е да обединява енергии и светове, да помага на хората да не се срамуват от различието си.

Повечето персонажи, в които аз съм живяла, са разширили моя собствен личен свят.

Хората на духа, които се посвещават на изкуство, имат за цел да са червената лампа, която свети в тъмното. Тази червена лампа може да е всичко – алармата за опасност или светлината, на която се проявяват снимки на всевъзможни ситуации.

Йоана буковска давидова
Снимка: Edna.bg/Георги Димитров

Актьорът обаче трябва да има съзнанието, че не съществува, за да забавлява себе си и да изглежда добре на сцената.

Потопявам се в много животи и това ме обогатява без да трябва да нося последствията от грешките на моите героини.

Бележка на автора: Именно защото ги приема като отделни личности тях, своите героини, затова им избира и различни парфюми – за всяка роля нов аромат. Такъв, какъвто и героинята би си избрала. И го носи на всяко представление. Една малка ароматна тайна, която знаем само ние с вас ;)

Чувствам се много щастлива и балансирана. Не съм се чувствала толкова добре и това ми дава самочувствие и увереност.

Какво би искала да имат всички жени по света?

Йоана буковска давидова
Снимка: Edna.bg/Георги Димитров

Мечтая жените да получат увереност. Тогава светът ще е изпълнен с повече любов, състрадание и мир. Защото жените дават живота.

Жените все още са държани в страх и подчинение, което няма как да им даде криле.

Жената трябва да бъде обичана и разбирана. Жената е жизнената стихия на този свят. В нейния потенциал се съдържа много и мъжката, и женската енергия. В много по-голяма степен, отколкото мъжете носят женска енергия.

Движението #MeToo показа жените в друга светлина – на слаби, беззащитни жертви. Ние, в крайна сметка, слаби ли сме или пълновластни?

Не можеш да си жертва, ако си направила съзнателен избор. Не можеш да го заявиш години по-късно.

Вмениха на жената единствената роля на съблазнителка и нейните вътрешни подбуди, стремежи и желания остават скрити зад тази опаковка, която мъжете са наложили.

Шарън Стоун казва „Жените, които разчитат на телата си, за да успеят в тази игра, са предварително губещи“.

В мъжкия свят можеш да просперираш с моделите на поведение на мъжете. Когато жената намери достатъчно сили в себе си, за да им отвърне, това веднага ги покорява. Те виждат същия тип енергия срещу себе си.

Наградите признание ли са?

Йоана буковска давидова
Снимка: Edna.bg/Георги Димитров

Зависи кой ги дава и за какво. Наградите са конюнктура. Наградите са взаимоизгодно общуване. За мен най-ценните са наградите на публиката. (Йоана получи награда на публиката на първите награди за български сериали на Нова ТВ- бел.авт.)Това е окриляващо, защото осмисля саможертвите и компромисите, които правим.

В България е много трудно да надградиш. Няма значение какво си изиграл, какво си учил, как си се развивал. Тук нямаш механизми да получиш цената на труда си. Спекулациите за това колко печелим са просто абсурдни.

Присъствието на твоята героиня в „Откраднат живот“ - Виолета Захариева, все още се усеща в коридорите на болницата. Как си го обясняваш?

Виолета Захариева се превърна в социално-емоционално явление. Никой не говори затова какво да си болен от рак, какво е да имаш болен в семейството. Когато споделиш болката, разбираш че си силен, че можеш и ти да се справиш, че можеш да го преодолееш.

Кои са следващите постановки, в които можем да те гледаме?

Йоана буковска давидова
Снимка: Edna.bg/Георги Димитров

Последно можете да ме гледате в 199 в три постановки - "Госпожица Юлия ", "Симулатор за чифтосване" и "7 дни от живота на Симон Лаброс". Засега в Нов театър НДК и ДТ"Н. О. Масалитинов" може да се види моя моноспектакъл "Променяне".

Отново в Нов театър НДК може да се гледа и "Поручик Бенц", освен националното и международно турне, което правим с това представление.

"Чиста къща " е още едно заглавие на Пловдивския театър, в което участвам. "Мъжете предпочитат да излъжат" е комедия на Ямболския театър"Невена Коканова", където съм гост - актьор, а представленията "Модерато кантабиле" и "Амок" последната година се играят спорадично.

На първи март излиза последната ми премиера на Пазарджишкия театър -" Една седмица, не повече /Истински лъжи /", където за първи път си партнираме на сцена с екранните ми колеги от "Откраднат живот" Димо Алексиев и Емил Марков.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти