Специално

От сладникав актьор до носител на Оскар: ролята, която спаси кариерата на Матю Макконъхи

Когато говорим за кариера в Холивуд, всеки би се съгласил, че успехът идва не просто при най-талантливите, а и при тези, които имат късмета да попаднат на точните роли в подходящия момент. Някои големи имена си печелят статут на сериозни актьори още с първите си изяви, докато други се лутат и понякога се загубват по пътя.

В момента Матю Макконъхи е един от най-признатите и талантливи актьори от своето поколение. Нещата обаче не винаги са вървели толкова гладко за него. Преди няколко години той преживя сериозна професионална трансформация, която напълно съживи кариерата му.

Два от най-вълнуващите и високо оценени филма, които помогнаха на Матю да промени професионалния си път и да спечели награда Оскар открихме в богатата Видеотека VOD – част от ТВ платформата на EON. Затова се вдъхновихме да проследим пътя на този холивудски чаровник от еднотипните роли до най-желаното признание в киното.

матю макконъхи
Снимка: imdb

Матю започва да се снима в началото на 90-те години, като от самото начало демонстрира неоспоримия си талант в драматични ленти като „Време да убиваш“ (1996 г.) и „Амистад“ (1997 г.).

В началото на 2000-те години обаче кариерата му поема в различна посока. Тя му носи комерсиален успех и популярност, но и застрашава Матю да продължава да бъде избиран за една и съща роля в еднотипни филми. Става въпрос за жанра, в който много актьори са процъфтявали, но има и такива, които са погребали кариерите си – романтичните комедии.

В подължение на няколко години Макконъхи си партнира с Дженифъл Лопес, Кейт Хъдсън и Сара Джесика Паркър в няколко романтични филма, които са приятни, забавни и му помагат да завладее Холивуд, но не му позволяват да покаже пълния си потенциал като актьор.



Въпреки успеха Матю не иска завинаги да бъде избиран за ролята на романтичния чаровник в любовните филми. По това време и други негови колеги се борят с това да се измъкнат от ограниченията на този жанр.

Упоритият му отказ да бъде избиран за една и съща роля ще доведе до големия триумф в кариерата му. Той си дава сметка, че трябва да прояви търпение, но може да промени образа, който Холивуд и публиката са си изградили за него.

„Знаех, че мога да кажа „не“ на нещата, които правех“, спомня си по-късно Матю. „Казвайки „не“ на тези неща, знаех, че няма да имам работа известно време... Мина година и половина, и все още нищо. След две години обаче, сякаш изведнъж, по мое мнение, някои добри режисьори започнаха да се интересуват от мен.“

матю макконъхи
Снимка: Getty

През следващото десетилетие Матю Макконъхи успява да изненада много фенове, като наистина променя пътя на кариерата си и се доказва като сериозен актьор.

Една от първите роли, които помагат за укрепването на позициите му в сериозното кино, е трилърът „Адвокатът с Линкълна“, който можете да откриете на ТВ платформата на EON.

Вижте пълна информация за пакетите EON LIGHT, EON FULL и EON PREMIUM тук.

„Адвокатът с Линкълна“ е съдебен трилър, базиран на едноименния роман на известния писател Майкъл Конъли. Във филма Матю си партнира с Мариса Томей, Райън Филип и Брайън Кранстън.

матю макконъхи
Снимка: imdb

Талантливият актьорски състав и напрегнатият криминален сюжет, в който до последно се чудите кое е истинското лице на злото, веднага печелят положителни отзиви на критиката, както и интереса на зрителите.

Трилърът остава един от най-добрите представители на съдебния криминален жанр от последните години, а Матю доказва таланта си в напрегнати сюжети и многопластови роли.

матю макконъхи
Снимка: imdb

А през 2013 г. усилията му да се докаже като актьор с широк диапазон са възнаградени благодарение на разтърсващата роля в „Клубът на купувачите от Далас“.

Тази създадена по действителен случай драма, която можете да гледате във Видеотеката VOD – част от ТВ платформата на EON, е високо оценена от критиците и отличена с редица номинации и награди.

матю макконъхи
Снимка: imdb

Главната роля на електротехник, който открива, че е болен от СПИН, не само спечелва възторжени отзиви за представянето на Макконъхи, но и му донася Оскар за най-добър актьор.

За превъплъщението Матю отслабва с над 20 килограма и с това бележи една от най-впечатляващите трансформации в киното от последното десетилетие.

матю макконъхи
Снимка: Getty

С достойното си за Оскар представяне Матю доказа, че може да бъде много повече от сладникавия тип в романтичните комедии и продължава да триумфира на екрана с най-различни и вълнуващи роли.

Внушителна видеотека в удобно за вас време с VOD:
Просто натиснете VOD – част от абонаментите пакети на EON, на вашето дистанционно. Можете да търсите, преглеждате и подреждате заглавията според вашите интереси и предпочитания. Те са удобно разпределени в отделни жанрове. Каталогът се обновява непрекъснато, така че никога няма да скучаете. Филмовото удоволствие е гарантирано!

Прочетете още: 

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти