Кариерата или семейството: Кейт Бланшет за вината, която изпитва към децата си

Преди броени дни мнозина вярваха, че с ролята в драмата „Тар“ Кейт Бланшет ще стане петата актриса в историята на киното, спечелила три или повече награди Оскар. И въпреки че това не се случи, тя от години е еталон за талант и професионализъм и едва ли някой се съмнява, че ѝ предстоят още големи и вълнуващи роли.

Тазгодишната номинация за Оскар е осмата в кариерата на Бланшет. Преди това тя печели награда за най-добра актриса през 2014 г. за „Син жасмин“ и за най-добра актриса в поддържаща роля през 2005 г. за „Авиаторът“.

Актрисата обаче не крие колко големи са жертвите с личния живот, които се налага да прави в името на кариерата си. С годините тя преживява все по-тежко компромисите с времето, което прекарва със своето семейство, предават от Mirror.

Преди месец Кейт спечели приза за най-добра актриса на филмовите награди BAFTA, като в речта си благодари на своето семейство, което живее в Обединеното кралство, за подкрепата, докато самата тя е била в Германия, снимайки „Тар“.

„На моето семейство, благодаря ви много, че ме пуснахте, защото това наистина ни отне много. Отне ви много от мен.“, каза Кейт от сцената, като благодари на своя съпруг Андрю Ъптън (на снимката) и на майка си за грижите за децата и дома, докато е отсъствала.

Кейт Бланшет
Снимка: Getty

Пред журналисти Бланшет намекна, че ролята на измисления диригент Лидия Тар може да бъде нейният „завършек на кариерата“.

Снимките на психологическата драма „Тар“ продължават повече от два месеца в Азия и Берлин, като на Кейт се налага да живее отделно от съпруга си Андрю Ъптън и техните три момчета.

„Дъщеря ми беше в Берлин, но бях далеч от съпруга си и другите ми три деца известно време, така че беше много болезнено“, каза Кейт, признавайки, че животът ѝ е „постоянно жонглиране между това да следваш личната си, професионална страст и да се опитваш да служиш на семейството си”.

кейт бланшет
Снимка: Getty

Оказва се, че вината към децата ѝ тежи толкова, че 53-годишната актриса е все по-склонна да поставя кариерата си на заден план. Тя признава, че подбира по-внимателно ангажиментите си и дори е отказвала някои проекти.

„Сега вече питам кога ще се снима и колко време ще траят снимките. Въпросът ми преди беше кой ще режисира.“, признава тя.

Кейт е съпруга на австралийския сценарист и драматург Андрю Ъптън от 1997 година. След като им се раждат три момчета – Дашиъл, днес на 21, Роман, на 18 и Игнациус, на 14, през 2015 г. Кейт и Андрю осиновяват новородено момиченце, което кръщават Едит.

„Има много деца, които нямат късмета на нашите биологични деца, така че е чудесно да приветстваме едно малко момиченце в нашето семейство.“, казва тогава тя.

В момента звездата разделя живота си между Лос Анджелис, където предимно работи, родната си Австралия и Съсекс, Англия, където живее в селска къща със семейството си.

Нейната привързаност към спокойния живот в английската провинция се дължи до голяма степен на „усещането за анонимност“, което предоставя на децата си.

Драмата „Тар“ режисьорът Тод Фийлд (на снимката) пише специално за нея, настоявайки, че не би направил филма, ако тя не бе приела да изиграе главната роля. Кейт влиза в образа на класическия диригент Лидия Тар, която е изправена пред обвинения в тормоз и неуместно поведение спрямо по-млади музиканти.

Кейт Бланшет
Снимка: Getty

Кейт нарича филма „най-всепоглъщащия, утвърждаващ живота“ проект, в който някога е участвала. Тод Фийлд говори за нейната отдаденост и професионализъм, като разказва, че Кейт е направила „нещо, което никога не съм виждал друг актьор да направи: тя запомни целия сценарий – своите реплики, репликите на всички останали, дори бележките към сценария. Тя се гмурна надълбоко в проекта”.

За ролята Кейт учи немски, ходи на уроци по пиано и взема онлайн уроци при великия съветски диригент Иля Мусин.

Макар че филмът бе приветстван от мнозина като шедьовър, не липсваха и някои противоречия около него. Темите му засягат културата на отмяната и движението #MeToo чрез историята на една могъща жена, която е насилник и вероятно сексуален експлоататор на млади жени.

„За мен лично светът, в който живеем, е чудовищен“, коментира Кейт. „Той позволява, приканва и често възнаграждава чудовищното поведение. Лесно е да се каже, че Тар е чудовище, но филмът е по-амбициозен от това.“
 

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти