Ева Перон между любовта и омразата: как едно бедно селянче се превърна в първа дама

“Най-големият ми страх в живота е, че ще бъда забравена.”

На горния ред стоят изписани думите на една жена, отишла си от света прекалено млада – само на 33 години. Нейният страх обаче не я застига, въпреки че тя няма как да узнае това. Името ѝ се превръща в легенда в исторически и културен план, а ликът ѝ става символ на цяла една нация. Животът ѝ е пример и вдъхновение на милиони жени по света. Тя е Евита Перон - бедното момиче от провинцията, което се превърна в незабравимата първа дама на Аржентина. 

Мария Ева Дуарте започва житейския си път като част от бедно семейство в малко аржентинско село. Сложни отношения с родителите ѝ, мечта за бляскава кариера на актриса и многобройни провали, потискаща мизерия – всички тези проблеми я съпътствали в крехката ѝ младост.

Едно несигурно начало
 
Мария е родена на 7 май 1919 г. Баща ѝ Хуан Дуарте бил влиятелна личност, но това не означавало, че малката Ева се е радвала на изобилие. Въпреки че Хуан бил заместник-министър и притежавал малка ферма в село близо до Буенос Айрес, той нямал сключен брак с майка ѝ. Бащата на момичето имал друго семейство и не е признал Ева официално за негова дъщеря, което оставя дълбока травма в живота на бъдещата първа дама. 

ева перон
Снимка: Getty

Хуан Дуарте загива в ужасна автомобилна катастрофа, когато Ева е едва на 7. Тогава животът ѝ се променя драстично. Озлобената законна съпруга на Хуан искала веднага да се отърве от второто му семейство и изгонила Ева и майка ѝ от имението. Съкрушени, те се преместили в съседното село Юнин, в къща в окаяно състояние.

Раждането на една мечта

Въпреки че Юнин бележи дъното в живота на Ева, това е и мястото, където за първи път тя усеща, че притежава актьорски талант. Още като тийнейджърка участва с различни роли в местни представления. Най-силно жадувала да се измъкне от нищетата.

Силният ѝ стремеж за успех я запознава с известен музикант, който я отвежда в столицата Буенос Айрес. Това е повратната точка в живота ѝ. До навършването ѝ на 20 години, Ева вече е популярна радио актриса, участвала в пиеси и филми. Всичко това ѝ носи мечтаната финансова независимост и засилва самочувствието ѝ. Бедното момиченце за пръв път вижда светлата страна на монетата. Това, което трябва да знаете за нея обаче, е, че тя винаги иска и се стреми към още.

От Ева Дуарте до Евита Перон

Новопридобитата известност на Ева ѝ печели билет към събитията на аржентинския хайлайф от 40-те години. В една съдбовна вечер тя присъства като гост на благотворителна вечеря за набиране на средства за жертви на жестоко земетресение, станало в Аржентина през 1944 г. Там за първи път срещa полковник Хуан Перон – министър на труда в тогавашното правителство, по-възрастен от нея с 20 години. Последвалите събития са достойни за холивудска любовна лента (и неслучайно такава вече е направена). Искрите пламват моментално и само след година двамата сключват брак.

ева перон
Снимка: Getty

След още една година, през 1946 г., Хуан Перон се кандидатира за президент, провежда президентска кампания рамо до рамо с младата си съпруга и печели изборите в страната.

Хуан Перон е доказателство за това, че зад всеки успешен мъж, стои една силна жена. 

Като първа дама на Аржентина Евита прелива от амбиция. Тя се развихря моментално, напук на критиките срещу нея, че е златотърсачка и просто едно красиво лице, на което президентът ще се насити. 

Светицата Ева

Социалната справедливост и равенството между половете са каузата, на която Евита Перон се отдава безрезервно. Негласно тя оглавява Министерството на труда и здравеопазването. Създава своя партия, наречена Перонист, съставена от жени. Бори се за увеличение на заплатите, посещава сиропиталища и болници. Създава фондация Ева Перон за борба с бедността. Използва името и властта на мъжа си, за да захранва фондацията си с пари от синдикатите и данъците, внасяни от бизнеса.

Не прави всичко това просто за да си създаде изкуствен ореол на светица. Самата тя преминала през бремето на бедността и нищетата, Евита твърдо вярва, че каузата ѝ си заслужава.

Благодарение на дейността на първата дама хората в Арежентина вече работели на нормиран работен ден, понякога получавали бонуси, 13-а заплата и дори имали право на отпуск. Нещо невиждано дотогава! Финансирали се училища и болници. Тази идеология била твърдо следвана от партията на Евита, а движението ѝ започнало да се нарича перонизъм. То било широко подкрепяно от по-бедните слоеве на аржентинското общество.

ева перон
Снимка: Getty

Госпожа Перон освен това съдейства за приемането на закон, дал правото на жените в Аржентина да гласуват през 1947 г. През 1951 г. тя дори се кандидатира за вицепрезидент. Макар да не печели изборите, тази нейна проява на смелост и решителност дава тласък на идеята, че жените могат да се справят с всичко.

През цялото това време Евита играе важна роля и във външната политика на страната си. Тя придружава мъжа си на обиколки в редица европейски държави, където впечатлява с чар и стил. Следвана е от цял антураж, а дрехите ѝ са дело на известни дизайнери. Тази проява на класа е една от причините мнозина нейни противници открито да я наричат “лицемерна”. Евита Перон не спира да говори за равенство, а тя самата обожава разкоша и пръска смело пари за дрехи, бижута, мебели, скъпи вина и дори къщи. Но това лично прегрешение по никакъв начин не намалява приноса ѝ за социалната справедливост, която искрено изповядва.

Подранилият край

Съдбата изглежда е имала гениален, но жесток план за Ева. Смъртта я посочва с черната си ръка в най-големия ѝ апогей. Когато е на върха на славата си – само на 33 години, Евита се разболява тежко от рак на маточната шийка. Разбира се, не се дава лесно на болестта. До последния си ден изнася речи и вдъхновява тълпи от хора. Но ракът я отнема безжалостно от Аржентина само за една година.

Евита Перон умира обичана на 26 юли, 1952 г. Изпратена е от многохилядни тълпи, които ридаят с глас за своята закрилница. Тялото ѝ е мумифицирано и изложено за поклонение. Направена е дори петиция, подкрепена от 26 хил. души и пратена до Ватикана с молба аржентинката да бъде обявена за светица.

Междувременно враговете на правителството и президента скандират грозно: "Да живее ракът!"

Животът след Евита

Краят на Евита е катализатор за военен преврат. Обстановката в Аржентина се нажежава след смъртта на първата дама. През 1955 г. Хуан Перон бяга в Испания, за да спаси живота си, а военните вземат властта в свои ръце.

Но това съвсем не слага край на влиянието на Евита. Дори и в ковчег, тя продължавала да бъде икона за аржентинците. Месец след преврата тялото ѝ е откраднато, за да се ограничи влиянието на перонизма. Мъртвата Евита е разнасяна по всевъзможни места в продължение на 20 години! Дори се говори, че над нея тегне проклятие, защото почти всеки път при преместването от едно място на друго ставала злополука, отнeмаща човешки живот. За няколко години тленните останки на Евита Перон са тайно погребани в Милано под чуждо име.

ева перон
Снимка: Getty

През 70-те години леви партизани отвличат и убиват бившия диктатор на Аржентина Арамбуру и поставят ултиматум – няма да върнат тялото му, докато не получат това на Евита. През 1971 г. тялото ѝ най-сетне е предадена на съпруга ѝ Хуан, който по това време живее в изгнание в Мадрид. Тя изглеждала почти непокътната. Говори се, че Хуан Перон се хранел в нейно присъствие и карал новата си жена да сресва косите на мъртвата Евита.

Хуан Перон се завръща в страната си през 1973 г. и отново става президент, а съпругата му Изабела заема поста вицепрезидент – привилегия, извоювана за жените от Евита.

Едва през 1976 г. Евита Перон получава покой и е погребана в семейната гробница на баща си в Буенос Айрес. По това време вече е легенда. Няма човек, който да не знае името ѝ. Днес тя е символ на страната си, на борбите за равенство между половете и социалната справедливост.

В мюзикъла "Евита" животът ѝ е представен от друга световна знаменитост – Мадона. Режисурата е дело на Алън Паркър, а филмът е екранизация на спектакъла на великия Андрю Лойд Уебър. Това е само едно от многото произведения за госпожа Перон. На нея са посветени десетки книги, поеми, театрални постановки… Лицето ѝ днес се усмихва от всеки един сувенир в Аржентина. Тя си отива само на 33 години, но прегръща безсмъртието във вечността.

Една първа дама, която няма да забравим: Ева Перон през годините

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти