,,Сексът и градът" през погледа на поколение Gen Z

Почти няма жена, която да не е гледала ,,Сексът и градът”. Както има безброй почитатели на сериала, така е подложен и на сериозна критика. 

Периодът, в който се излъчваше поредицата, бе когато Millennials бяха в своята младост, а Gen Z още бяха малки деца. Сега обаче те са големи хора и могат да анализират и да пречупват през собствената си призма.  

Анонимен писател от поколението Gen Z публикува в independent.co.uk своя поглед върху сериала. Ето какво казва тя:   

Как се промениха звездите от "Сексът и градът" през годините

Когато Сексът и градът беше излъчен през 1998 г., родителите ми все още не бяха женени. Когато шоуто приключи през 2004 г., бях на три години. Сега съм на 22 години и гледам сериала за първи път.  

Подобно на Кари Брадшоу, аз съм писател, който живее в Ню Йорк, но тук приликите свършват.  

Няма да се преструвам, че говоря от името на цяло поколение, но като Gen Zer мога да ви кажа, след като изгледах няколко епизода, не съм фен.  

Разберете коя героиня от ,,Сексът и градът" сте

Проблемът ми не е в това, че сериалът е остарял, а в това, че е почти непоносимо ужасен и се съсредоточава около герои, които са, честно казано, ужасни хора (и ужасни приятели).  

Не че не знаех за шоуто. Израснах, превъртайки каналите и гледайки постоянните повторения, но никога не ми беше позволено да го гледам. Секс преживяванията на четири 30-годишни жени, мародерстващи из Манхатън, според майка ми бяха „твърде неподходящи“.  

Откакто се преместих в Ню Йорк за писателска работа, разказах много вицове за това, че съм в епохата на Кари Брадшоу, а същевременно нямах никаква представа коя е тя.  

Какво се случи със „Сексът и градът“? 10 доказателства, че продължението е пълен провал

Сега, когато гледах шоуто, е ясно, че не съм в някаква епоха на Кари Брадшоу.  

Първо, живея в Южен Бруклин, на 50 минути от работното място, а не в къща в Горен Ийст Сайд. Не ходя всеки ден на брънч, не пия луксозни коктейли всяка вечер по баровете с приятелите си. Кой може да си позволи да яде навън толкова често?  

Що се отнася до срещите - често чувам за неволите на моите приятели, така че предполагам, че в това отношение имаме нещо общо, но те рядко сменят партньори, за разлика от героините в сериала. 

15 любопитни факта за продължението на „Сексът и градът“

Аз също така съм част от поколение, в което не е странно някой от близките ви приятели да се идентифицира като човек с различна сексуална ориентация. Моите връстници и аз бяхме много млади, когато гей браковете бяха легализирани в САЩ.  

Когато Кари се среща за кратко с бисексуален мъж на име Шон, всяка от другите три главни героини предлага изключително остарели възгледи по темата за неговата сексуалност.  

Шарлот твърди, че бисексуалните мъже отнемат всички необвързани мъже в Ню Йорк. Миранда го нарича алчен, а според Саманта той не е наясно със себе си и иска да опита от всичко.  

50 любопитни факта за "Сексът и градът"

Бисексуалният не е някой, който е „объркан“. Бисексуалността е много реална сексуална ориентация.  

Друга важна тема, която е в разрез с моите Gen Z възгледи, е тази за абортите.  

В четвърти сезон Миранда случайно забременява от бившия си приятел Стив и веднага взима решение да направи аборт. Тя казва на приятелките си, което кара Саманта и Кари да разкрият, че те също са правили аборт.  

Проблемът ми идва, когато Шарлот, на която е казано, че има малък шанс да зачене по естествен път, използва тази информация и обвинява Миранда.  

Докато дойде часът на Миранда за процедурата, тя взима решение да задържи бебето. Въпреки че първоначално епизодът подхожда директно и прозрачно към темата, решението на Миранда да не направи аборт изглежда е породено от обществен натиск, според който се разбира, че решението ѝ е грешно.  

Абортът трябва да бъде опция за всички жени. Щях да имам толкова много уважение към епизода, ако Миранда остане вярна и се затвърди в избора, който прави в началото. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SATC 🍸 (@sexandthecitytv)

В трети сезон Саманта се среща с чернокож продуцент и се сбива със сестра му, която не одобрява той да излиза с бяла жена. 

Саманта прибягва до обидни думи към сестрата на партньора си. Така ли би действал някой в реалния живот? Разбира се, че не.  

По-късно през сезона, разгорещената Саманта се дразни от транссексуалните работници, които вдигат шум пред прозореца на апартамента й в Митпакинг Дистрикт посред нощ. Тя използва унизителни обиди повече от веднъж, а по-късно хвърля кофа с вода върху тях.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SATC 🍸 (@sexandthecitytv)

Може би това беше белег на времето, но нито една от тези сюжетни линии не се поддържа днес.  

Знам, че не съм единственият човек на света, който мрази Кари. Тя създава ненужна драма за себе си, обвинява други хора, след това моли приятелите си за подкрепа - и изглежда никога не еволюира отвъд този токсичен модел. Само след няколко епизода открих, че се възмущавам от шоуто. 

Саманта е неприятна и изглежда, че има малко морал. Тя казва, че целта й в живота е „да прави секс като мъж“, но това не извинява някои от нейните хищнически действия.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SATC 🍸 (@sexandthecitytv)

Миранда изглежда принудена да намира негативното във всичко. Тя не може да позволи на никого, включително приятелите й, да бъдат доволни от избора си. Понякога е оправдано, но открих, че постоянната негативност е изцеждаща за гледане.  

Хареса ми Шарлот в началото, особено в сезон първи, когато тя имаше силна воля относно това какви сексуални действия ще и няма да предприеме. Но тя се оказа най-лошата. Тя е егоистична, повърхностна и като цяло има ужасен характер. Вместо да се поучи от преживяванията си, тя хленчеше, многократно правеше същата грешка. 

Никога не съм бил свидетел на група жени да говорят толкова открито (и често) за секс в което и да е друго предаване и аз или моите връстници от Gen Z не сме забравили колко революционни бяха техните разговори за орален секс и мастурбация, когато излъчиха сериала за пръв път.  

 

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти