Блондинка срещу блондинка: Каква е трагичната съдба на най-голямата конкурентка на Мерилин Монро

Алексия Петрова

Незабравимата икона на големия екран Мерилин Монро, която десетилетия след смъртта си не спира да вълнува хората, е имала много последователки и откровено казано - умишлени подражателки. Мами ван Дорен, Анита Екберг и Ким Новак са само малка част от жените, които са се опитали да претопят образа на платинено руса красавица с натежал от сексапил поглед, патентован от Монро. Никоя от тях обаче не се доближава до най-голямата съперница на Мерилин - не по-малко красивата актриса Джейн Мансфийлд. 

Историята на Мерилин Монро и Джейн Мансфийлд е историята на две жени, експлоатирани от киноиндустрията в златната ера на Холивуд и принудени да не се харесват взаимно заради неписаните закони на същата тази индустрия. За съжаление и двете споделят еднакво трагична съдба. 

Макар че съвсем не достига популярността на Мерилин, Джейн била добре позната на зрителя в Америка от онова време. Упоритата Мансфийлд прекарала години в опити да успее в Холивуд. Тя има роли в няколко малки филма и позира като модел за Playboy, но големият ѝ  пробив идва през 1955 г., когато е избрана за ролята на Рита Марлоу (образ доста сходен на този на Монро) в бродуейската пиеса “Ще провали ли успехът Рок Хънтър?”. Следва договор с кино студиото 20th Century Fox. 

Много лесно е да открием приликата между двете старлетки - еднакви къси руси прически, пищни извивки, сочни устни и изкусителен поглед. Освен чисто визуалните сходства, налице е и приликата между екранните образи на двете актриси - прекрасна, но леко глуповата блондинка с афинитет към лукса и богатите мъже. Според някои непотвърдени слухове, и двете жени били романтично свързани с президента Джон Кенеди.

 

От 20th Century Fox си представят Мансфийлд като потенциален заместител на все по-непостоянната Монро, чието изгряване на небосклона на славата предшества това на съперницата ѝ с няколко години. Мансфийлд била широко скроен човек, който не се обиждал от определението “Мерилин Монро за бедни”. Познавала законите на джунглата наречена Холивуд и стойността на славата, затова се радвала на това къде се намира. Не се притеснявала да показва достойнствата на тялото си и да бъде дори по-провокативна от Монро. 

Отношенията между Мансфийлд и Монро можели да се определят по-скоро като студена война отколкото като истинска битка. Когато говорели една за друга, те деликатно се “захапвали”, без да губят добрия тон. 

 

Колкото и да били еднакви, и двете не обичали да бъдат сравнявани една с друга. Според Джейн, образът ѝ на Рита Марлоу е “съвкупност от всички бляскави момичета“ и казва, че не се опитва да имитира Мерилин Монро. “Аз и Мерилин сме напълно различни,” настоявала тя. Мансфийлд, която продължила да играе във филми като “The Wayward Bus” и "The Girl Can’t Help It", не се притеснявала да хвърли малко прах по Мерилин, въпреки че Монро била неин идол. 

“Винаги съм смятала, откакто бях малко момиче, че тя е най-красивата жена на света,“ - казва Мансфийлд - „Наистина изобщо не приличам на нея. Можете да вземете практически всяко момиче с красиви форми, да изрусите косата ѝ, да намокрите устните ѝ, да я облечете в тясна рокля и да я накарате да се фръцка и... добре, всички си приличаме малко.“

Мерилин Монро - у дома и без маски

И Мерилин не криела това, че Мансфийлд не ѝ допада. Намирала я за свое евтино копие. 

“Всичко, което прави, е да ме имитира, но нейните имитации са обида както за нея, така и за мен самата. Знам, че би трябвало да е ласкателно да бъдеш имитирана, но тя го прави толкова грубо, толкова вулгарно – иска ми се да имах някакви правни средства да я съдя,” - казва Монро в една от най-резките си критики към колежката си. 

 

Монро избягвала да коментира работата на други актриси, но що се отнася до по-младите от нея, особено блондинки, тя била дълбоко несигурна. Усещала как тронът под нея се клати.

 В единствената публична среща между Джейн и Мерилин напрежението между двете може да се разреже с нож. Актрисите присъстват на парти след премиерата на филма “The Rose Tattoo” през 1955. Мерилин забелязва как Мансфийлд се приближава с усмивка зад нея, но умишлено я игнорира. Студена постъпка, която може би в бъдеще настройва Мансфийлд срещу нея. 

 

Ревността на Мерилин не била без причина. Фигурата на Джейн не била единственото ѝ предимство. Тя се откроявала като актриса и певица в нощен клуб, имала изключително висок коефициент на интелигентност и гениално умение за генериране на публичност. Освен това тя имала щастието да бъде майка, а една от най-големите травми за Мерилин били нейните неуспешни бременности. 

 

Но зад ненавистта на блондинките имало и една скрита на пръв поглед причина - бизнес. Студиото нарочно ги настройва една срещу друга, тъй като Мерилин ги затруднява все повече и повече с поведението си и нежеланието да играе ролята на празноглава блондинка.

Не само Монро нямала особено добро мнение за Мансфийлд. В кадър от официално събитие през 1957 г. може да се види как София Лорен гледа Мансфийлд, с която са настанени на една и съща маса, с неприкрита женска злоба. Кадърът става толкова популярен, че години след това карат Лорен да се подписва на него. София Лорен по-късно дава обяснение, че гледа по този начин към бюста на Мансфийлд не защото ѝ завижда, а просто защото се притеснява, че всеки момент така да се каже … всичко ще излезе на масата. 

 

Въпреки сложните отношения помежду им, Джейн признава, че скърби за смъртта на Монро през 1962 г.  “Просто не мога да го повярвам. Съжалявам. Наистина много съжалявам,” казва Мансфийлд тогава, а по-късно изразява мнение, че смъртта на Монро е “една от най-големите трагедии в света”. Тогава Мансфийлд не подозира, че я очаква не по-малко голяма трагедия само пет години по-късно. 

На 29 юни 1967 г., около 2 часа сутринта, кола, превозваща Джейн Мансфийлд и три от децата ѝ, се блъсна в задната част на камион на тъмна магистрала в Луизиана. Ударът отрязва горната част на колата на Мансфийлд, като моментално убива тримата възрастни на предната седалка. Като по чудо спящите деца на задната седалка оцеляват. За гибелта на Мансфийлд веднага се разнасят зловещи слухове като този, че актрисата била обезглавена при сблъсъка. Тези спекулации по-късно биват опровергани. Дори и чрез смъртта си, Джейн Мансфийлд успява да създаде сензация.

10 причини защо всички още говорят за Мерилин Монро

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

 

Прочети още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти