Мат Смит - запознайте се с новото любимо лошо момче на Холивуд

Алексия Петрова

Ако все още не сте разбрали, актьорът Мат Смит е едно от най-горещите лица, които ни гледат от малкия екран в момента. Под “горещ” нямаме предвид само популярен, но и много, много секси. Това могат да потвърдят милионите фенки на света на "Игра на тронове", който по-рано тази година беше обогатен със спин-оф сериала “Домът на дракона”. Там Мат Смит влиза в още едно превъплъщение, което буквално може да се определи като горещо, защото за героя му, принц Деймън Таргериен, огънят е добре позната стихия, предвид това че е ездач на дракон. 

Около 40-годишния Мат Смит, който може да се похвали с не една и две значими роли, започна да се шуми повече отвсякога след премиерата на “Домът на дракона” - продукция, която успя да измие разочарованието от злополучния осми сезон на предшественика си “Игра на тронове”. Деймън Таргериен се очерта като най-колоритния и интригуващ герой от сериала, най-вече заради това че е изтъкан от противоречия, но и заради харизмата, която Смит успява да му придаде. На Мат Смит надали му е било трудно да “изиграе” тази харизма. Всъщност не бихме казали, че я е играл, защото той просто я притежава. Въпреки нестандартните му черти, които не съвпадат с масовата представа за красота, актьорът не може да те остави безразличен.

Мат Смит
Снимка: Getty

Оказва се, че нито Смит, нито самите създатели на сериала “Домът на дракона” са очаквали начина, по който ще бъде възприет героят Деймън Таргериен. Братът на краля на Вестерос е необуздан и жесток войн, който на моменти е на крачка от това да бъде определен дори като психопат. В хода на първия сезон на сериала Деймън раздава безмилостно правосъдие по улиците на столицата Кралски чертог, убива законната си съпруга без да му мигне окото, съсича критикуващ монархията благородник и взима за жена собствената си племенница.

В света на "Игра на тронове" всичко това не изглежда толкова брутално, но все пак подобни герои (като крал Джофри или Рамзи Болтън) се приемат за лоши и публиката очаква с нетърпение тяхната гибел в името на доброто. Нещата съвсем не стоят така с принц Деймън Таргериен - публиката иска още и още от него, въпреки шокиращите му дела. Заслугите, освен за добрите сценаристи и режисьори на шоуто, са и за актьорския талант на Смит, който замалко е щял да се размине с призванието си. 

Мат Смит е роден Матю Робърт Смит на 28 октомври 1982 г. в Нортхемптън, Англия. Запалва се по спорта и в тийнейджърските си години вече е на път да стане професионален футболист. Една травма в гърба обаче го принуждава да се откаже от спорта. Насърчаван от учител, той решава да се занимава с драма. 

“Паралелите между спорта и изкуството са огромни – подготовката, необходимостта да се изявиш, натискът да станеш, когато си съборен,  да трябва да откликващ и да се намираш в момента,” казва Смит в интервю за Los Angeles Times.

Мат Смит - нетипичният красавец с приковаващ поглед

След като се отказва от футбола, Смит страда няколко години. Футболът бил цялата му идентичност и вероятно актьорът е щял да навлезе в тежка депресия ако на хоризонта не се е показало нещо голямо и обещаващо - актьорството. Талантът му пред камерата е открит от негов учител, който го подтиква да се занимава сериозно с актьорство.

Той просто беше убеден, че съм добър в това, и също убеди всички около мен. Сега все още съм приятел с него. Името му е г-н Хардингам. Идва да гледа всяка моя пиеса. Той просто е наистина добър човек,” разказва Смит.

Убеден, че от таланта му може да излезе нещо добро, Смит кандидатства в “Национален младежки театър“, а след това изучава драматургия и творческо писане в "Университета на Източна Англия“.

Мат Смит
Снимка: Getty

Сериозният пробив за Смит идва, когато той е на 26 години. След шепа телевизионни и театрални роли, той е избран да изиграе единадесетия Доктор в поредицата “Доктор Кой” през 2009. Това го превръща в най-младия актьор приел ролята. “Доктор Кой” е истински феномен в поп-културата на Великобритания и за Смит това се превръща в  огромна и стресираща отговорност. 

“Идвах на работа и казвах: „По дяволите, не мога да направя това“ - разказва той пред Rolling Stone - „Обаждах се на баща си, казвайки „Не мога да направя това.“ А той ми казваше: „Хайде, наведи главата си, можеш.“ 

Признава, че работата му по “Доктор Кой” го е подготвила за предизвикателствата на това да бъдеш актьор в главна роля, които носи и “Домът на дракона”. И все пак, за него ролята на Доктора е била по-трудна, заради огромното напрежение.

Във Великобритания фокусът върху тази работа [“Доктор Кой”]  е огромен. „Домът на дракона“ е огромен глобален франчайз, или поне така ми казват. Аз просто отивам да работя в студио в Уотфорд и се опитвам да подредя репликите в правилния ред,” добавя Смит.

Според хората, които го познават или дори се срещат за пръв път с него, Смит е изключително земен и скромен човек. Това до голямата степен личи от начина, по който говори за ролите си. Той много добре знае къде се намира, но не си позволява да витае в облаците на славата. Говори предпазливо и трезво за големите успехи.

Мат Смит
Снимка: Getty

Не по-малко значима роля за кариерата му е тази на младия принц Филип в сериала на Netflix “Короната”. Въпреки че не бил страстен почитател на кралската фамилия преди да играе в „Короната“, той в крайна сметка се влюбва както в институцията, така и в хората, които са я представлявали през годините – включително Филип. „Чувството за дълг на Филип към Елизабет и страната е било огромно. Той не е направил всичко както трябва, но все пак е направил много. Беше просто невероятно харизматичен. Какъв характер. Не му пукаше...“, споделя Смит за чувствата си към реалната историческа фигура, която е изиграл. 

За себе си разкрива, че е актьор, който обича да играе с цялото си тяло, за да създаде перфектния образ. “Винаги започвам от доста физическо място, независимо дали е с една физическа черта на човека. Така беше и с Доктора, исках да е доста непохватен и флуиден. А с принц Филип забелязах, че той винаги държеше ръцете си зад гърба си, а това може да е само един аспект на човек, който ви позволява да намерите начин да влезете, така да се каже,” казва Смит. 

Мат Смит
Снимка: Getty

За актьорството като професия казва, че го чувства като странен, но велик начин за препитание, тъй като те предпазва от обикновеността на ежедневието. 

„Странно е да си актьор. Хвърляш заровете с всяка работа, това работи и в двете посоки. Чувствам го като предизвикателство. Дали е толкова добро, колкото кариерите на някои хора? Вероятно не. Лошо ли е като някои други? Вероятно не. Някъде по средата ли е? Вероятно, да.”

Думите му звучат повече от мотивиращо за хората, които са решили да следват неговия път и изобщо за всички, които се стремят към нещо по-голямо от самите тях. „За мен не става въпрос за успех“, настоява той. „Става въпрос за това да бъдеш непрекъснато предизвикван и ангажиран. Искам да кажа, какво друго ще правиш - цял ден ще си лежиш и ще четеш вестниците? Трябва да станете и да го направите.

Мат Смит - нетипичният красавец с приковаващ поглед

Още за известните лица: 

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти