Вечната Шарлот Бронте: „Мъжът не струва нищо, ако в него няма нещо дяволско”

шарлот бронте
Снимка: Getty/Gulliver

Писателката Шарлот Бронте е родена на 21 април 1816 в Торнтън, Йоркшир, Англия. Смятана за най-доминираща и амбициозна от сестрите Бронте, Шарлот е отгледана в строг англикански дом от баща ѝ, който е свещеник и религиозната си леля, след като майка ѝ умира.

Тя, сестра ѝ Емили и двете им по-възрастни сестри посещават девическо училище в Ковън Бридж. След смъртта на по-големите си сестри в това училище, Шарлот и Емили се завръщат в дома си, където се дообразоват, заедно със сестра им Ан и брат им Брануел.

Прочетете най-въздействащите цитати на Шарлот Бронте ТУК >>>

Когато момичетата порастват, всички получават място като гувернантки в частни домове. В периода 1835-1838 г. Шарлот преподава в девическо училище. В същото време тя и Емили замислят да открият свое собствено училище. Преди това обаче през 1842 г. сестрите заминават за Брюксел, за да учат езици и училищна администрация.

В белгийската столица Шарлот се влюбва в женен директор – преживяване, което тя пресъздава в последния си роман „Вийет“ (1853). Завръщайки се в Хоторн, сестрите се опитват да отворят свое собствено училище, но не могат да привлекат ученици.

Шарлот Бронте
Снимка: Getty

В същото време техният обожаван брат Брануел се е превърнал в алкохолик, а освен това злоупотребява и с опиум. Когато Емили му осигурява работа като проподавател заедно с нея в заможно имение, той губи позициите и на двамата, след уговорена среща с госпожата на къщата.

Сестрите Бронте, които разчупиха порядките на Викторианската епоха

През 1846 г., Шарлот случайно открива стихотворения, написани от Емили – оказва се, че и трите сестри тайно пишат стихове. Те публикуват своя собствена стихосбирка под псевдонимите на „братя  Карър (Шарлот), Елис (Емили) и Ектън (Ан) Бел“. Само две копия са продадени, но издателите проявяват интерес към работата на талантливите момичета.

Шарлот публикува първия си роман – „Джейн Еър“, през 1847 г. под псевдонима Карър Бел.

Книгата е полу-автобиографична, като тя използва посещаваното от нея училище като прототип за училището, описано в книгата.

Романът на Емили „Брулени хълмове“ и този на Ан – „Агнес Грей“ са публикувани по-късно през същата година. Успехът на Шарлот се повтаря и с „Шърли“ през 1848 г. и с „Вийет“ през 1853 г.

Джейн Остин - жената, която не получи любовта, но написа романи за нея

Смъртта на семейство Бронте е почти толкова забележителна, колкото е тяхното литературно наследство. Брануел и Емили умират през 1848 г., а Ан – на следващата година.

Шарлот Бронте
Снимка: Getty

Останала сама, Шарлот се грижи за болния си баща и се омъжва за Артър Бел Никълс през 1854 г. Писателката умира по време на бременност малко след сключването на брака си – на 31 март 1855 г. в Хауърт, Йоркшир, Англия (на 38 г.). Първият роман, който тя някога пише – „Учителят“, е публикуван посмъртно през 1857 г.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти