Никол Станкулова: Искам да разкривам тайни

Никол Станкулова
Снимка: Nova

Велина Томова

Едно от любимите лица от прогнозата за времето по Нова, Никол Станкулова, вече е с авторска рубрика в предаването „Събуди се”. Всеки уикенд „Никол и специалистите” разказва за интересните професии на различни хора и за да са автентични репортажите Никол прекарва по една „работна смяна” със своите герои - ден и нощ, посрещайки всички рискове на професията заедно с няколко телевизионни камери.

За любопитни факти около подготовката на рубриката и за това как се справя с новите професионални предизвикателства потърсихме самата Никол.

Какво те вдъхнови за новата рубрика?

Това, че в ежедневието много често се опитвам да се поставя в положението на хората, които срещам – на човека, който ми сипва бензин от колонката, на касиерката, който ме обслужва, на диспечера, с когото разговарям по телефона. Интересно ми е и се опитвам да вляза в ролята на човека срещу мен.

Кой те подкрепи при реализацията този проект?

Близките ми много ме подкрепиха, но най-важната роля имаха шефовете ми, които реагираха много въодушевено на факта, че искам да правя нещо различно, и да се развивам в друга сфера. Даже, ако трябва да съм честна, след първия ефир получих много позитивна обратна връзка от тяхна страна, което много ме стимулира. Важно е когато правиш нещо, хората, които са ти го възложили да ти засвидетелстват доверие и да оценят труда ти.

Не те ли притесняват евентуалните опасности на различните професии?

Изобщо не ме притесняват. След като хората се занимават с това нещо от години, опасността е преценена. Смятам че опасност има и в това да излезеш и да пресечеш улицата, така че трябва да си малко по-смел. Моментът с риска на всяка работа е наистина интересен. Но непознатата страна на всяка една професия е това, с което всъщност искам да запозная зрителите.

С какви специалисти си се срещала вече?

Първият ми репортаж беше за човек, който работи с рактрак – оформя пистите и ги подготвя за следващия ден. След това се срещнах с коминочистач – в много автентичен вид, после - с ватман, който ми разказа много интересни детайли от работата си. Следващата ми рубрика, която предстои да бъде излъчена тази седмица, е с хората, които работят в Drink&Drive компания.

Кое е най-трудното в една професия и кое е най-приятното?

Най-трудното, поне за мен, е периодът на адаптация, времето, през което опознаваш новите неща, дребните детайли, които всъщност са същината на твоята работа. Най-приятното е когато екипът, с който работиш, е хубав, отиваш с желание на работа и споделяш осемте работни часа с хора, които са ти приятни. Знам го от опит, а го виждам и у хората, с които всеки ден се срещам.

Как изглежда професия „репортер” през твоя поглед?

Вече знам от опит, че работата на репортерите е много трудоемка. Защото освен, че трябва да намериш човека, който ще снимаш, трябва да го уговориш и заснемеш за един ден, след това да опишеш целия заснет материал с всеки малък детайл, след това трябва да го подредиш като сценарий, да получиш одобрение...

Следва най-дългата част - с монтажа. И цялото нещо отнема много, много време. Много повече, отколкото някой може да си представи.
Между другото, Марина Стоименова много ми помага със своя опит като дългогодишен репортер на Новините и съм й много благодарна.

Дали няма да си смениш коренно професията, ако ти хареса нещо друго? ;)

Може би и това е възможно да се случи някой ден. Честно да ви кажа и в най-обикновено изглеждащите професии има страхотно интересни и вълнуващи неща, за които ние дори не подозираме. Като нищо някоя професия може да ми допадне и да реша да опитам... 

Рубриката ти разкрива различни специалисти. Ти в какво си най-голям специалист?

Това, в което близките ми казват, че съм много добра, е да създам 10 абсурдни ситуации за нула време, без някой да може да ги планира и да има някакви предварителни очаквания. След това бързо намирам решение и се справям с всичко.

Гримът в телевизията е доста тежък. Как поддържаш кожата си в ежедневието?

Това е проблем не само за мен, но и за всички мои колеги, които застават пред камера.

Старая се да слагам минимално количество грим, което често е проблем за гримьорите, защото те гледат на нещата от професионална гледна точка и искат да направят най-доброто. Открили сме някакъв балансиран вариант, при който сме свели количеството грим до минимум.


Сега ще имаш повече отговорности и напрежение. Как ще се разтоварваш от него?

Ако трябва да съм честна – правя рубриката от един месец и нямам време за релакс, ама никакво. За момента все още не съм успяла така да подредя нещата, че да имам свободно време.

Иначе си почивам най-добре когато съм с кучето си Берта (порода Голдън Ретривър) някъде на тихо място, сред природата. Смятам че кучетата са животни, които ти даряват много обич и разбиране, зареждат те с толкова спокойствие и искреност.

Професионалният ти съвет?

Със сигурност човек трябва да сподели идеята си, а не да я премълчава. Ако попаднеш на правилния човек – със сигурност тя ще се осъществи и ще имаш възможност да продължиш да се развиваш.

Искаш ли да кажеш нещо на всички, които те харесват и очакват с нетърпение следващата ти поява на екран?

Благодарна съм им за доверието, защото като всеки човек и аз имам нужда от признанието на хората. Тяхната оценка ми показва дали съм на прав път с това, което правя, и дали то е добро.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти