Джейн Остин - жената, която не получи любовта, но написа романи за нея

Джейн Остин е родена на днешния ден преди повече от 200 години, но остава един от най-обичаните писатели на своето време и до днес. Тя е авторка на някои от най-известните класически любовни романи, които всички четем и до днес и които сякаш не спират да са валидни. Сред тях са "Гордост и предразсъдъци", "Ема", "Разум и чувства".

Родена е на 16 декември 1775 г. в Стивънтън, Хампшър. Джейн Остин е един от най-ярките творци в английската литература от ХVІІІ в. За личността ѝ се знае сравнително малко, предимно от спомени на семейството и от оцелялата кореспонденция със сестра ѝ Касандра.

Тя е втората дъщеря и предпоследно дете в семейството на преподобния Джордж Остин и съпругата му Касандра Лий. Израства в голямо семейство, подобно на семейство  Бенет от „Гордост и предразсъдъци“ - има шест братя и една сестра - Касандра, с която е много близка.

Прочетете тук най-красивите цитати на Джейн Остин >>>

джейн остин
Снимка: Istock

Трагичното в историята на Остин е, че в книгите си тя описва с дълбока ирония тоталната зависимост на жените от социално и финансово изгодния брак, но същевременно преживява фатална любов и умира неомъжена.

Известно е все пак, че когато е на 20 г., Джейн преживява съдбовна любов, която променя цялото й същество. Тогава тя се запознава с племенника на съседите Томас Лефрой, току-що дипломиран студент по право, който смята да започне адвокатска кариера в Лондон. Той е привлекателен, интелигентен и образован, но беден. Зависи изцяло от богатия си чичо, за да завърши образованието си и да се наложи в професията.

В продължение на два месеца младите се срещат непрекъснато в Стивънтън, където Джейн живее с многобройното си семейство. "Почти ме е страх да ти разкажа как аз и ирландският ми приятел се държахме. Представи си възможно най-шокиращия начин, по който танцувахме", пише тя на Касандра.

джейн остин
Снимка: Istock

Роднините на Лефрой обаче се намесват и прекратяват връзката. Защото Джейн е от дребната аристокрация и няма солидна зестра. Бракът между двамата е невъзможен. Томас се връща няколко пъти в графство Хемпшир, но така и не успява да се види с любимата си.

По-късно през живота си писателката получава едно-единствено предложение за брак. Тогава Остин е на 27 г., което отказва, защото намира джентълмена за лишен от каквото и да било очарование.

джейн остин
Снимка: Istock

Нито писмо, нито ред от дневник подсказват какво я е накарало да размисли и да откаже предложението. През 1814 г., само три години преди смъртта й, едно писмо на писателката до нейна племенница разкрива какви са били вижданията й за брака.

"Трябва да приемеш предложението за брак само ако бъдещият ти съпруг ти харесва истински. Всичко е за предпочитане и понасяне пред брак без любов", пише тя.

Джейн Остин умира на 41-годишна възраст от неизвестна болест и е погребана в Уинчестър, където отива на лечение. Последните ѝ месеци са мъчителни, но роднини твърдят, че тя не е погълната от жалост и скръб. 

Прочетете тук най-красивите цитати на Джейн Остин >>>

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти