Арден срещу Рубинщайн: войната между кралиците на красотата почти ги унищожава

арден рубинщайн война
Снимка: Getty

Алексия Петрова

Дами, убедени сме, че козметичната ви чантичка съдържа всичко най-важно - спирала, червило, любимият ви парфюм. А знаете ли, че тези така важни за самочувствието на една жена козметични продукти се се озовали там до голяма степен заради ожесточеното съперничество между две силни и влиятелни жени - Хелена Рубинщайн и Елизабет Арден? И двете по равно талантливи, и двете по равно целеустремени, и двете по равно ненавиждащи се.

Трудът и находчивостта им полагат основите на козметичната индустрия такава, каквато я познаваме днес. Войната помежду им несъмнено е дала нужната искра за изобретяването на няколко козметични открития, защото когато срещу теб е изправен достоен конкурент, нямаш друг избор освен да бъдеш най-добрия в това, което правиш. Не е известно дали накрая двете бизнесдами са осъзнали колко полезни са били една за друга всъщност. Отношенията им по-скоро се изразявали в злостни подмятания и хапливи критики. И все пак се долавя нотка на взаимно възхищение. 

Ексцентричната козметична предприемачка Хелена Рубинщайн веднъж казала за съперницата си:

„С нейната опаковка и моя продукт можехме да владеем света.“

За съжаление обаче Арден и Рубинщайн не можели да се понасят. „Те се избягвали и дори не се обръщали една към друга по име“, разказва Дъг Райт, който пише сценария на „War Paint“, бродуейски мюзикъл посветен на Рубинщайн и Арден. Наричали се или „другата жена“, или „онази ужасна жена.“

Хелена Рубинщайн и Елизабет Арден не се колебали да използват непозволени средства и изненадващи удари под кръста в битката си по пътя към трона на красотата. По време на 50-годишната си война те крадяли служители една от друга, копирали продуктите си и разпространявали слухове. Турболентните им отношения довели до създаването на няколко пробива в козметичния бизнес, включително първата водоустойчива спирала, и им помогнали да натрупат милиони във време, в което жените току-що били отвоювали правото си да гласуват.

Въпреки че били заклети врагове и че живеели и работели само на няколко пресечки една от друга в източната част на Манхатън, Арден и Рубинщайн всъщност никога не са се срещали очи в очи. “Тяхната конкуренция почти e зависела от това те никога да не се срещат.“ - казва Ан Карол Гросман, която е помощник-режисьор на документален филм за Рубинщайн и Арден - “Какво ли би станали ако - не дай си Боже - са се срещнали и са се харесали?

Кралиците на красотата са могли да бъдат добри приятелки, ако пренебрегнат амбициите си, тъй като споделят сходни съдби. И двете били имигрантки, дошли от бедни семейства. Арден, родена като Флорънс Найтингейл Греъм през 1878 г., била канадско фермерско момиче, а Рубинщайн, родена през 1872 г., била полска еврейка, принудена от родителите си да замине за Австралия.

Арден пристига първа в Голямата ябълка, отваряйки салона си през 1910 г.  Жените от нюйоркското общество направо полудяват по нейните кремове за лице, продавани в красиви розови бурканчета. Затова когато Рубинщайн, миньонче с екзотичен акцент и екстравагантни бижута, довежда козметичния си бранд в Ню Йорк и започва да съблазнява модната преса, Арден започва да се притеснява за територията си. 

Следвайки мъдростта "Дръж приятелите си близо, а враговете - още по-близо", тя мести салона си от 42-ра на 54-та улица, на пет пресечки от новия магазин на Рубинщайн. Освен това боядиса вратата на салона в ярко червено, за да изпрати ясно съобщение: “Твоето място не е тук. Това е война!”

Елизабет Арден има всяко основание да се дразни на находчивата Хелена Рубинщайн, която винаги намира начин да се движи една стъпка пред нея. Когато Арден пуска на пазара първата си спирала през 30-те години, Рубинщайн работи извънредно, за да направи нещо още по-добро - водоустойчива версия. Когато Арден създава най-продавания си парфюм Blue Grass през 1934 г., Рубинщайн отвръща на удара малко след това с Heaven Sent, като обявява аромата с пускането на 500 балона от покрива на универсалния магазин Bonwit Teller на Пето авеню.

Обстановката се нажежава още повече през 1937, когато в конфликта се намесват още хора. Арден успява да отмъкне най-добрия служител на Рубинщайн, който на свой ред води със себе си още 11 дезертьори. Рубинщайн пък отбелязва точка за себе си като наема бившия съпруг на Елизабет Арден за свой рекламен агент. 

Начините, по които се бореха помежду си, бяха хитри и изтънчени – по-елегантни от обидите“ - казва Райт - „Беше като да гледаш как двама високопоставени ръководители се нахвърлят един срещу друг: никой не къса перуката на другия.“ 

Понякога надпреварата между двете дами достига трагикомични висоти. Когато Рубинщайн е на 66 години, тя се омъжва за принц Арчил Гуриели-Чкония - обеднял руски аристократ, който е цели 23 години по-млад от нея. Арден била толкова заслепена от ревност, когато научила за новата титла на съперницата си, че побързала да намери свой собствен кралски кавалер, който обаче се оказал шарлатанин.

Според Линди Уудхед, чиято книга “War Paint” вдъхновява едноименния мюзикъл, всяка от двете бизнесдами искала да бъде кралицата майка. “Ако се случело да бъдат поканени на едно и също парти, някакъв беден нещастен млад редактор трябвало да държи мадам Рубинщайн на една ръка разстояние в единия край на залата, а друг трябвало да направи същото с мис Арден в срещуположния край,” разкрива писателката. 

Нестихващото съревнование между Арден и Рубинщайн обаче ги прави слепи за дебнещия враг в сенките. Двама се карат, трети печели. До началото на 50-те години на миналия век Чарлз Ревсън успява да се издигне до небесата към слава и богатство със своя лак за нокти Revlon, който двете по-възрастни жени отхвърлят като вулгарен. Скоро други по-младежки ориентирани предприемачи, които не се страхували да си служат със секси реклами по телевизията, засенчили Рубинщайн и Арден и техните старомодни маниери.

Въпреки трудните времена, козметичните легенди Елизабет Арден и Хелена Рубинщайн никога не свалили гарда и се борили до смърт, за да запазят над повърхността своите империи на красотата до средата на 60-те години. Рубинщайн починала през 1965, на възраст от 92 години, а Арден я последвала в отвъдния свят само 18 месеца по-късно на 89-годишна възраст. “Горката Хелена“, въздъхнала Арден малко преди да си отиде, пред един репортер, който по-късно пише за този разговор: “Гласът на Арден беше тъжен, но очите ѝ бяха триумфални.”

Елизабет Арден срещу Хелена Рубинщайн: една война с аромат на парфюм

 

 

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти