България ликува! Вижте реакциите след спечелената от Георги Господинов награда „Букър“

Информационният поток в социалните медии днес е доминиран от една-единствена голяма новина - Георги Господинов се превърна в първия българин, спечелил най-престижната международна награда за литература в света „Букър“.

Писателят получи отличието за романа си „Времеубежище” на церемония в Лондон във вторник вечер заедно с Анджела Родел, чийто превод на английски позволи участието на Господинов в надпреварата.

Вижте снимки от церемонията в галерията тук:

Голямата нощ на Георги Господинов и Анджела Родел в снимки

„Букър“ се присъжда за художествени произведения от цял свят, които са преведени на английски език, а паричното изражение на наградата, което ще си поделят писателят и преводачът, е 62 000 долара, предава NOVA.

Какъв по-чудесен начин да се събудиш на празничния 24 май – или да заспиш още предната вечер, ако си гледал церемонията, както направиха някои. В социалните си профили актрисата Теодора Духовникова публикува видео от момента, в който става ясно, че наградата печели Георги Господинов.

За да стискат палци на автора, край маса са събрани още Захари Бахаров, Диана Алексиева, Марта Вачкова, Владо Пенев, Весела Бабинова, Луиза Григорова, Иван Бърнев, Малин Кръстев, Юлиян Вергов, Владимир Зомбори и др. Щом се чува името на победителя, сред компанията настава еуфория.

„Толкова те обичаме ..Георги Господинов …❤️❤️❤️ Беше повече емоция дори от световното 94’та!“, написа Духовникова в Instagram.

Още известни имена изразиха радостта си в социалните медии. „Георги Господинов, благодаря“, написа във Facebook поетът Илиян Любомиров.

Рене Карабаш, зад чийто псевдоним стои писателката Ирена Иванова, също коментира победата. „Този 24-ти май е исторически“, написа тя във Facebook профила си.

„Слушах речта му и се вълнувах с него, защото тази победа не е само лична. Тя е победа и за една малка държава на име България, в която има талантливи писатели, които не по-малко заслужават Букър. Благодарим ти, Георги за това което направи и правиш. Следваме те по пътя, по който с тази награда прекара електричество и лампите които ще светнат ще осветят лицата на още български писатели, книги и преводачи.“

„Това е първата, но не и последната голяма победа за българския език. Не го вярвам. Знам го и го чувствам. Най-хубавото предстои“, завършва публикацията си тя.

Поетът и един от авторите на Edna.bg Росен Карамфилов сподели, че е бил убеден в победата. „Казах ви още преди месец, че Господинов ще вземе наградата. Не е имало вариант за друг развой“, пише той във Facebook. „Дано това помогне на бъдещата българска литература. На идните автори. Това би била голямата победа. Честито!“

Самият Георги Господинов сподели във Facebook профила си послание по повод победата си навръх празника. „Честит празник! Честито чудо на езика! Имах щастието да произнеса тези думи на български снощи на връчването на Букър в сърцето на Лондон! В навечереието на най-хубавия празник!“, споделя той.

„Написах тази книга с трийсетте букви на кирилица. Благодаря на всички, които вярваха в нея! Благодаря на читателите си, с които сме заедно от години. Беше и е дълъг път. Благодаря на писателите преди мен, от които съм се учил! На българските писатели за всичко изстрадано и написано. За радостта, която видях в България след обявяването на наградата снощи. Радостта заради книга е чиста радост. Благодаря ви! Възможно е! Иска ми се това да отвори вратата към българската култура и да ни даде кураж.“

Неочаквано включване имаше и от актрисата Сара Джесика Паркър, която също направи коментар.

Изненада! И Сара Джесика Паркър честити на Георги Господинов наградата „Букър“

Голямата нощ на Георги Господинов и Анджела Родел в снимки

 

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти