Историята на една тъжна дъщеря, съпруга и майка: Ударите в живота на Лиса Мари Пресли

На 12 януари единствената дъщеря на Елвис Пресли почина на възраст от 54 години вследствие от сърдечен арест. Лиса Мари Пресли си тръгна от този свят по-рано отколкото трябваше, също като великия си баща. 

Присила Пресли изпрати дъщеря си със следните думи пред обществото: „С натежало сърце трябва да споделя опустошителната новина, че красивата ми дъщеря Лиса Мари ни напусна. Тя беше най-страстната, силна и любяща жена, която някога съм познавала"

Една майка познава най-добре детето си и Присила не прави разлика. Лиса, която се роди от любовта ѝ с Елвис, беше именно такава. Животът ѝ беше белязан от неговата сянка и осеян с множество трудности, от които човек не може да излезе непоклатим и непроменен. Нека си припомним живота на Лиса Мари Пресли - дъщерята, съпругата и майката, чиято постоянна стъпница в живота беше тъгата. 

Лиса Мари е родена на 1 февруари 1968 г. Тя е сватбено бебе - появява се на бял свят точно девет месеца след сватбата на родителите си Елвис Пресли и Присила Пресли. 

лиса мари пресли
Снимка: Getty

За крехката Лиса обаче, предстои да преживее развода на родителите си на възраст от 5 години, а след това и по-тежкия удар - смъртта на баща ѝ.

Лиса Мари била само на 9 години, когато вижда мъртвото тяло на баща си Елвис Пресли в злощастната нощ на 16 август 1977 г. Гледката ще има траен ефект върху момичето, което си спомня последния път, когато е видяло Краля на рока жив – когато той я целунал за лека нощ в дома им в имението Грейсленд.

Следващия път, когато момиченцето вижда баща си, е когато заварва приятелката му Джинджър Алдън да се опитва да го събуди. Той обаче вече бил мъртъв. Елвис лежал проснат до тоалетната, с лицето надолу върху килима и Лиса Мари побързала да се обади по телефона на бившата му приятелка Линда Томпсън. „Баща ми е мъртъв! Задушил се е в килима!“, спомня си тя ужасените си думи.

Тялото на баща ѝ не било изнесено веднага от къщата след смъртта му и Лиса Мари намерила голяма утеха в това, че той все още е там. „Тялото му беше в къщата три дни и имаше нещо странно утешително в това, което го правеше не непременно истинско за мен“, разказва тя.

Паралелите, които могат да се открият между баща и дъщеря изплуват все по-ярко на повърхността. За Елвис се твърди, че умира от сърдечен арест, въпреки че се смята и че прекомерната му употреба на наркотици също е фактор. Наркотиците също не са неизследвана територия за Лиса Мари, която била истинска бунтарка в младежките си години и водила борба със собствените си зависимости. 

лиса мари пресли
Снимка: Getty

Когато Елвис умира през 1977 г., 9-годишната му дъщеря моментално става сънаследник на имението му заедно с дядо си Върнън Пресли и прабаба си Мини Мей Пресли. След смъртта на Върнън през 1979 г. и Мини Мей през 1980 г., тя става единствен наследник на Грейсланд. През 1993 г., на 25-ия си рожден ден, тя наследява имението, което е увеличило стойността си до около 100 милиона долара.

Въпреки колосалното наследство, Лиса Мари Пресли казва, че в даден момент е имала дълг от цели 16 милиона долара след катастрофални бизнес сделки, сключени от нейния бизнес мениджър Бари Сийгъл.

Изглежда съдбата на баща ѝ я е преследвала цял живот. Също като него, тя се превръща в играчка в ръцете на хищни акули, които искат да се възползват от богатството на Пресли. 

11 прекрасни цитата на Елвис Пресли

Лиса назначава Бари Сийгъл през 2003 г. да управлява парите ѝ - същата година, в която стартира злополучната си музикална кариера. През 2005 г. Сийгъл прави хитър ход, с който продава 85% от дела си в Elvis Presley Enterprises, което води до това, че наследницата на Краля на рока губи контрол върху името и правата върху образа на собствения си бащa.

Сийгъл се оправдава, че сделката е „изчистила над 20 милиона долара дългове, които Лиса е направила, и ѝ е осигурила над 40 милиона долара в брой и многомилионен поток от приходи“.

Финансовите проблеми на Лиса Мари обаче са нищо в сравнение с турболенциите, които изтърпява през годините на любовния фронт. Била е омъжена за Майкъл Локууд, Никълъс Кейдж, Майкъл Джексън и Дани Киоу, като, разбира се, най-много обществен интерес и драма предизвиква бракът ѝ с Джексън.

лиса мари пресли
Снимка: Getty

Въпреки че първата ѝ среща с Майкъл Джексън се случила през 1975 г., когато тя била само на 7 години, едва през 1992 г. Лиса Мари започва "зряла връзка" с него.

През 1994 г., само 20 дни след финализирането на развода с първия ѝ съпруг Дани Киоу, Майкъл Джексън и Лиса Мари Пресли вдигат сватба. Бракът продължава само две, но пък запомнящи се години, придружени най-вече от обвиненията срещу Майкъл Джексън, че е малтретирал сексуално деца.

Говорейки пред сп. Rolling Stone през 2003 г., Лиса Мари разкрива, че веднага след като започнала да се среща с Майкъл, той преминал в обяснителен режим - за това, което знаел, че хората мислят за него и каква била всъщност истината. Тя казва, че напълно повярвала на обясненията му и започнала да го съжалява: „Повярвах му, защото беше толкова убедителен... Просто повярвах на всичко, което каза, поради някаква причина.”

Сватбата на Лиса Мари и Майкъл Джексън се случила година след като Джордан Чандлър завежда дело срещу певеца за сексуално насилие. Толкова за щастливия семеен живот. 

“Бях заблуденa. Имах някаква романтична идея в главата си, че мога да го спася и че ние можем да спасим света.” – обяснява Лиса Мари.

Размишлявайки върху ефекта, който бракът е имал върху нейния живот и репутация, тя също казва: „Всичко, което успях да получа, беше една лайн*на буря. И се измъкнах от него.”

Двойката се развежда през август 1996 г., но се твърди, че продължават да се срещат четири години след брака си и остават приятели до смъртта на Майкъл Джексън през 2009.

През 2002 г., когато Лиса Мари тъкмо е прекратила годежа си с певеца Джон Осайка, тя среща актьора Никълъс Кейдж и между двамата прехвърчат искри. Както често се случва в любовта, колкото по-бързо пламва нещо, толкова по-бързо угасва. Двамата сключват скандално кратък брак, който завършва с подаване на молба за развод от Кейдж само след 107 дни.

лиса мари пресли
Снимка: Getty

Говорейки с водещия Лари Кинг през 2003 г., Лиса разсъждава върху връзката си с холивудската звезда, казвайки: „Беше като една от онези ситуации, при които се омъжваш за някого, надявайки се... или да стабилизира [живота ти], или се получава така че, сещате се, акцентира върху всичко, което се е случвало преди това, което е било проблематично. Така че сякаш се случи последното, това е всичко.“

През януари 2006 г. Лиса Мари се жени за четвъртия си съпруг – музикалния продуцент и китарист Майкъл Локууд. Въпреки че дъщерята на Елвис Пресли влиза в този брак с наследствено състояние от 62 милиона долара, а Майкъл само с 3,000 долара, двойката изгражда дълга връзка и има близначки – 11-годишните Финли и Харпър.

лиса мари пресли
Снимка: Getty

Съюзът, макар и най-дългият в живота на Лиса, приключва през 2016 г. Когато любовта се изпари и се настанят огрочението и разочарованието, започват и грозните чепкания за пари. Въпреки че Лиса Мари имала силен предбрачен договор, Майкъл дава съпругата си на съд за значителна част от нейното богатство, твърдейки, че е бил лошо посъветван от адвокатите си и не е прочел правилно споразумението по време на сватбата им.

Битката в съда се проточи две години и най-накрая беше решена в полза на Лиса Мари през 2018 г. Състоянието ѝ остана защитено, а Майкъл остана почти без пари.

Три поколения жени Пресли оставиха своя отпечатък в Холивуд

Малката победа в съда обаче беше последвана от житейски ураган. Случи се най-страшното за една майка – през 2020 г. почина 27-годишният син на Лиса Мари от брака ѝ с Дани Киоу - Бенджамин Киоу. Бенджамин загина след като сам се простреля.

През целия си живот Бенджамин, който беше известен със силната прилика с дядо си Елвис, странеше от общественото внимание, но въпреки това имаше няколко актьорски изяви и също беше музикант.

Пет месеца преди смъртта си, Лиса Мари Пресли написа есе за опитите ѝ да се възстанови след тежката загуба. В есето, което беше публикувано от сп. People, тя споделя своята „неумолима скръб“ относно преждевременната смърт на сина ѝ Бенджамин.

„Мога да разбера защо хората може да искат да те избягват, след като се е случила ужасна трагедия. Особено родител, който губи детето си, защото това наистина е най-лошият ви кошмар.”, пише тя.

Лиса Мари Пресли също написа, че "живее в ужасяващата реалност" на "безмилостните хватки" на скръбта от смъртта на сина си. За съжаление, това беше усещане, с което тя вече беше добре запозната от детска възраст. 

Пресли призна в есето си, че мъката не е „удобна тема за никого“ и е „най-непопулярна“ за обсъждане. Но тя вярваше, че е необходимо да се говори открито за мъката и трагедията, ако искаме да се постигне някакъв „напредък“. Ние не можем да бъдем по-съгласни с това.

Животът на Лиса Мари Пресли в снимки

 

Прочети още:

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти