Ревност, скандали и два аборта: обречената любов на Франк Синатра и Ава Гарднър

ава гарднър франк синатра
Снимка: Getty

На днешния ден, 5-и юли, 1957 г. приключва един брак, който сякаш е обречен от самото начало – на джаз легендата Франк Синатра и една от най-големите звезди на стария Холивуд Ава Гарднър.

Има нещо трагично, страстно и дори красиво в тъжната любовна история на тези две звезди от златните години на Холивуд – нещо, което я отличава сред всички други запомнящи се холивудски романси.

Двамата се срещат за първи път в началото на 40-те години в студиата на Метро–Голдуин–Майер. Синатра, който вече е успешен певец, просто се възхищава отдалече на младата новоизгряваща звезда. Гарднър, от друга страна, го намира за „самонадеян, арогантен и нетърпим“, както по-късно ще разкрие негов приятел.

Въпреки това необещаващо начало, Франк Синатра и Ава Гарднър ще свържат животите си завинаги и ще станат герои в един от най-бурните и тъжни романси в света на известните.

Тяхната приказка е история за любовта и страстта, които не успяват да надделеят над страховете, пороците и слабостта.

След първата среща, пътищата им се пресичат отново през 1948 г.  Двамата започват да прекарват много време заедно. Ава е на 23, но вече се е развеждала два пъти.

ава гарднър франк синатра
Снимка: Getty

Синатра пък е женен за Нанси Барбато (на снимката) от 1939 г., като имат три деца заедно. Със славата обаче в живота на Франк се появяват много жени, на чийто чар той не успява да устои. Една от най-публичните му афери е с друга актриса – Лана Търнър.

Гарднър и Синатра изглежда имат много сходни страсти – особено джазът, алкохолът и сексът. Споделят и един общ недостатък: и двамата са несигурни и се страхуват да не останат сами. Което ги кара да допускат много грешки. Първоначално са принудени да се срещат дискретно и да пазят романса си в тайна от медиите. Но в приятелския си кръг бързо си спечелват репутацията на пламенна двойка, която си спретва бурни скандали със и без причина.

Известен е например случай, в който Синатра убеждава Ава да напуснат парти в Палм Спрингс и да отпрашват към малкото градче Индио. Опиянен от страст и алкохол, той вади два пистолета и започва да стреля по уличните лампи, а Гарднър решава да се присъедини и се прицелва във витрината на една железария. Приключението завършва, когато полицията отвежда двойката, а шефовете им от Метро–Голдуин–Майер плащат гаранцията.

ава гарднър франк синатра
Снимка: Getty

Привличането между тях е стихийно и неудържимо, като с времето те се интересуват все по-малко от последствията, които тяхната афера би имала върху кариерите им. Истината излиза наяве през 1950 г., когато снимка на двете звезди заедно в Лондон Паладиум, е отпечатана в много списания и вестници.

През цялото време на връзката им пресата ги преследва и това дълбоко смущава и двамата. „Бяхме просто двама млади и толкова влюбени, а светът не ни оставяше на мира нито за секунда. Изглеждаше, че всички и всичко беше срещу нас. Всичко, което искахме, беше малко спокойствие и уединение“, ще сподели по-късно Ава с горчивина.

Кариерата на Синатра понася най-големия удар от скандалната афера. Той е жестоко критикуван от по-консервативните си фенове за това, че е изневерил на съпругата си, при това с жена със съмнителен морал и репутация. От друга страна публиката така или иначе приема Ава като фатална жена и мъжемелачка заради ролите ѝ в киното и интересът към филмите ѝ се засилва.

Този удар по имиджа на Синатра задейства поредица от професионални неуспехи, в резултат на което губи музикални записи и

и филмов договор. Несъмнено този обрат на събитията оставя голям отпечатък върху гордостта му и вероятно влошава отношенията на двойката.

През 1951 г. Нанси Барбато неохотно дава на Синатра развод и той се жени за Гарднър на скромна церемония в Пенсилвания същата година. Идилията на медения месец не трае дълго. В деня преди сватбата Ава получава писмо от проститутка, която твърди, че спи с любимия ѝ от месеци. Писмото я кара да постави под въпрос верността на новия си съпруг.

През август 1951 г. Гарднър и Синатра почиват в казино-хотел край езерото Тахо. След доста изпито шампанско помежду им избухва поредният бурен скандал. Около 15 минути по-късно Синатра взема шепа сънотворни. Когато се свестява, съпругата му е до него в стаята, полудяла от тревога. Тя с готовност му прощава за това, което ще бъде първият от няколко опита за самоубийство. Следващият е едва няколко седмици по-късно в дома им, след още една от драматичните им разправии.

Гарднър се ужасява от времето, прекарано на снимачната площадка и се смята, че е имала редовни връзки за една нощ. От друга страна, има поне един докладван случай, при който Синатра подновява аферата си с Лана Търнър, само за да натрие носа на жена си.

През 1953 г. Синатра посещава жена си в Африка на снимачната площадка на филма „Могамбо“, където тя му признава, че е бременна от него. Той е във възторг, но Ава тайно лети до Лондон, за да направи аборт зад гърба му. По-късно тя ще признае, че това не е първият аборт, който е решила да направи.

„Тя винаги е вярвала, че за да има семейство, ще трябва да се увери, че има много сигурен дом и сигурен брак“, обяснява Антъни Узаровски, биограф на Ава Гарднър. „Тя наистина не мислеше, че има това. Така че според нея раждането на дете щеше да бъде несправедливо.“

ава гарднър франк синатра
Снимка: Getty

Когато снимките на филма в Африка приключват, тя се мести в Мадрид, за да продължи аферата от снимачната площадка с най-популярния тореадор в Испания, Луис Мигел Домингуин. Година по-късно актрисата подава молба за развод.

С разбито сърце, Синатра прерязва китките си с надеждата, че за пореден път ще се събуди и ще види жена си, седнала до болничното му легло. Но тя така и не се появява.

През юли 1957 г. той ѝ дава развод, след като прави многобройни опити да си върне любовта ѝ. Всеки опит обаче се оказва неуспешен. Неговият албум „Where Are You?“ („Къде си ти?“) от 1957 г., един от най-тъжните албуми с балади в неговата дискография. Песните в него са израз на скръбта и емоциите, които го владеят, след като губи завинаги Ава.

Скандалите, изневерите и разделите на звездната двойка биват безмилостно и неспирно документирани от пресата. Отразяването е медиите неочаквано смекчава и хуманизира образа на самонадеяния Синатра. С нарастването на популярността си той успява да получи ролята на Маджо във филма на Фред Цинеман „От тук до вечността“ (1953). Така Синатра спечелва похвали и бива наричан „сериозен актьор“, като дори получава „Оскар“ за най-добър поддържащ актьор. Според някои именно Ава Гарднър тайно моли продуцента да го прослуша за филма, твърдейки, че в противен случай Синатра ще се самоубие.

ава гарднър франк синатра
Снимка: Getty

Години след развода им, докато снима „Експресът на фон Райън“ в Рим през 1965 г., Синатра кани Гарднър във вилата, предоставена му от продуцентския екип. Приятелите, които се присъединяват към тях за вечеря, виждат, че той отново се опитва да възобнови връзката им. Актьорът Брад Декстър си спомня колко болезнено е било за Синатра да види жената, която обожава, да се самоунищожава с алкохол.

По това време красивата и талантлива Ава Гарднър вече е станала алкохоличка. Въпреки че тя е тази, която подава молбата за развод, мнозина вярват, че раздялата ѝ е нанесла огромен емоционален удар. С годините и красотата ѝ започва да избледнява, тя се оттегля от обществото и изживява остатъка от живота си далеч от светлините на прожекторите.

Актрисата дори спира да приема обаждания, след като инсулт я оставя неспособна да говори – с изключение на тези от Синатра, който говори вместо нея., докато сестрите държат телефона до ухото ѝ. Франк ѝ повтаря, че я обича и колко ужасно е да остаряваш.

Всяка година след развода им той ѝ изпращаше букет цветя, а тя държи на нощното си шкафче снимка с него от първите дни на връзката им. Тя никога повече не се омъжва, въпреки многобройните си романси, докато Франк има още два брака след това.

Ава Гарднър умира на 25 януари 1990 г. на 67-годишна възраст, а 8 години по-късно и Франк Синатра си отива от този свят на 82 години. Неговата дъщеря Тина по-късно разкрива, че смъртта на Гарднър, която баща ѝ винаги е смятал за любовта на живота си, напълно го е опустошила.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти