Яна Язова - писателката, на която не простиха за таланта и красотата

На днешната дата - 23 май, през 1912 г. в Лом се ражда писателката Яна Язова.

Тя е на 18 години, красива като видение – водопад от бухнали коси, извити лястовичи вежди, нацупени черешови устни, създадени за целувки. Талантът блика дори от първите ѝ неумели стихове, които му занася в пет, плътно изписани ученически тетрадки. Той е на 51, нисък, тантурест и небрежно облечен, разсеяността му е повод за десетки вицове, ексцентричното му поведение и остър език са му спечелили безброй почитатели и врагове. Но пък е гениален!

Така започва една история за любов, поезия, талант, младост, жестокост и забрава...

Днешните млади читатели едва ли са чували нейното име, а училищните и университетските учебници дори не я споменават. През 1932 г. обаче американският вестник “Крисчън Сайънс Монитор” съобщава, че тя е едно от двете или трите имена в българската литература, които трябва да се запомнят. Бранислав Нушич си кореспондира с нея. Кирил Христов е покорен от хубостта и таланта ѝ.

Обич обвита в легенди - обречената любов между Кемал Ататюрк и Димитрина Ковачева

Още през 1936 г. (след две стихосбирки и един роман) тя фигурира в обзорна статия за българската литература в Голямата енциклопедия на Ларус. Андрей Николов ѝ прави бронзов бюст. Десанка Максимович я превежда. Д. Б. Митов и Петър Динеков пишат за нея, че има “страшно въображение” и “непознато шесто чувство”.

Позната е с литературния си псевдоним Яна Язова, но се ражда като Люба Тодорова Ганчева в Лом през 1912 г. Майка ѝ Рада е от виден калоферски род, а баща ѝ д-р Тодор Ганчев е потомък на болярски род, спасил се в Сухиндол след падането на Търново под турска власт. Той е завършил философия в Цюрих. И двамата ѝ родители са учители.

През 1930 г. семейството на Яна се премества в София и тя завършва Първа девическа гимназия в столицата. През същата тази година, още ученичка, тя занася на проф. Александър Балабанов пет тетрадки със стихове и животът ѝ в близките месеци коренно се променя, заедно с името ѝ. Дебютната ѝ стихосбирка с името “Язове”, редактирана прецизно от Балабанов, предизвиква сензация, тя е наречена детето-чудо на българската литература .

Завършва славянска филология в Софийския университет. Любовният ѝ роман с професора, трийсет години по-възрастен от нея, семеен и с големи дъщери, полага драматичен отпечатък както върху творчеството ѝ, така и върху личната ѝ съдба.

Балабанов е много популярен, но и конфликтен, любимец на студентите, приятел на царя и на Елин Пелин, но с много врагове. Нерядко подлаган на остра критика, обсипван с хули и въвличан в политически и литературни разпри и интриги. Професорът естествено въвежда в тези среди и младата си обаятелна приятелка.

Невена Коканова и Раде Маркович - историята на една невъзможна любов, която изпепелява

Наричат Язова „правописната грешка на Балабанов”. Професорът е известен с предаността си към правилната граматика и неведнъж е бил залавян от полицията да поправя изписани върху стените лозунги. Карикатуристите злостно се упражняват върху силуетите им - изящната като тръстика девойка и валчестия световноизвестен учен. Любовта им ескалира до обществен скандал. Едни му се чудят на акъла, други му се подиграват, трети му съчувстват, четвърти завиждат.

Във вестниците едновременно излизат ехидни рисунки: елегантна девойка се извисява над тантурестия, неугледен професор с чанта под мишница, от която се подават луканки или пък бутилка вино. Балабанов е също известен с влечението си към пийването и мезето.

Пътуванията ѝ в Чехия, Германия и Югославия, пътешествието ѝ до Египет, Палестина, Сирия, Турция, Гърция и остров Родос оставят впечатлението за бърза и успешна кариера, организирана от влюбения Балабанов. Малцина са тези, които обективно отчитат нейния безспорен талант и изключителна работоспособност – тя пише и стихове, и проза, и детска поезия, и драматургия, и публицистика, превежда. През 1937 г. заминава за Париж да учи френски в Сорбоната и там преживява любовно приключение с милионера индустриалец Джон Табаков, който ѝ предлага веднага брак, но Балабанов го осуетява.

Елисавета Багряна - обичаната, отричаната и вечната

По това време отношенията ѝ с Балабанов търпят криза поради нежеланието му да се разведе, затова Яна Язова е склонна да се омъжи за Табаков. Дългогодишният ѝ любовник проваля обаче сватбата, като изкусно успява да я убеди, че ситият живот на богата съпруга не е за нея, че по този начин ще съсипе таланта и бъдещето си на писател. По същия начин, година по-късно, с грозен скандал, а според някои - и с побой над съперника – той ще осуети в Созопол зараждащата се любов между Яна и художника Марио Жеков. 

Въпреки огромната си любов, Язова и Балабанов се нараняват взаимно, казват си непростими неща, разделят се и се събират, терзаят душите си и изгарят в любовен плам. Срещат се по тайни квартири, открадват си няколко дни в провинцията или в чужбина, разменят си тонове любовни писма. 

Едва през 1943 г., почти тайно от Балабанов, 31-годишната поетеса ще сключи брак с инж. Христо Йорданов. И макар бракът да е видимо добър, оттук нататък в живота на някогашното “гениално дете” липсват радостите.

Дора Габе - поетесата, която всички мъже обичаха

Умират сестра ѝ, родителите ѝ, умира проф. Балабанов, когото тя продължава да обича – с горчива и нежна обич, докрай, умира съпругът ѝ. Настъпват години на пълна изолация. Яна Язова не е човек, който ще преклони глава и ще се покае пред новата власт за грешки и грехове, каквито всъщност няма.

Не я печатат, не я издават, не я канят на литературни четения. В почти пълна самота, тя създава трилогията “Балкани”, включваща романите “Левски”, “Бенковски” и “Шипка” – колосален труд, заради който години наред прекарва в библиотеки и архиви, броди по манастири.

Въпреки ласкавите отзиви на тези, които са чели откъси от него (сред тях са Димитър Талев и Георги Томалевски), тя не успява да ги публикува приживе. Не успява да издаде и събраните афоризми и карикатури на Александър Балабанов.

Лора Каравелова - момичето, което умря от любов

Тайната около смъртта ѝ и досега смущава и тревожи сърцето и съвестта на някои хора. Намират я в началото на август 1974 г. в малкия апартамент, останал наследство от родителите ѝ – измъчвана и после удушена с колана на халата ѝ, навярно тровена преди това, а всичките ѝ вещи - откраднати.

Фактът, че досието на Яна Язова, пълно с доноси против нея, материали по убийството ѝ и разграбването на имуществото ѝ, не е намерено и досега, е красноречиво доказателство, че не крадци и изнудвачи са влезли в дома на писателката. 

"Хубавата и странна Яна Язова", както я нарича френският професори Жорж Ато, е обречена да бъде нещастна в любовта и в живота, дори и в смъртта... А връзката ѝ с проф. Александър Балабанов е нейното щастие и проклятие едновременно. 

Български любовни истории от миналото

Прочети още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти