Скандалната За За Габор: Принцесата на Холивуд, която не спря да вярва в любовта след 8 развода

На днешния ден през 1917 г. в унгарската столица Будапеща се ражда една от най-красивите богини на Холивуд – За За Габор. Тя е актриса и е сред първите жени в шоубизнеса, които успяват да превърнат името си в запазена марка и емблема на свободомислието.

Животът ѝ е изпълнен с противоречиви избори и постъпки, които могат да скандализират моралистите. Въпреки това тя запазва невероятното си чувство за хумор, печели приятели и врагове с острия си език и намира сили след всяко любовно разочарование да потърси щастието в следващия съпруг.

За За Габор
Снимка: Getty

Родена с името Шари Габор, нейни сестри са бъдещата социалистка Магда Габор и другата актриса Ева Габор. Името, с което става известна – За За, всъщност от унгарски се произнася като „Жа Жа“ и е популярно галено название за жени с имената Саша, Елизабет или Сузана.

За За е открита едва на 17-годишна възраст, докато се разхожда във Виена, Австрия. Оперният певец Ричард Таубер, който работи и в киното, я забелязва и я кани да се присъедини към него.

В рамките на година прелестната млада жена става доста популярна. Тя печели състезанието Мис Унгария през 1936 г., когато е още тийнейджърка.

През 1937 г., се омъжва за турския политик Бурхан Белге (на снимката), чувствайки, че неговият престиж отговаря на нейните амбиции.

Като много решения, взети на 20-годишна възраст, това се оказва сериозна грешка. В началото на 40-те години първият ѝ брак вече е приключил.

Докато се възстановява емоционално от развода, За За и сестрите ѝ решават, че е време да напуснат Унгария и да заживеят в САЩ. Младите дами стават регулярни гости на светските партита от Ню Йорк до Холивуд и не остават незабелязани.

Така в живота й се появява хотелският магнат Конрад Хилтън-старши, а тя изглежда не се притеснява, че той е с три десетилетия по-възрастен от нея или че има репутация на неморален женкар. За нея по-важното е, че е милионер. Иронично обаче именно от този брак За За излиза без нищо.

През 1942 г. Габор и Хилтън (на снимката) се женят. Конрад Хилтън, който е я ухажвал щедро и галантно, обаче се оказва истински скъперник, студен и жесток човек.

Раздразнен от разточителния вкус на младата си съпруга, той ѝ отпуска оскъден бюджет и следи стриктно всичките ѝ разходи. Нещо повече, дори я принуждава да спи в отделна стая.

Докато е женен за Габор, Хилтън променя името ѝ на „Джорджия“, твърдейки, че не може и не иска да произнася нейното унгарско име.

За За по-късно коментира, че този ход „символизира всичко, което представляваше бракът ми с него. Унгарските ми корени трябваше да бъдат изтръгнати и произходът ми да бъде игнориран.“

Един ден през 1946 г. двамата са в един от хотелите му и се скарват жестоко, защото За За държи да сменя тоалетите си на няколко пъти през деня. Хилтън решава да се разведе, оставяйки съпругата си без нищо.

По време на развода актрисата крие огромна тайна. Тя е бременна от Конрад Хилтън, с дъщеря си Франческа, която ражда през март 1947 г. В крайна сметка гордата унгарка отглежда момичето сама, без дори да поиска издръжка.

Тя обаче използва Франческа, за да отмъщава на бившия си съпруг. За За постоянно води детето със себе си на снимачната площадка и при многобройните си пътувания, като затруднява максимално комуникацията му с неговия баща. Това обаче далеч не е последният удар, който тя е решена да му нанесе.

През 1991 г. Габор издава автобиографията си „One Lifetime is Not Enough“. В нея актрисата твърди, че докато е била омъжена за Хилтън, е имала връзка с най-големия му син Ники, който не само е бил неин доведен син по това време, но е бил и почти десетилетие по-млад от нея.

Следващата любов на За За е актьорът Джордж Сандърс, британец от висшата класа, известен с ролите си на чаровни злодеи. Запознават се, докато той е женен, но през 1949 г. се развежда и се жени за Габор.

В същото време кариерата на За За в киното върви стремглаво нагоре – успех, който я отдалечава от третия ѝ съпруг.

До 1954 г. Габор и Сандърс вече са разведени. Няколко години по-късно обаче той ѝ нанася жесток удар, като се жени за по-голямата ѝ сестра, Магда.

През 1962 г. За За се омъжва за мъж на име Хърбърд Хътнър – инвестиционен банкер със сериозни финансови възможности и спокоен начин на живот. До 1966 г. вече са разделени.

Поглеждайки назад към четвъртия си брак, За За признава, че „добротата и щедростта“ на Хътнър към нея „почти унищожили“ стремежа ѝ към успех.

Следващите години от живота на Габор са белязани от поредица от неуспешни бракове. До 1986 г. тя се омъжва още четири пъти, като повечето бракове не просъществуват дори две години. Бракът ѝ с актьора Фелипе де Алба пък продължава рекордния един ден.

В средата на 80-те Габор намира сили да се омъжи за девети път – този път за Фредерик Принц фон Анхалт, който е обикновен немски бизнесмен, но успява да стане принц по много странен начин. През 1980 г. принцеса Мари-Огюст от Анхалт осиновява Фредерик, когато той е на 36 години, вероятно заради някаква финансова изгода.

Дъщерята на За За Франческа от самото начало не харесва Фредерик. Тя обвинява „принца“, че умишлено изолира майка ѝ от нея и приятелите ѝ. По време на този брак актрисата е правила много странни изявления.

Когато е на 94, тя дори заявява, че иска да има още едно дете и мечтае сурогатна майка да износи бебето ѝ.

Междувременно през 2005 г. Фредерик (на снимката) се опитва да съди Франческа, твърдейки, че тя се опитва да измами майка си. Когато обаче той предоставя документите на Габор за подпис, тя отказва да съди собствената си дъщеря.

За За Габор
Снимка: Getty

Сред другите скандални прояви на За За е вражда с колежката ѝ Елке Зомер, като последната дори я осъжда за клевета през 1992 г. за обезщетение от 3,3 милиона долара.

След като чува присъдата, Габор заявява хапливо: „Предпочитам да я видя как умира от глад, отколкото да ѝ дам един-единствен долар.“

На 14 юни 1989 г. За За е спряна, докато шофира без книжка в Бевърли Хилс. Вместо да признае своята вина, тя удря служителя на реда в лицето и потегля. За този инцидент плаща солидна глоба и лежи три дни в затвора.

След автомобилна катастрофа през 2002 г. Габор остава в инвалидна количка, претърпява множество инсулти и почти губи живота си между 2010 и 2011 г. след няколко спешни операции.

За За Габор
Снимка: Getty

Франческа Хилтън (на снимката) умира на 5 януари 2015 г. на 67-годишна възраст след масивен инсулт. За За обаче така и не изпитва болката от този факт, защото Фредерик го крие от нея заради крехкото ѝ физическо и психическо състояние.

Актрисата умира на 18 декември 2016 г., без да разбере, че е надживяла единственото си дете.

Освен с красотата и скандалния си живот, За За е известна благодарение на своя бърз и остър като бръснач ум. Освен английски и родния си унгарски, тя говори свободно италиански, немски и френски. При това толкова изкусно, че през целия си живот не спира да се забърква в скандали и любовни афери.

В епохата на инфлуенсърите и риалити звездите е редно да се отбележи, че именно За За е една от първите звезди, чиято личност става по-известна от ролите ѝ и в крайна сметка започва да играе по-често себе си, отколкото някой образ.

За За Габор
Снимка: Getty

Тя е една от многото хубави жени в Холивуд, но това, което я отличава, е, че умело знае как да използва красотата и популярността си. Нейният неоспорим чар, неподправеното чувство за хумор и ирония и обаятелният сексапил я правят един от най-иконичните женски образи от златните години на Холивуд.

А ако се чудите какво мисли за мъжете една дама, която е живяла така бурно и е имала 9 съпрузи, в галерията събрахме най-остроумните цитати на За За Габор:

Остроумните цитати на За За Габор за любовта и брака

 

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти