Когато отново ви кажат „А вие къде бяхте, когато…“, знайте това

жена Украйна
Снимка: iStock

От няколко седмици обществото отново е разделено на противникови лагери. И докато привържениците и на двата осъзнават, че случващото се в Украйна е нечовешко, едни реплики се чуват доста често.

Без желание да навлизаме в политическа материя, от чисто социална гледна точка трябва да отбележим, че е трудно напоследък да водим разговор с познати и приятели, в който не е засегната темата за настоящата война в Европа. А за хора, които не са следели изкъсо новините през последните години, е лесно да попаднат в капана на така наречения „уотабаутизъм“.

Достатъчно е да отворим който и да е пост по темата за Украйна, за да видим ответната реакция, щом някой изрази състраданието си: например „А къде бяхте вие, когато умираха хора в Ирак?“, или „Защо протестирате срещу войната в Украйна, а не тази в Сирия?“.

Оказва се, че за този тип смяна на обекта в разговора си има термин - “whataboutism” или „уотабаутизъм“. Той идва от английското “what about…” („какво ще кажете за…“) и с подобно установяване на еквивалент между две или повече ситуации е лесно аргументът на отсрещния да бъде омаловажен.

Естествено, подобна реакция не е задължително да бъде с манипулативна умисъл, защото обективно погледнато, несправедливостите по света в днешно време са много, но не за всички тях успяваме да разберем достатъчно. „Уатабаутизмът“ обаче се е използвал като тактика отдавна, например през Студената война.

Изкуството да водиш интересен разговор (и как да го овладееш)

Според официалния сайт на речника Merriam-Webster, „тъй като режимите на Йосиф Сталин и неговите наследници са критикувани от Запада за зверства срещу правата на човека, съветската пропагандна машина е била готова да отвръща с твърдения за зверства с еднаква укоримост, за които Западът е виновен“.

По-скорошен пример за това е и Доналд Тръмп в опит да отклони критиките към себе си за помилването на Джо Арпайо, бивш шериф на Аризона. В реч той споменава как Барак Обама и Бил Клинтън са сваляли обвиненията срещу други, не по-малко провинени лица. „Ами те, пита той? Защо злословят по негов адрес, когато това, което са направили Клинтън и Обама, е толкова лошо?“, пише журналистът Филип Бъмп за Washington Post през 2017 г.

Да, всяка война е зло, и не, масовото население у нас не е виновно, че чува много повече за случващото се в Украйна, отколкото за които и други военни действия, водени по света през XXI век. Но да сме наясно накъде отива един разговор е лична отговорност, а как да го продължим също зависи от нас – например като отвърнем с по-горната дефиниция.

4 реплики за случаите, когато си несправедливо обвинена на работа

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти