Трябва да го прочетете: Симо Колев написа нов "Наръчник за употреба и експлоатация на мъжа"

симо колев
Снимка: Симеон Колев

Нашият любим автор Симо Колев написа нова книга! И искаме да ви се похвалим с тази новина. Гордеем се с него и сме сигурни, че книгата трябва да бъде прочетена от всяка edna жена!

Той казва нещата в прав текст, не увърта и не бави. Познавате и обичате текстовете му в Edna.bg, а гласът му ви радва от радиоефира. Разпитахме го за новата му книга "Наръчник за употреба и експлоатация на мъжа, част 2". 

Тя идва няколко години след "Наръчник за употреба и експлоатация на мъжа" и събира в себе си текстове за нещата от живота и за ситуации, които се случват на всеки от нас. Връзки, любов, секс, раздели, какво да очакваме от себе си и от този до нас, какво ни разочарова, какво ни очарова, какво ни спъва да бъдем себе си. Тези текстове провокират разговори, което е хубаво, защото най-често имаме нужда точно от разговори, с които да откриваме кои сме ние и кои са хората около нас.

симо колев
Снимка: Симеон Колев

Ето какво ни разказа самият Симо:

***

Да започнем с най-важния въпрос - трябва ли им на жените наръчник за употреба на мъжа?

Трябва ви, разбира се. Това е най-лесният начин, когато нищо друго не помага с мъжа или с някоя житейска ситуация - просто да прочетеш инструкциите. Инструкциите за употреба и експлоатация на мъжа са в наръчника. Освен това, дори и да си знаем всичко, не ни пречи да видим още нещо интересно и забавно, което може да ни провокира да се замислим или да направим някои неща по различен начи от този, по който обикновено действаме.

А какво ще кажеш за експлоатацията? Успяваме ли да си “служим” с вас по предназначение?

Останал съм с впечатлението, че ние ви служим. Това е хубава служба, хубав дълг. Дълг, който си струва.

Кои са най-често срещаните спънки в комуникацията между половете? Защо понякога сякаш се губим в превода?

Имаме различни потребности и понякога не ги заявяваме ясно. Понякога оставяме той сам да се сети за нещо или тя сама да се сети за нещо. Най-често за неща, които ние чувстваме или усещаме. Но това е трудно, направо невъзможно. За това трябва да се говори, обсъжда. Понякога има теми, които дори не се започват от страх какво ще си помисли другият и няма ли да си помисли една поредица ужасни неща за мен и ситуацията се оставя да се реши от само себе си. Няма как нещо да се подреди само, ако ти не го подредиш. За това трябва да си говорим. Обикновено не става нищо дрматично, когато кажем на другия на пръв поглед драматични неща. А ако чак толкова па стане драма, само защото си споделила нещо, ясно е че не сте един за друг. Което също е полезна информация, поне да не си губите времето.

симо колев
Снимка: Симеон Колев

Сам признаваш, че текстовете ти често провокират дискусии. А винаги ли са провокирани от твои лични наблюдения и преживявания?

Да. Животът е най-добрият режисьор. В тези текстове няма нищо абстрактно и фантастично. Всичко е взето от живия живот. Или е видяно, или е преживяно, или и двете.

В книгата откриваме и варианти на текстове, публикувани в сайта Edna.bg. Ти си сред най-дългогодишните ни и обичани автори. Какво ти носи писането за сайта, откъде черпиш вдъхновение за теми и какво те задържа при нас толкова години?

Изобщо не е трудно да работиш за Еdna.bg. Това ми е приятен и чакан ритуал, но за съжаление не мога да кажа някаква романтична и магична причина за това. Просто харесвам средата, усещането и спокойствието, което лъха от сайта. Хората, които работят там, отношението им към работата и това, че се разбираме с половин приказка. Това ме държи част от Еdna.bg. Щом не ми тежи да го правя, значи си струва да го правя. Всъщност Еdna.bg има и ценност и стойност.

Имаш ли си любима тема за писане? Нещо, за което винаги си вдъхновен и готов за пишеш?

Обичам да пиша за Нея. За това, което вълнува Нея и най-вече за отношенията й с Него. Но още по-най-вече за това, че тези отношения са поправими. Иначе обичам да пиша за коли, пътувания и политика.

симо колев
Снимка: Симеон Колев

Кое е най-важното качество у един мъж според теб?

Да бъде смел, за да предлага смело и да взима смели решения. Да бъде инициативен, лоялен, работоспособен, равен и чистоплътен.

Какво означава „равен“ ?

Означава, че за един мъж е по-добре да бъде малко ръб, отколкто прекалено емоционален с високи апмлитуди на емоцията си.

А какво е най-важното качество в една жена?

Да е в мир с всичко, което е.

И като за финал - трябва ли им на мъжете наръчник за употреба на жената?

Да. Но това ще бъде един дебел многотомник, който никой няма да напише и още по-малко някой ще прочете. За това за мъжете е по-добре да караме по интуиция и както се казва на пилотски език – „по уреди“. Да слушаме, да питаме и да бъдем смели да опитваме. Понякога не става. Но понякога става.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти