Георги Господинов след световния успех: "Ако едни хора се радват за литература, не всичко е изгубено"

Тази седмица е някакси по-хубаво да се наречеш българин. Отговорникът за това колективно самочувствие е личният успех на един наш писател. Георги Господинов грабна наградата "Букър" за романа си "Времеубежище", превръщайки се в първия българин, спечелил най-престижната международна награда за литература 

Книгата вече започна да изчезва от рафтовете в книжарниците и оттук-оттам все се чуват питанията "А вие прочетохте ли я вече?". На фона на тази всенародна еуфория, която мнозина сравниха с вълнението от четвъртото място на Световното първенство през 1994-та, Господинов все още не може да осъзнае напълно огромния усех, който успя да постигне заедно с превелата романа на английски език Анджела Родел. 

господинов
Снимка: thebookerprizes.com/

В ефира на NOVA писателят сподели какъв е животът му след големия световен успех и какви са реакциите на хората около него.

„Не съм очаквал подобна еуфория. Затова съм много приятно изненадан. Голямо вълнение е да се радваш за литература. Ако едни хора се радват за литература, значи не всичко е изгубено и има надежда”, сподели Господинов. 

„Хубаво е, че в престижни медийни издания се заговори за българска литература”, подчерта също той.

Писателят разкрива, че с него са се свързали хора от различни точки на света, които признават, че са плакали при обявяването на победата на церемонията по раздаване на наградите "Букър" в Лондон и казва, че това е всъщност най-хубавото, което носи тази награда. 

господинов
Снимка: thebookerprizes.com/

Неочаквани съобщения са залели телефона на писателя след паметната вечер: "Получих поздравление от нобеловата лауреатка Олга Токарчук, от Стефка Костадинова, от писатели от цял свят, от непознати хора, които са ми намерили телефона, от хора, които не съм виждал от десетилетия."

"Поне за ден или за два чухме вълнуващите се от думите и от езика хора. Това е невероятно, казвам ви. Това е невероятно, защото като че ли замалко ние си върнахме разговора помежду си и това е нещо, което винаги много съм искал. Замалко тези разпади бяха спрени. Надявам се да запомним тези дни и да се връщаме." – сподели Господинов. 

Чуйте още от казаното от Георги Господинов във видеото.

Голямата нощ на Георги Господинов и Анджела Родел в снимки

Прочети още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти