Режисьорът, който създаде ужаса: Алфред Хичкок

На днешната дата преди 122 години е роден Алфред Хичкок.

Сър Алфред Джоузеф Хичкок е английски кинорежисьор, продуцент, сценарист, създател на много от похватите в жанра на психологическия трилър.

Известен като "Господарят на съспенса", той има успешна кариера в британското нямо кино и в първите ленти, които са озвучени. Обявен е за най-добрият режисьор на Англия.

Алфред Хичкок се ражда на 13 август 1899 година в Лондон в семейството на стриктни католици. Той е вторият син и най-малкото от трите деца на Уилям Хичкок, продавач на зеленчуци и птици, и Ема Джейн Хичкок.

Кръстен е на брат на баща му. Алфред се описва като много самотен и затворен в детските си години, като това от части се дължи на факта, че е с наднормено тегло.

Претърпява много жестоки наказания от родителите си, което по-късно се отразява на филмите, които създава.

Алфред Хичкок
Снимка: Getty

Хичкок посещава йезуитското училище "Св. Игнаций", а след това Лондонския университет.

Първата работа на Алфред е като чертожник и дизайнер на реклами. През този период той започва да се интересува от фотография и е нает като дизайнер на заглавни надписи във филм на лондонския клон на филмовата компания, превърнала се по-късно в "Парамаунт Пикчърс".

През 1920 г. получава постоянна работа в киностудиото "Айлингтън", където в продължение на няколко години изработва дизайна на титри за неми филми.

След известно време започва работа като асистент-режисьор.

През 1924 г. Алфред заминава за Германия с режисьора Греъм Кътс, за да снимат филма "Принцесата и цигуларят", чийто съавтор на сценария е Хичкок.

Там той наблюдава част от снимките на "Последният човек" на Фридрих Мурнау и остава силно впечатлен от неговата работа.

По-късно той ще използва много от сценографските техники на Мурнау в своите собствени филми.

Алфред Хичкок
Снимка: Getty

През 1925 г. Хичкок режисира първия си филм и започва да прави "трилърите", с които става известен. През 30-те години режисира класическите съспенси "Човекът, който знаеше твърде много" и "39-те стъпала".

През 1939 г. Алфред напуска Англия и отива в Холивуд. Първият филм, който прави там, е "Ребека", който печели "Оскар" за най-добър филм.

Сред най-известните ленти на талантливия режисьор са "Психо", "Птиците", "Марни" и "Прозорец към двора".

Неговите творби са известни със своите ярки изображения на насилие, въпреки че много от сюжетите всъщност служат за примамка и са инструмент, чиято цел е разбирането на многопластови психологически образи.

Появите на режисьора в собствените му филми, както и неговите интервюта, филмови трейлъри и тв програма "Афред Хичкок представя" го правят културна икона.

На 2 декември 1926 г. Алфред се жени за Алма Ревил, която работи като асистент-режисьор на "Наемателят", една от първите успешни ленти на режисьора. Хичкок и Алма имат едно дете - бъдещата актриса Патриша Хичкок, която се ражда през 1928 г.

Алфред Хичкок
Снимка: Getty

Алфред Хичкок режисира над 50 пълнометражни филма, а кариерата му продължава 60 десетилетия, той е легенда със своите иновативни похвати и техники.

Хичкок притежава още една уникална способност, която нарича “Всевиждащото око” - умее да види филма още преди да е заснет.

Самият той споделя, че за него работата приключва след оформяне на режисьорската книга. Снимачният период и монтажа са “необходимата досада”.

През 1979 г. "кралят на ужаса" получава признание за цялостно творчество от Американския филмов институт, а една година по-късно кралица Елизабет II го посвещава в рицарство.

На 29 април 1980 г. Хичкок умира спокойно в съня си в Бел Еър, Калифорния. Жена му - Алма Ревил, наричана Лейди Хичкок, умира една година по-късно.

Вижте още за известния режисьор във видеото от канала "Портретъ" във Vbox7.com

За още полезни и практични статии харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Последвай ни и в Инстаграм ТУК!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти