Майката на Мерилин Монро: диагностицирана с шизофрения, отречена и обречена на самота

Вчера ви разказахме каква е трагичната съдба на най-голямата конкурентка на Мерилин Монро. Днес ще фокусираме вниманието си върху майката на незабравимата икона.

Мерилин Монро е родена като Норма Джийн Мортънсън в Окръжна болница в Лос Анджелис на 1 юни 1926-та. Трето дете на Гладис Пърл Бейкър - дъщеря на бедни имигранти от Средния Запад, преселили се в Калифорния, работи нископлатена работа във филмовата индустрия. Нарича дъщеря си Норма в чест на любимата си актриса Норма Талмидж.

На 15 години се омъжва за девет години по-възрастен мъж, Джон Нютън Бейкър и има две деца от него, Робърт и Бърнис. Подава молба за развод през 1921-ва. Бейкър взима децата със себе си в родния Кентъки. Гладис се омъжва за втория си съпруг Мартин Едуард Мортънсън през 1924-та, но се разделят преди тя да забременее с Мерилин Монро. Развеждат се окончателно 4 години по-късно. 

На 13 юни 1926-та 26-годишната Гладис Бейкър оставя двуседмичната си дъщеря Норма Джейн Мортенсън в приемното семейство на Айда и Уейн Болендър в Хоторн, Калифорния. Няма и следа нито от бащата - официално неизвестен, въпреки че Бейкър ще да настоява години наред, че това е Стенли Гифорд, нито от бабата - Дела Монро, въпреки че поне урежда нещата с приемното семейство, преди да потегли за Индия. 

Така започва трагичното падение в отношенията между една майка и нейното момиченце, което един ден ще стане световна звезда.

Въпреки неблагоприятното начало, ранните години на Мерилин Монро като че ли са най-стабилните в живота ѝ. Благочестивата и силно религиозна Айда ръководи домакинството с твърда, но състрадателна ръка, а момиченцето намира начин да се сближи с приемните си братя и сестри. 

Това е и периодът, когато Бейкър е най-отдадена на своето благосъстояние - бившият ѝ съпруг вече е отнел две от децата ѝ, сега е твърдо решена да задържи поне това в живота си. Започва да я посещава посещава често и дори я взима с преспиване, когато става достатъчно голяма.

Бейкър обаче показва все по-изявени признаци на психическа нестабилност, с които измъчва и собствената си майка. С една дума, и двете жени не са добра компания, подходяща за едно дете. Биографът Ранди Тараборели разказва как един ден развълнуваната Бейкър се появява в дома на приемното семейство с намерението да прибере тригодишната си дъщеря. Заключва Айда през задната врата и натъпква малката Мерилин в чанта, преди новата ѝ настойничка да успее да осуети намеренията ѝ. 

Опитите на Бейкър да осинови Мерилин са неуспешни, но приемната майка все пак решава, че трябва да събере момиченцето със своята биологична майка, когато навършва 7-годишна възраст. Бейкър от своя страна се възползва от възможността - тегли заем за нов дом и се възползва от подкрепата и приятелството на актьорите Джордж и Мод Аткинсън. 

Тайните за красота на Мерилин Монро

За съжаление, поредица от нещастни събития влошават ситуацията през 1933-та. Първо, Бейкър научава, че нейният 13-годишен син, отнет от нея като бебе, е починал от бъбречно заболяване, в резултат от което тя се нахвърля върху малката Монро заради това, че тя е "оживялото дете". Една година по-късно изпада в истерия и принуждава дъщеря си да се обяди на полицията. Диагнозата е ясна - параноидна шизофрения. Настанена е за първи път в живота си в медицински център - държавната болница в Норуолк. 

През следващите няколко години Мерилин продължава да се вижда с майка си от време на време, докато редува престоя си при новия си законен настойник - приятелката на Бейкър Грейс Годард, снахата на майка ѝ и дома за сираци в Лос Анджелис. Животът ѝ се връща към нормалността, когато се "приземява" в дома на "леля Ана" - семейната приятелка на Годард, възрастна разведена жена, която успява да омае и повлияе както на Мерилин, така и на Бейкър с нейните християнски убеждения. 

Приблизително по това време Бейкър съобщава на Монро, че има по-голяма полусестра, Бърнис. Тя с вълнение приема факта, че вече няма да е толкова самотна. Двете сестри установяват контакт и не спират да общуват чак до последните дни на Монро, до момента на трагичната ѝ смърт на 36-годишна възраст. 

мерилин монро
Снимка: Getty

Мерилин се омъжва още на 16, но и това не й донася така чаканото щастие. Животът й се променя през 1944-та, докато работи във военен завод. Там се запознава с професионален фотограф от американската армия, служещ в подразделението за заснемане на филми за военновъздушните сили. Именно този контакт дава началния тласък на кариерата на Мерилин Монро. Тя започва да се снима във фотосесии, а впоследствие подписва и договори с големите кино компании „20th Century Fox” и „Columbia Pictures”.

След като е изписана от болницата през 1946-та, Бейкър също заживява в дома на леля Ана. Това е важен период в живота на дъщеря ѝ - успешната ѝ кариера като модел тъкмо започва, бракът ѝ с Джим Догърти е на тръни, освен това е и на прага на подписването на първия си договор с нейното сценично име - Мерилин Монро.

Любопитни факти за Blonde - новия филм за Мерилин Монро

Когато Бърнис идва за по-дълъг престой това лято, Мерилин се радва на относително спокойно и щастливо семейство. И все пак Бейкър очевидно не е добре - започва да се облича като медицинска сестра и страни от момичетата. Когато търси контакт с дъщеря си, най-честата причина за това е да изрази недоволството си от решението да стане актриса. 

През септември, когато разводът с Джим вече е факт, Бейкър внезапно обявява, че иска да живее с леля си Дора в Орегон. По-късно Мерилин разбира, че майка ѝ така и не е стигнала до Орегон, вместо това се събира със семеен мъж на име Джон Стюарт Елей от Айдахо.

 Въпреки първоначалните ѝ притеснения, изчезтването на майка ѝ се оказва от полза за кариерното ѝ развитие. Съгласява се с пиарите на филмовото студио да обяви, че е сираче, и да се придържа към версията за тъжното детство, наситено с постоянно жонглиране между домове за деца и роднини.

10 причини защо всички още говорят за Мерилин Монро

В крайна сметка истината изплува на повърхността. През 1952-ра става ясно, че Бейкър е жива и здрава и работи в старческия дом в Игъл Рок, близо до Ел Ей. Мерилин (по това време опарена от скандала с изтеклите ѝ голи снимки) е принудена да даде обяснение пред пресата. 

Същата есен, след смъртта на съпруга си, Бейкър прекарва няколко бурни месеца със семейството на Бърнис във Флорида. Въпреки че отхвърля молбата на Мерилин да се върне в Калифорния, тя приема билета за влака и пристига в дома на Годард във видимо неадекватно състояние. Монро се обажда на полицията и наблюдава от задната седалка на колата си как отвеждат майка ѝ за пореден път. 

мерилин монро
Снимка: Getty

Докато Монро завършва трансформацията си в холивудска икона с филмите Gentlemen Prefer Blondes (1953) и The Seven-Year Itch (1955), редовно получава писма от майка си от санаториума в Ла Кресцента, в които тя най-често моли да я измъкне. 

Разбира се, екранният успех на красавицата само прикрива собствените ѝ лични проблеми - от разпадналите се бракове с Джо Димаджо и Артър Милър през нарастващата зависимост към успокоителните.

През февруари 1961-ва, след като признава на лекар, че я измъчват мисли за самоубийство, Монро поема по същия път като майка си. Буквално. Настанена е в клиника в Ню Йорк. Престоят ѝ е сравнително кратък, но достатъчен, за да привлече медийно внимание. Малко след като разбира за това по новините, Бейкър е намерена в безсъзнание в стаята си с дълбок разрез на лявата китка. 

Според биографите филмовата звезда вижда майка си за последен път през лятото на 1962-ра. В опит да открие нов лекар, който да ѝ предпише Торазин, Монро отива в клиниката на майка си и разбира, че самата тя отказва да пие предписания за нея Торазин. Срещат се в двора. Мерилин я моли да си изпие лекарствата, а тя настоява, че молитвите, а не лекарствата, са всичко, от което се нуждае. Когато понечва да си тръгне, Монро я спира и тайно пуска флакон в своята дамска чанта, предизвиквайки усмивката на възрастната жена:

"Ти си такова добро момиче, Норма Джийн", казва тя, преди да си тръгне без да се сбогува.

На 5 август тялото на Монро се предава след дългогодишни злоупотреби с наркотици.

Бейкър не показва, че е засегната от смъртта на дъщеря си, и я надживява с 22 години. Прекарва последните си дни на свобода, извън пределите на психиатричните домове.

мерилин монро
Снимка: Getty

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Прочети още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти