Олена Зеленска похвали силата на украинките: „Нашата бъдеща победа има женско лице“

Олена Зеленска
Снимка: Getty

Говорейки от тайно място в Украйна, първата дама Олена Зеленска изрази възхищение и благодарност към своите сънароднички и важната им роля в съпротивата срещу руската инвазия, предават от People.

„В Украйна има 2 милиона повече жени, отколкото мъже. Напоследък тази статистика придобива пълния си смисъл“, споделя 44-годишната Зеленска пред френския вестник Le Parisien в интервю, публикувано в понеделник. „Нашата съпротива, както и бъдещата ни победа, също има особено женствено лице.“

„Жените се бият в армията, те са записани в териториалната отбрана, те са основата на мощно доброволческо движение за снабдяване, доставки и изхранване“, казва още Зеленска, която се омъжва за президента на Украйна Володимир Зеленски през 2003 г.

Олена Зеленска, първата дама на Укрйна

Според Олена дори бременните жени, които не са в състояние да се бият или да работят, показват забележителна храброст.

„От началото на войната у нас са се родили над 4000 бебета“, споделя тя пред Le Parisien. „Те са родени в мазета, в метрото, в бомбоубежища… и понякога в бомбардирани родилни отделения – както се случи в Мариупол“, казва тя за пристанищния град, който стана място на интензивни действия. „Други просто си вършат работата, в болници, аптеки, магазини, транспорт, обществени услуги“, допълва още Зеленска, „за да може животът да продължи“.

Въпреки че според думите на 44-годишния президент Зеленски той и семейството му – включително Зеленска, 17-годишната им дъщеря Александра и 9-годишният им син Кирило – са набелязани за мишена от руските сили, първата дама на Украйна остава в границите на държавата и поддържа дипломатически отношения със своите колеги в Европа.

Пред Le Parisien Зеленска твърди, че първата дама на Франция - Бриджит Макрон, е една от първите, които се се отзовали на обръщението на украинката в началото на войната от името на вече над 3,5 милиона бежанци.

„Когато Русия нападна Украйна и нашите хора започнаха да търсят безопасно място, помолих за подкрепата на първите дами на света“, каза тя пред Le Parisien. „Призивът ми беше чут. Бих искала да благодаря на всички европейци, които сега помагат на нашите хора – които приютяват, хранят, насърчават. Предполагам, че и на вас ви е трудно. Подобно на нас, вие не бяхте готови за това. Толкова много травмирани хора във вашите страни. Но начинът, по който реагирахте...заслужава колективната Нобелова награда за мир! Украинците са прекрасни и много благодарни хора. Нашите деца никога няма да забравят какво правите за нас.“

„Сълзите ги имаше и продължава да ги има, когато виждам нашите жертви, мъртви деца, семейства, застреляни или погребани под развалините на собствените си домове. Няма как да ги сдържим“, признава още Олена пред Le Parisien. „Но няма паника. Паниката се появява, когато не знаете какво да правите. И знам отлично какво трябва да направим, и украинският народ също го знае. Нашият план е да защитим украинците и да спечелим.“

Част от тези усилия включва работа заедно с Макрон и Агата Корнхаузер-Дуда, съпругата на полския президент Анджей Дуда, по евакуиране на болни деца, нуждаещи се от медицинска помощ.

„Когато стана ясно, че е невъзможно да се лекуват онкоболни деца в бомбоубежищата, веднага потърсихме решение“, споделя Олена.

Първите дами дават начало на това, което Зеленска нарича „конвои на живота“ и „истинска спасителна операция“, довеждаща малки пациенти в Лвов в Западна Украйна, където медицинските им досиета се превеждат на различни езици, а децата са прегледани от лекари, преди да бъдат прехвърлени в безопасност извън страната.

„Когато стана ясно, че е невъзможно да се лекуват онкоболни деца в бомбоубежищата, веднага потърсихме решение“, споделя Олена. „Някои ще останат в Полша, други ще бъдат пренасочени към Франция, Италия, Германия, САЩ, Канада“, казва още тя и допълва: „Радвам се, че успях да бъда полезна в процеса. По-специално, щастлива съм, че нашето споразумение с г-жа Макрон ни позволи да доведем малки пациенти във Франция.“

Вижте тук най-стилните моменти на Олeна Зеленска >>>

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти