„Няма нищо по-стабилно от промяната“: Боб Дилън на 81!

Боб Дилън
Снимка: Gett/Images

Робърт Алън Цимерман, познат с артистичния си псевдоним Боб Дилън, е певец, музикант, композитор, актьор, поет и сценарист, роден на 24 май 1941 в Дълют, Минесота САЩ.

Носител е на Нобелова награда за литература за 2016 г.

В специалната ни галерия ТУК вижте няколко от най-култовите мисли и изказвания на Боб Дилън >>>

Боб Дилън е американската фигура, оказала най-голямо влияние в поп музиката. Голяма част от най-популярните му произведения са създадени през 60-те години на 20. век, когато той се превръща в една от знаковите фигури на общественото недоволство в Съединените щати.

Някои от песните му, като „Blowin' in the Wind“ и „The Times They Are a-Changin'“ се превръщат в химни както на движението за граждански права, така и на антивоенното движение.

Дилън прави революция в писането на поп песни, като използва по-откровени и дълги текстове, често определяни като поеми.

Ранната поезия на Дилън включва много политически, социални и философски елементи, които са част от контракултурата, преживяваща нов разцвет през този период.

Разширявайки съществуващите жанрове, Боб Дилън включва в музиката си елементи на различни стилове, като фолк, блус, кънтри, госпъл, рокендрол, рокабили и дори джаз и суинг.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

'Bringing It All Back Home' was released March 22, 1965.

A post shared by Bob Dylan (@bobdylan) on

Боб Дилън обикновено изпълнява песните си, свирейки на китара, пиано или хармоника. Заедно с група с много променлив състав, от началото на 80-те години той изнася концерти на различни места под общия надслов „Безкрайно турне“.

Макар постиженията му като музикален изпълнител да са основни за кариерата му, обикновено се приема, че най-значимият му принос са създадените от него песни.

По време на продължителната си кариера Боб Дилън получава множество награди и отличия – Грами, Златен глобус, Оскар, включен е в Залата на славата на рокендрола. Класация на списание „Ролинг Стоун“ го определя като вторият по значение изпълнител в историята на популярната музика след Бийтълс.

През юни 2020 г. излиза 39-ият студиен албум на Дилън, Rough and Rowdy Ways.

В специалната ни галерия ТУК вижте няколко от най-култовите мисли и изказвания на Боб Дилън >>>

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Photo by Ken Regan #DylanRollingThunder

A post shared by Bob Dylan (@bobdylan) on

За още полезни и практични статии харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти