„Да споделяш нежността на душата е мисия на сърцето“: Белослава за магията на музиката и 22 години на сцената

Белослава
Снимка: Диляна Флорентин / Стайлинг: Слав и Хубен

Габриела Сахатчиева

Широка усмивка, заразителна енергия, вълни от къдрици и музика, която всеки път прави чудеса. Това е Белослава и всеки, който е имал щастието да я слуша на живо, знае, че нейните концерти не са просто случаен подбор на песни, а вълшебно изживяване, което те откъсва от всичко дребно и те издига до истинската красота!

За своите 22 години на сцената Белослава има издадени четири албума, десетки награди, стотици концерти. Тя е певица, съпруга, майка, запален кулинар и влюбена в живота жена. Edna от онези вдъхновяващи дами, за които няма как да не се запитаме откъде черпят сили, позитивизъм и енергия.

Ето какво сподели специално за Еdna.bg невероятната Белослава за своите 22 години на сцената, националното си турне, предстоящата книга и вълшебството, наречено музика!

* * * 

22 години на сцената звучи толкова вълнуващо! Какво ти дадоха музиката, сцената и общуването с публиката през това време? 

За изминалите 22 години имах огромното щастие да имам свободата да изразя и споделя душата си с много хора. Оказа се, че от трибуната на моите мисли говоря и от името на много хора (особено жени), които нямат тази възможност. 

Това да споделяш нежността на душата във всичките ѝ необятни измерения е мисия на сърцето, а музиката ми позволява да организирам мисълта си по най-добрия начин.

Срещата с невероятните ми колеги, които за мен са най-добрите професионалисти на българската поп и джаз сцена, също ми дава свобода, разхождайки се свободно между стиловете, които обичам. С Живко Петров създадохме по-голямата част от музиката, която изпълнявам, и съм му благодарна за приятелството и професионализма.

Белослава
Снимка: Диляна Флорентин / Стайлинг: Слав и Хубен

21 години след излизането на „Улици“ албумът ще бъде преиздаден на грамофонна плоча. Какво е усещането да го чуеш на този носталгичен и романтичен формат? А помниш ли каква беше емоцията, когато дебютира с него през 2001? 

Всяка една плоча отваря портата на времето, в което е създаден даденият албум. Усещането ми за „Улици“ е свързан със спомена от дългата работа в студиото на Петър Дундаков, който написа песните в албума. Помня гледката от прозореца към покривите на къщите наоколо. Помня пролетта и цъфналите люляци. Помня и първото ми влизане в студиото за едноименната песен „Улици“. Много ме беше страх от микрофона. 

Този албум ме срещна с публиката и ми отвори вратата към безкрая.

Предстои и премиера на документална книга с фотографии от личния ти архив. Как ти хрумна идеята за подобен проект и какви интересни кадри ще можем да открием в нея? 

Истината е, че публиката не познава реалната картинка от нашия живот по пътя на музиката. Публиката не знае как изглеждат гримьорните, баните и тоалетните дори, в които понякога се налага да се преобличаме и гримираме. Не знае умората, безсънието и безкрайно дългите пътувания. В книгата ми се иска да включа красотата на невероятните фотосесии, които съм правила с големи фотографи през годините, както и бекстейджа на музикалния ни свят. Ще има интервюта и мисли на хората в живота ми, които са голяма част от това, което съм.

Белослава
Снимка: Диляна Флорентин / Стайлинг: Слав и Хубен

Националното ти турне започна още през април и продължава чак до декември. Би ли ни споделила някой емоционален или забавен момент от тези срещи с почитателите си?

Всяка сцена както е еднаква, така е и винаги различна. 

Публиката, звукът, мястото, настроенията ни и още хиляди малки детайли определят величината на всеки един концерт.

Помня, че на една от сцените, качвайки се на токчета (изключително важни за моя тоалет и силует), имаше толкова големи фуги, че още при първата песен и двата ми крака се заклещиха без да мога да помръдна. Разбира се, че веднага се събух, изтичах до гримьорната, обух си маратонките и продължих концерта. Може да звучи простичко, но всъщност понякога много малко камъче може да обърне колата и да не продължи всичко, както си го мислил. Но възможността да се овладяваш във всеки един миг е голямата школа на опита от сцената. 

Какви изненади ни очакват на концертите през ноември и на заключителния в зала „България“ на 6 декември? 

Много се вълнувам за тях. Истински ретроспективно ще се разходим през всички четири албума до тук и за малко ще влезем и в петия, който ще се казва „Моята музика“. Ще изпълня всички песни, на които съм снимала клипове, дуетите и най-популярните ми песни. 

22 песни за 22 години. Това е дневник на моя живот. Обичам го и искам да го споделя с най-топлата и интелигентна публика, която имам щастието да срещна.

Белослава
Снимка: Диляна Флорентин / Стайлинг: Слав и Хубен

Имаш дуети с Графа, Орлин Павлов, Ъпсурт, VenZy, работила си с някои от най-добрите български музиканти. С кого още би искала да направиш колаборация?  

Наистина имам огромното щастие да работя през годините с много талантливи хора. Ние се обичаме, споделяме един път и много се подкрепяме. На една сцена съм пяла с Деси Андонова, Рут Колева, Мария Илиева, Прея, Миленита, Хилда Казасян и още много други невероятни жени и, знаете ли, следващия дует трябва да е женски, много женски! Догодина ще стане ясно.

На сцената си винаги толкова окрилена, възвишена, караш всеки човек в публиката да забрави за проблемите си и да се потопи изцяло в магията на музиката ти! Как го постигаш, как „музиката прави чудеса всеки път“?  

Понякога и аз не знам. Все едно друг човек влиза в мен. Ставам един чист проводник на любовта. Музиката ме прави много щастлива, а когато аз съм щастлива и публиката е щастлива, когато публиката е щастлива, аз съм щастлива и така до безкрай.

Музиката е безкраен обмен на ендорфини и лекува.

Белослава
Снимка: Диляна Флорентин / Стайлинг: Слав и Хубен

„Чакат ни още тъй хубави дни“ пееш в edna от любимите ни песни. Какво си пожелаваш за следващите 22 години?  

Животът просто да продължи. В здраве, смирение, обич, търпение, хармония. Между любимите ми хора, приятели, различни географски ширини, вкусни храни и красиви слънчеви дни.


Не пропускайте концертите на Белослава в Пловдив (02.11), Стара Загора (03.11), Бургас (04.11), Варна (06.11), Велико Търново (12.11), Русе (13.11) и София (06.12). Билети може да закупите от мрежата на Eventim и касите на залите. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти