Отиде си обичаният български актьор Васил Стойчев

Васил Стойчев
Снимка: Народен театър

Почина актьорът Васил Стойчев. Един от най-достойните и най-уважаваните наши актьори си е отишъл от този свят, малко преди да навърши 85 години, съобщиха от Съюза на артистите в България.

„Аз си мисля, че великата сила на театъра и неговата вечност имат връзка с факта, че във всеки човек той е нещо вродено. Всеки обича театъра", припомнят от САБ думите на Стойчев.

Поклонението ще се състои на 18 юли, събота, в 11:00 ч. във фоайето на Народния театър.

Васил Стойчев е роден на 29 септември 1935 г. в град Кюстендил в семейството на фотограф - „Фото Бански“. Завършва Образцов икономически техникум в София, една година учи във ВИИ „Карл Маркс“ и През 1954-1959 е студент във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалност актьорско майсторство в класа на професор Филип Филипов.

Заедно с колегите си Виолета Бахчеванова, Лили Райнова, Асен Кисимов, Вълчо Камарашев и Живко Гарванов е разпределен в Драматичен театър „Адриана Будевска“ в Бургас. През 1960/61 Стойчев и съпругата му Виолета Бахчеванова са назначени в Народния театър, където актьорът прекарва 50 години от творческата си кариера. Има изяви и на сцената и на Театър 199. Стената на славата пред театъра пази спомена за Бахчеванова и Стойчев с отпечатъци, послание и шарж.

Актьорът играе и в Радиотеатъра в БНР, и в телевизионния театър.

Сред най-ярките му роли са тези в "Под игото", "Таралежите се раждат без бодли", "На всеки километър".

Носител е на наградата „Икар“ на Съюза на артистите в България „за изключителен творчески принос към българския театър“ през 2013 г.

Поклон!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти